نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

مغز در هر فصل چگونه کار می کند؟

پژوهشگران دریافتند هنگامی که افراد شرکت کننده در یک پژوهش کارهای خاصی انجام می دهند شیوه هایی که مغز آنها از منابع برای تکمیل این کارها استفاده می کند در فصل دیگر تغییر می کند. اگرچه عملکرد حقیقی افراد در کارهای شناختی با تغییر فصول تغییری نمی کند و این تغییرات در حد فعالیت های شناختی است. 
پژوهشگر و نویسنده این پژوهش گیلز وندواله  از دانشگاه لیگ  در بلژیک درباره عملکرد مغز در فصل های مختلف می گوید: " مغز در هر فصل فعالیتی متفاوت با فصل دیگر دارد. در این پژوهش، پژوهشگران عملکرد شناختی مغز 28 نفر در بلژیک را در هر فصل سال به مدت یک سال بررسی کردند. هر بار افراد چهار روز و نیم را در لابراتواری بدون دسترسی به جهان بیرون و بدون دسترسی به نور ( چون شاهدی بر تغییر فصل است) به سر می بردند.

پژوهشگران معتقدند ساز و کار های مخفی تفاوت فصل ها در فعالیت مغزی  در این پژوهش ها هنوز به خوبی روشن نیست. اگرچه چنین پژوهش هایی نشان داد که برای نمونه، این سطوح خاص ناقل های عصبی مانند سروتونین و نیز سطوح برخی پروتئین های مغزی دخیل یا درگیر با تغییر فصل هم تغییر یابند. این تنوع به نوبه خود به تغییرات فصلی در فعالیت مغزی کمک می کند که پژوهشگران در این پژوهش مشاهده کردند

پژوهشگران مغز شرکت کنندگان را اسکن کردند و در حین انجام وظایف شان، توانایی آنها را در تمرکز، ذخیره سازی، روزآمدسازی، و مقایسه اطلاعات در حافظه شان آزمودند. آنها دریافتند عملکرد مغزی افراد در هنگام انجام آزمون ها بدون در نظر گرفتن زمان تغییری نمی کند . اگرچه نتایج نشان داد که " هزینه عصبی " انجام یک فعالیت شناختی  میزان درگیری مغز برای انجام کار با تغییر زمان در طول سال عوض می شود. برای نمونه سطوح فعالیت مغزی مرتبط با نگهداری و حافظه در ماه ژوئن، نزدیک تابستان، در اوج است  و در ماه دسامبر ٓ انقلاب تابستانی ٓ کمترین میزان را داشته است. برعکس، سطوح فعالیت مغزی مربوط به کارکرد حافظه در پائیز به اوج می رسد و حدود اعتدال بهاری به کمترین میزان می رسد. 
پژوهشگران پیش از این کشف کرده بودند که تغییراتی که با رسیدن یک فصل به وجود می آید، با تغییراتی در سایر پردازش های مرتبط با عملکرد روزانه افراد پیوند می خورد. برای نمونه افراد تمایل دارند کالری بیشتری نسبت به فصل تابستان مصرف کنند. در مطالعه ای که در سال 2015 انجام شد، و نتایج آن در مجله ارتباطات طبیعی منعکس شد، دریافت فعالیت ژن های انسانی با تغییر فصول و نیز ایمنی بدن افراد تغییر می کند. همچنین این پژوهش نشان داد پیوندی میان فصول و اخلاق به نام اختلال اثرگذار فصلی  باعث می شود برخی افراد در پائیز و زمستان  تجربه می کنند. این احتمال وجود دارد افرادی که دچار این چنین اختلال می شوند، دچار همین اثرات تغییر فصول بر فعالیت های مغزی مرتبط با پردازش های شناختی باشند.

 

پژوهشگران معتقدند ساز و کار های مخفی تفاوت فصل ها در فعالیت مغزی  در این پژوهش ها هنوز به خوبی روشن نیست. اگرچه چنین پژوهش هایی نشان داد که برای نمونه، این سطوح خاص ناقل های عصبی مانند سروتونین و نیز سطوح برخی پروتئین های مغزی دخیل یا درگیر با تغییر فصل هم تغییر یابند. این تنوع به نوبه خود به تغییرات فصلی در فعالیت مغزی کمک می کند که پژوهشگران در این پژوهش مشاهده کردند. این پژوهش در هشتم فوریه 2015 در خلاصه کنفرانس های آکادمی ملی علوم منتشر شده است.

منبع:تبیان

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل