با کارها و روش های متفاوت می توان سفر به جاهای دور و نزدیک را که همراه با به دست آوردن تجربه های تلخ و شیرین خواهد بود، برای همیشه ماندگار کرد. مسافران در طول سفر تلاش می کنند با تهیه عکس و فیلم خاطرات سفر خود را ماندگار کنند. البته عکس و فیلم تنها راه های حفظ خاطرات سفر نیستند. از قرن ها پیش مسافران و گردشگران با نوشتن رویدادهای سفر خود به عنوان سفرنامه و یا خاطره نویسی توانستند وقایع و رویدادهای سفر خود را برای همیشه ماندگار کنند.
سفرنامه نویسی سبکی از نوشتن خاطرات است که در کنار نوشتن اتفاق ها و حوادث به طور ساده می توان به شرح نکات جفرافیایی، اقتصادی و اجتماعی مناطق دیده شده پرداخت. علاوه بر آن می توان در سفرنامه ها از تجربه های خوب و بد سفر نوشت و حتی به نرخ هتل، هواپیما و یا حتی رستوران اشاره کرد چرا که از این طریق افرادی که قصد سفر به آن محل را دارند با توجه به نکات ذکر شده در این سفرنامه به برنامه ریزی سفر خود می پردازند. این نکات می توان به دیگر مسافران و گردشگران کمک کند تا تجربه های تلخ تکرار نشوند و در عین حال لذت سفر افزایش پیدا کند.
از گذشته تا کنون افراد بسیاری رویدادهای سفر خود را با نوشتن ثبت کردند که به آن سفرنامه نویسی می گویند. سفرنامه کوسموس از مصر یکی از قدیمی ترین سفرنامه های به دست آمده بوده که به سده ششم پیش از میلاد بازمی گردد. به طور معمول در سفرنامه ها می توان به اطلاعات جغرافیایی، فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و … دست پیدا کرد. سفرنامه های مارکوپولو ؛ ابن بطوطه، شاردن ، کلاویخو ؛ ناصر خسرو و …. از جمله سفرنامه های شناخته شده در ایران هستند. یکی از سفرنامه های بسیار مهم دیگر در روزگار باستان ، سفرنامه مگاستانس، سفیر یونانی سلوکوس در هند است که درباره این کشور و مردم و فرهنگ آن نوشته شده است. در دوره های صفوی و قاجار سفرنامه های بسیاری نوشته شده و باعث شده تا سفرنامه نویسی در ایران پیشرفت داشته باشد.
سفرنامه نویسی سبکی از نوشتن خاطرات است که در کنار نوشتن اتفاق ها و حوادث به طور ساده می توان به شرح نکات جفرافیایی، اقتصادی و اجتماعی مناطق دیده شده پرداخت. علاوه بر آن می توان در سفرنامه ها از تجربه های خوب و بد سفر نوشت و حتی به نرخ هتل، هواپیما و یا حتی رستوران اشاره کرد چرا که از این طریق افرادی که قصد سفر به آن محل را دارند با توجه به نکات ذکر شده در این سفرنامه به برنامه ریزی سفر خود می پردازند. این نکات می توان به دیگر مسافران و گردشگران کمک کند تا تجربه های تلخ تکرار نشوند و در عین حال لذت سفر افزایش پیدا کند.
از سوی دیگر باید در نظر داشت زمانی که در سفرنامه به نقاط مشترک فرهنگ ها و یا اختلاف میان آن ها اشاره می شود به دیگران این امکان داده می شود که ارزیابی کنند چگونه در محیطی جدید و ناآشنا می توان به سر برد؟
توصیه می شود برای نوشتن سفرنامه از ساختار نوشتاری ساده و سلیس استفاده شود. کافی است با کمی آرامش در مورد آن چه می خواهید بنویسید فکر کرده تا یک ایده خوب پیدا کنید. شما می خواهید به صورت منظم رویدادهای پیش آمده در طول سفر خود را در کنار تفکرات خود در آن زمان ، به صورت روان بنویسید.
مواردی که به شما کمک می کند تا یک سفرنامه خوب و جذاب را بنویسید:
- بهتر است نخست از نوع سفرتان که زمینی بوده یا هوایی آغاز کنید و مزایا و معایب آن را بنویسید.
- در صورت زمینی بودن سفر بررسی جاده ها و مسیرهای آن منطقه در طول سفر فراموش نشود. ذکر از موقعیت جغرافیای منطقه شود نیز بسیار عالی خواهد بود.
- نوشتن در مورد هتل و یا محل اقامتتان و نوع امکانات ، سرویش دهی و بهای هتل می تواند تصوری واقع گرایانه از سفرنامه شما به خوانندگان القا کند. در صورت امکان و داشتن اطلاعات کافی می توانید به برخی از بهترین هتل های منطقه اشاره کنید.
- اشاره به رستوران و یا غذاخوری های آن منطقه و مقایسه نوع سرویس دهی و قیمت ها می تواند برای خوانندگان که قصد سفر به این محل را داشته باشند مفید باشد.
- اشاره به تورهای مختلف و گوناگونی که صنعت گردشگری آن منطقه در نظر گرفته یا ارائه می دهد، لازم خواهد بود.
- اشاره به غذاهای محلی و مقایسه آن با تجربه های دیگر شما سفرنامه تان را جذاب کرده و باعث می شود تا خوانند جذب نوشته های شما شود.
- اشاره به مناطق دیدنی و تاریخی منطقه و مقایسه امکانات و سرویس دهی به گردشگران در آن ها برای تکمیل اطلاعات سفرنامه شما بسیار مفید خواهد بود. معرفی مناطق طبیعی و زیبا همانند ساحل ها، جنگل ها و غیره در کنار مناطق تاریخی و دیدنی لازم به نظر می رسد. توصیف آنچه دیده اید و احساسی که از دیدن این مناطق به شما دست داد نیز به جذابیت سفرنامه اضافه می کند. اگر موفق به دیدن یک محل تاریخی و یا دیدنی در منطقه ای نشده اید آن را ذکر کنید تا دیگران از وجود آن در آن محل مطلع شوند و برای دیدنش اقدام نمایند.
- اشاره به مراسم و یا جشنواره هایی که در طول سفرتان با آن برخورد می کنید و نوشتن در مورد آداب و رسوم و یا عادت های خوب و بد مردم آن منطقه می تواند به نشان دادن فرهنگ منطقه کمک کرده و در درست رفتار کردن با آن مردم مفید باشد.
- اشاره به فروشگاه ها، هتل ها و رستوران های ارزان قیمت و یا اشاره به بخشی از شهر که سطح خرج و مخارج مردم پایین تر است، برای کسانی که بر اساس سفرنامه شما می خواهند به آن منطقه سفر کنند بسیار مفید خواهد بود .
- به ورزش های مورد علاقه مردم منطقه مورد نظر و سطح آنها در کشور و یا جهان اشاره کنید.
افرادی که قصد سفرنامه نویس داشته و یا این کار را تازه آغاز کرده اند ، بهتر است تا چندین سفرنامه را بخوانند تا با روش سفرنامه نویسی آشنا شوند. اما باید به خاطر داشت که کپی برداری از کار دیگران نادرست است و نباید این کار را انجام شود. مطالعه بخش گردشگری و سفر روزنامه ها خواندن مجلات تخصصی گردشگری و جهانگردی نیز در بهتر نوشتن سفرنامه مفید خواهد بود و به کسب تجربه در زمینه نوشتن سفر نامه کمک می کند.
در نوشتن سفرنامه به طور خصوصی و یا در وبلاگ به طور عمومی باید از هر گونه اشتباه نوشتاری جلوگیری کرد. توجه به نکات زیر می تواند کمک کننده باشد:
- برای جلوگیری از فراموش کردن همه نکات سفر بهتر است سفرنامه به صورت روزانه نوشته شود.
- باید تنها به سفرنامه و به نکاتی که باید در مورد آن ذکر شود، پرداخت.
- زمان هایی که به نوشتن اختصاص داده می شود باید در آرامش و خاطری آسوده باشد تا نوشته ها خسته کننده و بی روح نباشد.
- رعایت دستور زبان و نگارش نوشتار از اهمیت بالایی برخوردار است.
- در کار نوشتن باید جدی بود و فرض شود که قرار است این سفرنامه چاپ شود .
با رعایت موارد ذکر شده می توان سفر خود را برای همیشه ماندگار کرد .
امروزه با وجود امکانات عکاسی و کامپیوتری می توان تصاویر مربوط به سفر را در کنار مطالب نوشته شده قرار داد با این کار جذابیت های سفرنامه بسیار بیشتر خواهد شد. با تکنولوژی های امروزه می توان سفرنامه خود را در لپ تاپ یا نت بوک تایپ کرد و یا به صورت سنتی با قلم و کاغذ نوشت. در هر صورت مهم ترین موضوع ، نگارش سفرنامه بوده و انتخاب هر یک از این دو روش که مزایا و معایب خاص خود را دارد، بر عهده فرد نویسنده است.
فاطمه کردی / احسان محمدحسینی
No tags for this post.