نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

فن بازار،رویکردی نو به تجارت فناوری و بازار سازی

همچنین روش های مختلف دیگری نیز برای دسترسی به منابع فناوری وجود دارد که بعضی از مهم ترین آن ها عبارتند از : نمایشگاه ها ، کنفرانس های فناورانه ( تکنولوژیکی) و صنعتی ، سازمان های بین المللی ، راهنماها (Directories ) ، موسسات صنعتی اتاق های بازرگانی، منابع اطلاعات دولتی، پتنت ها (Patents ) پایگاه ها و بانک های اطلاعاتی و …

هر یک از موارد ذکر شده کارکردهای متفاوتی را در ارتباط با مبادلات فناوری  دنبال می کنند، اما به  تنهایی کارکرد انجام مبادله فناوری را دنبال نمی کندولی ممکن است به صورت تصادفی به قراردادهای مبادله فناوری هم منجر شوند. از این رو لزوم تدبیر ساز و کاری ( مکانیزمی) برای انجام نظام مند مبادلات فناوری، ضروری به نظر می رسید و این امر سبب شد که ایده فن بازارها از اواسط دهه 1990 در بعضی  از کشورها و به ویژه درکشورهای جنوب شرقی آسیا شکل بگیرد و امروزه ، چنانچه اشاره شد به صورت گسترده ای دراغلب کشورها مورد  استفاده قرار می گیرد.

به طور کلی، اهدافی را که فن بازارها دنبال می کنند می توان به شرح زیر خلاصه کرد:

برای روشن تر شدن مفهوم فن بازار، ابتدا تعاریفی از آن ارائه خواهیم کرد و سپس به ضرورت وجودی فن بازارها و فعالیت و خدمات آن ها خواهیم پرداخت:

 تعاریف فن بازار

ضرورت وجودی فن بازارها :

فن بازار ها به لحاظ نقشی که درانتقال فناوری و رونق بخشیدن به تجاری سازی فناورانه دارند از اهمیت زیادی برخوردارند، دلایل عمده ای که وجود فن بازارها را ضرورت می نماید عبارتند از:

فناوری ها وخدمات فن بازارها:

 فعالیت های فن بازار می تواند از فعالیت های اصلی که با مبادلات فناوری مرتبط هستند و فعالیت های پشتیبانی که  اطلاعات وخدمات کامل را برای گسترش مبادلات ارائه می نمایند. تشکیل شود، معمولاً فعالیت ها وخدمات فن بازارها را می توان در سه بخش زیر خلاصه کرد.

  1. بخش نمایشگاهی (عرضه فناوری )

 دراین بخش دانشگاه ها ومراکز تحقیقاتی و به طور کلی دارندگان فناوری می توانند فناوری های خود را  به نمایش گذاشته و به مدیران وکارشناسان صنایع معرفی نمایند.

  1. بخش تقاضای فناوری

 دراین بخش متقاضیان (صنایع، شرکت ها و …) می توانند نیازهای فناوری خود را اعلام و به اطلاع دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ومخترعین ومبتکرین برسانند.

  1. بخش مشاوره

دراین بخش علاوه بر ارائه اطلاعات آموزشی و راهنمایی مراجعه کنندگان در خصوص اهمیت، مزایا، ودستاوردهای فناوری و فن بازار ، خدمات مشاوره ای در خصوص تقاضای بهینه فناوری ، روش های انجام مذاکره، قیمت گذاری، وخرید و فروش فناوری ارائه خواهد شد.

همچنین مشاوره های جانبی نظیر مالکیت فکری وتحلیل پتنت (Patent ) که از ملزومات فن بازار است نیز دراین بخش به صورت نرم افزاری ویا مکتوب ارائه خواهد شد.

فعالیت های فن بازار ، مطابق زنجیره  ارزش پورتر:

برابر زنجیره ارزش پورتر(Porter, Michael ) فناوری ( ورودی) ، مبادله ، واسطه گری ومشاوره فناوری (عملیات) وارزیابی وخدمات تجاری سازی فناوری قابل تجارت(بازاریابی وخدمات) بخش های مختلف فعالیت های اصلی محسوب می شوند. فعالیت های پشتیبانی شامل چهار دسته فعالیت است:

  1. زیر ساخت
  2. مدیریت منابع انسانی
  3. مدیریت تکنولوژی
  4. خرید، تملک

به وسیله این فعالیت ها، فن بازار می تواند از عهده چند وظیفه  مهم بر آید، اول اینکه فن بازار می تواند بهره برداری  از فناوری و پتنت های استفاده نشده ( چه به وسیله بخش خصوصی یا دولتی و چه داخلی و چه خارجی ارائه شده است) را محقق سازد. دوم اینکه فن بازار یک سری خدمات مشاوره ای ، خدمات واسطه گری و مبادلاتی از طریق شبکه تخصصی فناوی ارائه می دهد. و سوم اینکه اطلاعات مرتبط با فناوری ، شیوه های تجاری و پتنت ها را به سازمان های خطر پذیر و اعضاء عمومی وخصوصی ارائه می نماید و بالاخره وظیفه نهایی خود را که خدمات پشتیبانی مانند جستجوی عرضه کننده ومتقاضی فناوری، ارزیابی و مشاوره فناوری قابل تجارت ، بررسی بازار برای کسب و کار خطر پذیر ، خدمات تامین مالی و خدمات تاسیس کارخانه است را به اعضاء ارائه می دهد.

جدول فعالیت های فن بازار

فعالیت های پشتیبانی

زیر ساخت

سیستم حمایتی کامل: مبادلات استاندارد، پرداخت، تامین مالی ، تجاری سازی، سرمایه گذاری و غیره

مدیریت منابع انسانی

نیروی متخصص: نوسازان، وارد کنندگان، بازارفیزیکی ، و بازار مجازی

مدیریت فناوری

مهارت و فناوری: اینترنت، تجارت الکترونیک، پایگاه داده

خریدها

خرید: مواد و ابزار

فعالیت های اصلی

ورودی ها

فناوری: نیروی ماهر، برنامه ها ، کالاهای فناورانه ( تکنولوژیکی)

عملیات

مبادلات: واسطه ها  و تبلیغات

خروجی ها

قراردادها  و انتقال: محصول جدید وارزیابی فناوری

 

درمجموع وظایف کلی فن بازارها را می توان به شرح زیر خلاصه کرد:

 

دکتر مسعود منشدی

                 پژوهشگر و مدرس دانشگاه

 

 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل