نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

خط بازیافت ظروف یکبار مصرف،نوعی پتروشیمی کوچک است

 با این وجود آمارها حکایت از آن دارد که ایران ظرفیت بالایی برای تولید گیاهی این ظروف دارد و می‌توان با تغییر الگوی مصرف خانواده‌ها و وضع قوانین محدود کننده آن را رواج داد. همچنین بد نیست بدانید ظروف یکبار مصرف پلاستیکی وقتی در داخل خاک دفن می شوند، بین 300 تا 500سال ماندگاری داشته و مخاطرات زیست محیطی بسیاری را به همراه دارند.

بنابراین در کنار فرهنگ‌سازی و کاهش استفاده شهروندان از ظروف یکبار مصرف، بازیافت این ظروف یکی از راه‌های کاهش خطرات ناشی از آن است و از طرفی این عمل صرفه‌جویی اقتصادی قابل توجهی نیز دارد .دراین خصوص مهندس حسین حسینی مدیر عامل اولین شرکت بازیافت ظروف یکبار مصرف(شرکت دانش بنیان کهکشان آریایی ) گفت:‌ طی مطالعات صورت گرفته روی ظروف یکبار مصرف، تحقیقات و تجربیاتی که از کشورهایی مانند کره،ایتالیا و اتریش گرفتیم،توانستیم ماشین آلاتی برای بازیافت ظروف یکبار مصرف طراحی و بسازیم.

حسینی افزود: کارخانه بازیافت ظروف یکبار مصرف با مشارکت بخش خصوصی درسال 89 احداث شد  با بیش از ۵۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری احداث شده است که روزانه یک و نیم تن ظروف یکبار مصرف را بازیافت می‌کند که این سالانه چیزی حدود ۵۰۰ تن محصول تولیدی است.

 وی گفت: این کارخانه‌ها شامل کارخانه بازیافت لاستیک، کاغذ و کارتن، پلاستیک، ضایعات الکترونیک، کود گرانوله، کمپوست، ورمی کمپوست، نیروگاه بیوگاز و کارخانه بازیافت pet است که اصطلاحا به همین ظروف آب معدنی و نوشابه خانواده گفته می‌شود که تبدیل به پرک می‌شود و از آن در تولید الیاف مصنوعی استفاده می‌شود.

مدیرعامل این شرکت ادامه داد: ضایعات پلی استایرن شامل ظروف یکبار مصرف غذایی، ظروف بسته بندی لبنیات و فوم (یونولیت) است که در بسته بندی صنایع الکترونیکی، چینی جات و بلورجات، صنایع ساختمانی و … استفاده می‌شد. اما در حال حاضر این ظروف در کارگاه‌های غیر بهداشتی، غیر مجاز و به شکل سنتی بازیافت می‌شود و خطرات زیادی را برای سلامت افراد جامعه و مباحث زیست محیطی در پی دارد.

حسینی درخصوص دستگاه های تولید شده توسط شرکت دانش بنیان وتشابه آن با نمونه های خارجی گفت: دستگاه‌های تولید شده در داخل با قیمت بسیار ارزانتر با نمونه خارجی آن برابری میکند و با توجه به این مساله که ۷۰ تا ۸۰ درصد گرانول پلی استایرن در کشور وارد می شوند محصول تولیدی ما با ظرفیت تولید خود در سال میتواند از میزان واردات کاسته و تا حدودی در خروج ارز از کشور صرفه جویی به همراه داشته باشد.

وی درادامه  گفت: فرق عمده ظروف یکبار مصرف داخل کشور با کشورهای دیگر در این بود که  درایران از دو نوع پلیمر در تولید ظروف یکبار مصرف استفاده می شود که لزوم دستگاهی برای جداسازی ۱۰۰ درصدی این پلیمرها از یکدیگر را ایجاد کرد که با استفاده از محلول به ثبت رسیده و دستگاه جداساز این مهم انجام شد و تفکیک ۱۰۰ درصدی پلی پروپیلن از پلی استایرن را با توجه به شرایط اقلیمی کشور به انجام رسانید.

فرآیند بازیافت علمی دارای سودآوری و ارزش افزوده بالایی است.همچنین یکی از شاخص های توسعه  یافتگی کشورها صنعت بازیافت آنهاست که پلیمر عملا دفع نشود و از خروج ارز جلوگیری شود.

مدیر عامل شرکت دانش بنیان کهکشان آریایی عنوان کرد: مشهد دارای حجم بالایی از مواداولیه است و این پتانسیل در شهرهای بزرگی چون تهران،تبریز،اصفهان نیز وجود دارد تا این کار در آن شهرها انجام شود.

وی درخصوص وجود توجیه اقتصادی چنین فرآیندی  گفت: تا چند ماه پیش توجیه اقتصادی این کار به دلیل بالا بودن قیمت نفت و به تبع آن پلیمر وجود داشت، اما امروز باتوجه به افت قیمت نفت این بازار نیز تحت تاثیر قرار گرفته است .امادر کل فرآیند بازیافت علمی دارای سودآوری و ارزش افزوده بالایی است.همچنین یکی از شاخص های توسعه  یافتگی کشور ها صنعت بازیافت آنهاست که پلیمر عملا دفع نشود و از خروج ارز جلوگیری شود.

وی تاکید کرد: در واقع بازیافت این ظروف و تولید محصولی به نام گرانول که در صنایع ساختمان سازی،خودروسازی،کارتن پلاست و….کاربرد دارد و به نوعی تبدیل خط تولید این کارخانه به پتروشیمی کوچک است.

حسینی در پاسخ به اینکه آیا فرآیند بازیافت مشکلات محیط زیستی و مخاطراتی را به همراه دارد یا خیر ،گفت:به دلیل اینکه هیچ گونه کار شیمیایی روی پلیمر انجام نمیشود و پساب شیمیایی درطی این فرآیندها وجودنداردبنابراین مخاطرات زیست محیطی نیز نداریم.در مورد آب شست وشو دهنده ظروف نیز باید بگویم که چون ماده شوینده را نیز بی خطر می‌کنیم بنابراین آلودگی آبی وجود ندارد و نهایتا هفته ای 14هزار لیتر  لجن باقی مانده به سایت دفع فاضلاب های خانگی می‌ریزد.

گفتنی است ، از مزایای بازیافت ظروف یکبار مصرف می‌توان به کاهش حجم مواد دفنی، جلوگیری از دفن مواد دیر تجزیه‌پذیر و جلوگیری از آلودگی خاک، صرفه‌جویی در مصرف سوخت، جلوگیری از آلودگی هوا، کاهش مصرف منابع تجدیدناپذیر و همچنین صرفه‌جویی در مصرف منابع خام اشاره کرد.

 

گزارش: فرگل غفاری

 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل