به گزارش ستاد ویژه توسعه نانو ریاست جمهوری،نانو ذرات به دلیل خواص منحصر به فردی که دارند همیشه مورد توجه محققان بوده اند و به واسطه همین خواص، کاربردهای متعددی پیدا کرده اند.
ویژگی نانوذرات بیشتر به ابعاد آنها بستگی دارد؛ در واقع با تغییر ابعاد نانوذرات، برخی خواص آنها تغییر می کند. بنابراین، فرآیند تولید نانو ذرات روی ویژگی های آنها موثر است.
نانو ذرات را می توان با شکستن ذرات درشت تر ایجاد کرد، همچنین با چیدمان اتمی واحدهای سازنده آنها می توان این نانو ذرات را تولید کرد. برای مثال، نانو ذرات طلا را می توان از واکنش بورهیدرید سدیم و کلرید طلا به دست آورد.
هر دو روش می تواند منجر به تولید ذرات بسیار ریز و یکنواختی شود. همچنین ذراتی با ابعاد مختلف نیز می تواند بوجود آید که به این حالت پلی دیسپرس گفته می شود. دانشمندان به دنبال یافتن راهکارهایی برای تولید نانو ذرات منودیسپرس هستند که ابعادآنها نزدیک هم باشد.
کیشور پانیکار از محققان موسسه DST هند به بررسی روشی مناسب برای تولید نانوذرات یکنواخت پرداخته است. پانیکار برای این کار اقدام به کاهش حجم واکنش کرد تا بتواند کنترل دقیقی روی پارامترهای واکنش داشته باشد. او کیتوزان را برای تولید انتخاب کرد که یک ماده زیست تخریب پذیر و زیست سازگار بوده که می توان از آن برای رهاسازی دارو استفاده کرد.
در این پروژه چند قطره با ابعاد میکرونی از مواد واکنش دهنده مورد استفاده قرار گرفت. با کنترل دقیق دما، زمان و نرخ فرآیند، نانوذرات یکنواختی تولید شدند. برخلاف واکنش های رایج بین 20 تا 60 دقیقه زمان نیاز دارند، این فرآیند در مدت 5 ثانیه انجام شد.
این گروه تحقیقاتی برای انجام این واکنش، میکروراکتوری ساختند که با مود جریان مستمر کار می کند. بنابراین امکان تولید حجم بالایی از محصولات با این روش وجود دارد.
نتایج این پروژه نشان داد که با این میکروراکتور می توان نانوذرات کیتوزان بین 50 تا 600 نانومتر با دقت بالا تولید کرد به طوری که درصد خطا در آن کمتر از 10 درصد است.