مهندس مسعود عتيقي روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا گفت: دوشنبه 20 ارديبهشت 95، يك گذر نادر از سياره تيزپاي تير از مقابل خورشيد واقع مي شود.
وي با اشاره به اين كه در اين زمان سياره تير، مستقيما بين زمين و خورشيد در فضا جابجا مي شود، گفت: لازم است رصدگران با تلسكوپ هاي مجهز به فيلتر مخصوص رصد خورشيد براي مشاهده اين پديده اقدام كنند.
عتيقي ادامه داد: با توجه به تكرار نشدن واقعه گذر سياره تير تا سال 1496 خورشيدي، بهتر است شيفتگان آسمان اين فرصت را از دست ندهند؛ رصد ابتداي اين رخداد در كشور ما امكان پذير است و ادامه اين پديده با غروب خورشيد در ايران همراه خواهد بود.
***انقلاب تابستاني
وي ادامه داد: 3:4 دقيقه بامداد روز اول تابستان، خورشيد در وضعيت انقلاب تابستاني قرار مي گيرد. در اين زمان در حالي كه تابستان در نيمكره شمالي آغاز مي شود، ساكنان نيمكره جنوبي در ابتداي فصل سرد زمستان قرار مي گيرند.
مدير انجمن نجوم آماتوري ايران گفت: پنج شنبه 21 مرداد بارش شهابي پرساووشي روي مي دهد و اين بهترين بارش ساليانه است كه رخ مي دهد.
عتيقي بهترين شرايط زماني براي رصد را در اين تاريخ عنوان كرد و گفت: انتظار مي رود بين 60 تا 90 شهاب در اين ساعت مشاهده شود.
وي ادامه داد : شنبه ششم شهريور 95 ساعت 2:30 دقيقه بامداد ملكه آسمان سياره ناهيد در نيمه شب جدايي به اندازه 4 دقيقه كمان با سياره برجيس خواهد داشت و اين كمترين فاصله زاويه بين دوسياره و قابل مشاهده با چشم غير مسلح است.
به گفته مدير انجمن نجوم آماتوري ايران، انتظار مي رود در شامگاه 6 شهريور اين دو جرم را به اندازه اي به هم نزديك ببينيم كه براي تفكيك و عكسبرداري از آنها به دوربين دو چشمي نجومي يا تلسكوپ نياز داشته باشيم.
عتيقي خاطرنشان كرد: در روز پنج شنبه 11 مرداد خورشيد گرفتگي حلقوي در انتظار ساكنان شرق سواحل افريقاي مركزي، گابن، كنگو، تانزانيا و ماداگاسكار است و اين خورشيد گرفتگي در اقيانوس هند پايان مي يابد.
وي افزود: اين گرفت ساعت 8:9 دقيقه صبح آغاز مي شود ولي در ايران قابل مشاهده نيست.
به گفته وي، در روز جمعه 26 شهريور باز هم خسوف غيرمرئي يا همان ماه گرفتگي نيمسايه در ساعت 17:55 دقيقه به وقت جهاني رخ خواهد داد.
مدير انجمن نجوم آماتوري ايران گفت: در روز پنجشنبه اول مهر ساعت 17:51 دقيقه، پاييز در نيمكره شمالي آغاز و همزمان فصل شكوفه بهار در نيكره جنوبي از راه مي رسد.
عتيقي گفت: در اين موقع از سال، مركز خورشيد به نقط اعتدال پاييزي منطبق مي شود و خورشيد بر استوا به طور كامل عمود مي تابد و طول شب و روز در كره زمين با هم برابر است.
وي ادامه داد: پنج شنبه 22 مهر، يكي از وقايع جذاب 95 در ساعت 21:34 دقيقه به وقت كشور رخ مي دهد.
به گفته عتيقي، در اين واقعه سيارك' آدورا 268'، ستاره پرنور دل شير (قلب الاسد) را كه با چشم غير مسلح در آسمان اكثر نقاط، حتي شهرهاي بزرگ قابل مشاهده است در پشت خود مخفي مي كند و يك اختفاي جذاب از يك ستاره پرنور در پشت يك سيارك مشاهده مي شود. امكان عكسبرداري و كارهاي پژوهشي از اين واقعه وجود دارد.
عتيقي ادامه داد: در روز دوشنبه 24 آبان پديده ابرماه را خواهيم داشت؛ در اين تاريخ ساعت 17:22 دقيقه ماه به وضعيت بدر مي رسد و حدود دو و نيم ساعت بعد به كمترين فاصله با زمين رسيده و تنها 356 هزار و 536 كيلومتر با زمين فاصله خواهد داشت.
وي افزود: زماني كه ماه اين مقدار به زمين نزديك شود، انتطار مي رود دامنه جزر و مد اقيانوس ها در اين زمان بالا رود.
به گفته مدير انجمن نجوم آماتوري ايران، در روز چهارشنبه اول ديماه ساعت 14:14 دقيقه زمستان در نيمكره شمالي از راه مي رسد .
عتيقي ادامه داد: در اين روز خورشيد به نيمكره شمالي مايل مي تابد و به دليل كمان كوچكي كه در طول روز در آسمان جنوبي طي مي كند، مدت زمان گرم شدن نيمكره شمالي كوتاه و در نتيجه فصل سرما از راه مي رسد.
**سال 95، سال گرفت هاي نيمسايه ماه
وي با اشاره به اين كه سال 95 را بايد سال ماه گرفتگي هاي نيمسايه (خسوف غير قابل مشاهده) ناميد، گفت: ماه گرفتگي و باز هم از نوع نيمسايه در اول ديماه به وقوع مي پيوندد. اين گرفت ساعت 18:55 دقيقه و در مناطق جنوب شرق آمريكا، اقيانوس اطلس، اروپا و غرب آسيا رخ خواهد داد.
عتيقي ادامه داد : در روز يكشنبه 8 اسفند خورشيد گرفتگي حلقوي رخ مي دهد. ساكنان جنوب كشورهاي شيلي و آرژانتين و جنوب اقيانوس اطلس در قاره امريكا و كشورهاي آنگولا و كنگو درقاره افريقا اين پديده را مشاهده خواهند كرد.
وي افزود: اين گرفت زماني حاصل مي شود كه ماه در اوج زميني قرار دارد و نمي تواند خورشيد را به طور كامل بپوشاند. جنوب كشور آمريكا و جنوب غرب آفريقا اين گرفت را به صورت جزئي مشاهده خواهند كرد. اين گرفت در ايران قابل مشاهده نيست.