نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

وجود شکاف بین سیاست های دولت و نظام کنگره آمریکا در حوزه محیط زیست

استاد دانشگاه هاروارد عصر جمعه در سخنانی با محوریت ' موافقتنامه پاریس در خصوص تغییرات اقلیمی و وضعیت حقوق محیط زیست معاصر ' در سالن اجتماعات پردیس بین المللی کیش به اهمیت حقوق محیط زیست در نظام حقوقی آمریکا اشاره کرد و گفت : آنچه می تواند هم در این کشور و هم ایران مورد توجه قرار گیرد بحث اشتراک روز افزون منابع جهانی است .

این استاد دانشگاه افزود : مسائل محیط زیست در جهان می تواند به یک عنوان و محور مهم در بحث ها و مکالمات ایران و آمریکا و به عنوان موضوع مورد منفعت جامعه جهانی تبدیل شود.
وی اظهار داشت : موضوع محیط زیست همچون داستانی پر از شکست ها و موفقیت های نظام حقوقی است و درس های عبرتی که از فاجعه زیست محیطی نشت نفت درخلیج مکزیک در سال 2010 اتفاق افتاد نقطه آغازی برای شروع بحث های جدیدی در نظام حقوقی ایالات متحده در مورد محیط زیست بود.
این پژوهشگر حوزه محیط زیست به اهمیت خلیج مکزیک از بعد اقتصادی و اکوسیستمی اشاره کرد و گفت : واقعه سال 2010 با توجه به خسارات اقتصادی ، اکو سیستمی و جانی برای کارکنان عملیات حفاری سبب شد سوالات زیادی در نظام های حقوقی آمریکا ایجاد شود.
وی اضافه کرد : پس از وقوع این حادثه تا سه ماه امکان جلوگیری از نشت نفت در منطقه وجود نداشت و با تلاش های فنی انجام شده تا حد زیادی از ادامه نشت جلوگیری شد و رئیس جمهوری آمریکا از من خواست تا گزارشی در مورد چرائی این حادثه به او بدهم .
لازاروس در مورد نتیجه حاصل از ارائه این گزارش گفت : این گزارش نشان داد مدیریت ریسک ضعیفی در عملیات حفاری وجود داشت که این اقدام حاصل کوتاهی دولت و شرکت نفتی بود.
این استاد حوزه محیط زیست گفت : در دهه 2000 تا 2010 تعداد چاه های عمیق حفاری شده که بالای 10 هزار متر ارتفاع داشت خطر بیشتری در منطقه را ایجاد کرد و نشان داد که دولت فدرال نقش خود در نظارت بر عملیات حفاری را به خوبی ایفا نکرده بود.
لازاروس گفت : تنش بین دو موضوع منافع اقتصادی شرکت ها و مسئولیت نظارت بر عملیات ، کار را به جائی رساند که کنگره ایالات متحده هیچ اقدامی را در چارچوب اختیارات خود برای جلوگیری از حوادث مشابه همچون حادثه سال 2010 اتخاذ نکرد.
این استاد دانشگاه در ادامه به نقش کنگره آمریکا در تدوین حقوق محیط زیست اشاره کرد و گفت : این موضوع سبب شد فهرستی از اقدامات حقوقی و تقنینی در دهه 70 تا 80 در کنگره آمریکا در سه حوزه آلودگی در هوا ، آ ب و خشکی تهیه شود.
وی گفت : در قرن نوزدهم 19 قانون تصویب شد که مخاطبان آن بخش خصوصی بودند چرا که فعالیت های اقتصادی انجام شده در این دوره با موضوعات محیط زیست ارتباط داشت .
لازاروس به بحث آلودگی هوا در سال های 1948 در پنسیلوانیای آمریکا ، 1953 در نیویورک و همچنین آلودگی آب در سال 1969 در اوهایو و سانتا باربارا اشاره کرد و گفت : بروز این مسائل آغاز نگرانی های جدی زیست محیطی در نظام حقوقی و جامعه آمریکا بود.
وی گفت : به لحاظ وجود اختلاف سیاسی و تنش های نژادی جامعه آمریکا در آن دوران ، هیچ راهکار موثری برای مقابله با بحران های محیط زیستی ارائه نشد که نتیجه این بود که رئیس جمهورآن دوران یعنی ریچارد نیکسون با اتخاذ رویکردهایی به طور عملی تحولی در این زمینه ایجاد کند.
وی گفت: در مدت 9 سال 20 قانون در زمینه محیط زیست تصویب می شود و در دهه دوم یعنی سال 1980 تا 1989 قوانین دیگری نیز به تصویب می رسد که وجود این سلسه قوانین یک نظام حقوقی بسیار حجیمی از حمایت از محیط زیست ارائه کرد هر چند به صورت کمی بسیار چشمگیر اما دارای نقاط ضعف و خلا های بسیاری است و نمی تواند نقش خود را به صورت جامع و کامل ایفا کند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد : به رغم وجود خلا محتوایی و ماهوی در نظام محیط زیستی آمریکا شاهد آن هستیم که پس از گذشت 25 سال و آخرین قوانین محیط زیستی که در سال 1990 به تصویب رسید یک قانون محیط زیستی در کنگره آمریکا به تصویب نمی رسد .
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت : با توجه به این روند دلایلی خوبی وجود داشت تا کنگره وارد عمل شود و از انفعال موجود پرهیز کند و با وضع قوانین جدید به لحاظ پیشرفت های تکنولوژیکی روز آمد شده و قوانین جدیدی را وضع کند اما همچنان شاهد بودیم که این اتفاق نیافتاد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد : این روز آمد سازی به اندازه ای چشمگیر است که قانون هوای پاک در سال 1963 تنها 11 صفحه بود اما در سال 1990 به 314 صفحه افزایش یافت که این حجم حکایت از اهمیت روز آمد سازی و توجه به مباحث محیط زیست دارد .
وی تصریح کرد: در کنار دستیابی به فناوری های روز و پیشرفت های حاصله باید از این واقعیت غافل نبود که رکود اقتصادی مانع از این می شود که اقدام عملی و موثری در حفاظت از محیط زیست اتخاذ شود.
لازاروس اضافه کرد : نظام کنونی حقوقی محیط زیست در ایالات متحده آمریکا خود را با سه رکن معرفی می کند ، قانون گونه های در معرض خطر مصوب 1973 ، قانون کنترل آلودگی آب و قانون هوای پاک مصوب 1990 که این قوانین سه ستون برای نظام حقوقی ایالات متحده برای حفاظت از محیط زیست تشکیل می دهند .
به گفته این پژوهشگر در حوزه محیط زیست ، آنچه که امروز با آن مواجه هستیم تغییرات آب و هوایی است ، پدیده ای که مقابله با آن کار دشواری است چرا که هیچ قانونی در آمریکا برای بررسی آن وجود ندارد.
وی در ادامه گفت : به دلیل تصاعد گازهای گلخانه ای رئیس جمهور فعلی آمریکا دستور کاهش تولید گازهای گلخانه ای را از طریق ایجاد نیروگاه های پاک صادر کرد .
لازاروس گفت : ایجاد نیروگاه پاک یعنی تغییر سوخت نیروگاهایی که از زغال سنگ تولید انرژی می کنند به نیروگاههایی که از برق انرژی تولید می کنند است ، اگر چه آمریکا کشور نخست تولید کننده گازهای گلخانه های شناخته می شد اما امروز چین در رتبه اول قرار دارد و همچنان یک شکافی بین سیاست های دولت آمریکا و سیاست های نظام کنگره آمریکا در زمینه مسائل محیط زیست شاهدیم .
وی اضافه کرد : نبود توزیع متناسب شبکه های انتقال برق از شرق تا غرب آمریکا ناقص و ناکافی است و موضوع ایجاد نیروگاه های پاک را با مشکل جدی مواجه ساخته است .
این استاد دانشگاه توضیح داد : امروز آمریکا با این سوال مواجه است که چه سیاستی برای این نیروگاه ها اتخاذ کند تا بتواند تولید انرژی پاک داشته باشد .
لازاروس در پایان گفت : انفعال و کم کاری کنگره ایالات متحده سبب شده نظام قضائی آمریکا فعال شود و با همین رویکرد چشم انداز مثبتی را نسبت به موضوعات محیط زیست بزودی خواهد داشت که نتیجه انتخابات ریاست جمهوری نقش اساسی در این زمینه خواهد داشت .
محمد رضا سعید آبادی معاون بین الملل پردیس بین المللی کیش دانشگاه تهران به خبرنگار ایرنا گفت : پرفسور لازاروس به منظور برگزاری یک کارگاه آموزشی سه روز در زمینه حقوق محیط زیست و به دعوت دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به ایران سفر کرده است .
در همین راستا این معاونت در راستای فعالیت های بین المللی خود و ارتقای سطح علمی دانشجویان و کارشناسان اقدام به دعوت از وی برای برگزاری سخنرانی در دانشگاه تهران کیش کرده است .
به گزارش ایرنا، مراسم سخنرانی پرفسور لازاروس عصر جمعه با حضور خلیلی عراقی رئیس دانشگاه و جمعی از استادان و دانشجویان در سالن اجتماعات پردیس بین المللی کیش دانشگاه تهران برگزار شد.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل