«ضیاءالدین شعاعی» دوشنبه در گردهمایی ملی و کنگره بین المللی علوم زمین در سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور افزود: بیشتر استان های غربی کشور در دهه گذشته به طور میانگین برای دوره های 20 تا 30 روزه گرد و غبار داشتند، اما اکنون این رقم بیش از 100 تا 144 روز را نشان می دهد.
وی عراق، سوریه، عربستان و اردن را به عنوان منشاءهای خارجی ریزگردها (گردوغبار) معرفی کرد و افزود: استان های خوزستان و سیستان و بلوچستان نیز در داخل کشور از دیگر عوامل این شرایط جوی معرفی شده اند.
شعاعی کانون اصلی این گردوغبارها را غرب و مرکز عراق، منطقه بین النهرین، شرق سوریه و شرق و غرب عربستان معرفی کرد و گفت: ایران از سال 1383 با پدیده گرد و غبار روبرو شده است که بیشترین تاثیرپذیری را استان های غربی و جنوب غربی دارند.
شعاعی افزود: خشکی تالاب های بین النهرین به عنوان یکی از عوامل افزایش گردوغبار در حوزه غرب کشور اعلام شد که حاصل ساخت سد آتاتورک در ترکیه است. سدهایی دیگری که این کشور ساخته، مانع تامین آب مورد نیاز منطقه است.
وی اضافه کرد: خشکی دریاچه هامون در استان سیستان وبلوچستان به عنوان یکی از منشاءهای گردوغبار در حالی مطرح است که در این منطقه بادهای 120 روزه وجود دارد و این امر را افزایش می دهد.
این مقام مسئول گفت: ایران مدت 23 سال است خشکسالی گسترده دارد که میزان بارش در 18 سال از آن، کمتر از متوسط درازمدت بود و پنج سال نیز کمتر از پنج تا 10 درصد متوسط بارش را ثبت کرد.
مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده گردوغبار سازمان حفاظت محیط زیست مدیریت غلط آب در کشور را عامل مهم تداوم بحران در این بخش دانست و گفت: سیاست قابل قبولی در این باره اجرا نشده است و سالیانه مصرف آب افزایش می یابد.
به گفته وی، ستاد ملی مقابله با پدیده گردوغبار سازمان حفاظت محیط زیست تاکنون از نظر تامین اعتبارات مورد نیاز وضع مطلوبی نداشته است اما انتظار می رود در سال 1395 این شرایط بهبود یابد.
به گزارش ایرنا، بیش از 1100 مقاله از 70 کشور جهان به دبیرخانه گردهمایی ملی و کنگره بین المللی تخصصی علوم زمین رسیده است.
متخصصانی از اروپا، آمریکا، کشورهای عضو اکو و همسایگان در این گردهمایی سه روزه شرکت کرده اند و در حاشیه آن نیز نمایشگاهی از سنگ های نیمه قیمتی، کاوش های زمین شناسی و تازه ترین دستاوردهای پژوهشی در این زمینه برپا شده است.
تهران به عنوان پایتخت کشور دارای 6 ایستگاه سنجش طوفان های شن است و در کل کشور این میزان به 170 نقطه می رسد.
چنانچه میزان گردوغبار در کشور از 100 میکرو گرم بالا برود، روز را دارای گردوغبار اعلام می کنند.