این فسیل متعلق به موجودی آبزی از نوع سخت پوستان است که 520 میلیون سال قبل می زیسته و در چین کشف شده است.
در این فسیل یک رشته دراز عصبی در طول بدن جاندار دیده می شود که بندهای بافت های عصبی منظم در مرکز آن مشهود است.
دانشمندان می گویند که حتی ساختارهای عصبی به صورت مجزا در این بافت ها به روشنی دیده می شود.
این تحقیق که در مجله گزارش آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شده، می گوید که یافته های جدید بر روی این فسیل بر درک ما از چگونگی فرگشت سیستم عصبی در جانداران بسیار کمک می کند؛ چراکه این مورد یکی از کاملترین سیستم های عصبی جانوری دوران باستانی کامبرین است؛ دوره ای که 505 تا 570 میلیون سال قبل را دربرمی گرفته است.
در این دوره از تاریخ باستان زمین، تنوع جانوری با آهنگ سریعتری آغاز شد و از یک نوع بندپا جانورانی از رسته عنکبوتیان، حشرات و خرچنگ ها به وجود آمدند که سر آنها سخت پوست، بدن آنها طویل و بند بند بود که در هر بند سه تا چهار جفت پا دیده می شود.
اورتگا هرنانتز از دانشگاه کامبریج می گوید که طول برخی از این جانداران به بالای 15 سانتی متر می رسید و حداقل 80 پا داشتند.
این گزارش می افزاید این رشته عصبی به یک جفت پای بسیار کوتاه وصل است که در امتداد بدن رشد کرده اند.
همچنین یک دسته رشته های عصبی نیز در فواصل منظم در نزدیکی رشته عصب مرکزی در پایین تنه این بندپا دیده می شود که تداعی کننده سیستم عصبی برخی از کرم های مدرن است اما در بندپایان کنونی دیده نمی شود. این وضعیت سرنخ هایی از فرگشت سیستم عصبی بندپایان کنونی نسبت به دودمان باستانی آنها برای وفق با شرایط زیستی متفاوت نشان می دهد.
اهمیت فسیل یاد شده در این است که معمولا فسیل ها آثاری از دندان ها، استخوان ها و صدف ها می دهد و معمولا هیچ آثاری از سیستم عصبی جانوران حفظ نمی شود. اما در برخی شرایط استثنایی جزییات بیشتری از بدن حیوانات را می توان در فسیل ها یافت.
به گزارش ایرنا از ساینس نیوز، قبلا نیز فسیل هایی از بندپایان پیدا شده بود و حتی شواهدی مبنی بر اینکه آنها مغز داشتند نیز به دست آمده بود، اما این برای نخستین بار است که سیستم عصبی آنها به این شکل آشکار دیده می شود.