سازمان جهانی بهداشت در گزارشی اعلام کرد که در سال 2008 میلادی، حدود 347 میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت مبتلا بودند واین آمار روز به روز به ویژه در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط در حال افزایش است. در سال 2012 میلادی، دیابت عامل مستقیم 1.5 میلیون مرگ گزارش شد که 80 درصد این آمار مربوط به کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط بود. سازمان جهانی بهداشت در گزارشی اعلام کرده است که دیابت هفتمین عامل مرگ در سال 2030 خواهد بود.
دیابت به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین بوجود می آید. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده تولید می شود و نقش آن استفاده از قند به عنوان عظیم ترین منبع انرژی بدن است. دیابت به دو نوع 1 و 2 تقسیم می شود.
****دیابت نوع 1
دیابت نوع 1 که معمولا از دوران کودکی آغاز می شود، بر اثر کمبود تولید انسولین در بدن بوجود می آید و کنترل آن تنها با مدیریت روزانه انسولین میسر است. این نوع از دیابت با دانش کنونی بشر قابل پیشگیری نیست و به بیمار توصیه می شود که مدارا کند. علایم این نوع بیماری شامل دفع بیش از حد ادرار، احساس تشنگی و گرسنگی مکرر، کاهش وزن، تغییرات بینایی و خستگی است.
**** دیابت نوع 2
این شکل از دیابت که 90 درصد تعداد مبتلایان را به خود اختصاص می دهد، به دلیل شیوه نادرست زندگی بوجود می آید و معمولا ناشی از عدم تحرک و اضافه وزن است.
تا سال ها پیش این نوع دیابت فقط در بزرگسالان دیده می شد ولی در حال حاضر سیل آن به کودکان نیز رسیده است.
***پیام های کلیدی سازمان جهانی بهداشت به مناسبت روز جهانی بهداشت:
1-اپیدمی دیابت در سراسر جهان، به ویژه کشور های کم درآمد و با درآمد متوسط رو به گسترش است.
2- تعداد زیادی از عوامل خطر دیابت قابل پیشگیری هستند. اقداماتی مانند کاهش وزن، افزایش تحرک بدنی و تغذیه سالم احتمال ابتلا به دیابت را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
3-دیابت قابل درمان است و تشخیص به موقع و استفاده از روش های جدید و موثر، در درمان اهمیت دارند.
4- تلاش برای پیشگیری و درمان دیابت، یکی از اهداف توسعه پایدار است.
****اهداف برگزاری روز جهانی بهداشت در سال 2016
-افزایش آگاهی در مورد سرعت شیوع بیماری، عواقب آن و هزینه های هنگفت
-اقدام برای مجموعه ای از موارد موثر و مقرون به صرفه برای مقابله با دیابت
-آشنایی با روش های پیشگیری و درمان
منبع:ایرنا
No tags for this post.