به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان سعید محمودی روز یکشنبه اظهار داشت: در نشست اواخر اسفند 94 با حضور معاون وزیر کشور و معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست مصوب شد تا دایک مرزی (موانع مرزی نظیر خاکریز و غیره) در تمامی مناطقی که مبادی ورودی آب هستند از سوی مرزبانی بازگشایی شود.
وی ادامه داد: در این نشست همچنین مواردی در خصوص اهمیت چرخش آب در تالاب هامون و اهمیت برقراری امنیت در مناطق مرزی مطرح و در نهایت تصمیم گرفته شد که بازگشایی مناطقی که مبادی ورودی آب می باشد در اسرع وقت صورت پذیرد.
تالاب هامون از سه دریاچه کوچک به نام های هامون پوزک (میانی)، هامون صابوری (شمالی) و هامون هیرمند تشکیل شده است که در زمان وفور آب به هم متصل می شوند و دریاچه هامون را تشکیل می دهند.
منطقه حفاظت شده هامون به دلیل قرار گرفتن در مرکز مناطق کویری و نیمه کویری کشورهای ایران و افغانستان، تنها مامن زیست پرندگان مهاجر شرق کشور است و تاکنون بیش از 183 گونه پرنده در دریاچه هامون مشاهده شده است.
بیش از100 گونه جانوری از جمله گراز، گربه وحشی و روباه نیز در حواشی این دریاچه زیست می کردند که قطع جریان آب هیرمند به مرز ایران، کمبود نزولات آسمانی، خشکیدن هامون و در نهایت بروز خشکسالی و استمرار آن در 18 سال گذشته باعث شد مهاجرت پرندگان و حیات جانوران در این منطقه به مخاطره بیافتد.
هامون بزرگترین دریاچه آب شیرین با مساحتی حدود پنج هزار و 700 کیلومترمربع در سراسر فلات ایران محسوب می شود که در ناحیه کویری و بیابانی شرق کشور، در شمال سیستان و بلوچستان واقع شده است. تقسیم بندی پرندگان در قالب 51 خانواده نشان دهنده تنوع کم نظیر انواع پرندگان در این منطقه است بنابراین از بعد ملی و بین المللی این تالاب از اهمیت قابل توجهی برخوردار و از سوی سازمان بین المللی حیات پرندگان به عنوان زیستگاه با اهمیت پرندگان معرفی شده است.