رفع نیازهای اصلی کشور از فواید اقتصاد دانش بنیان است

وی تا کید کرد:  اگر در این عرصه ها حضور نداشته باشیم، مجبوریم مصرف کننده صرف دستاوردهای آنها باشیم و آن تولیداتی که با زحمت به دست می آوریم، برای تجهیز و نگهداری همان محصولات خرج می کنیم.

برنامه "گفت و گوی اقتصادی" با موضوع ضرورت های دستیابی به اقتصاد دانش بنیان در ایران 95 و با حضور دکتر محمد مهدی نژاد نوری عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی مالک اشتر و معاون سابق پژوهشی وزارت علوم و همچنین مشاور پژوهش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی، دکتر محسن صیقلی مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دبیر اصل 44 دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام و دکتر غلامرضا قربانی مقدم کارشناس و تحلیلگر سیستم ها و متخصص فناوری اطلاعات و ارتباطات روانه آنتن شد.

دکتر محمد مهدی نژاد نوری در ابتدا با اشاره به رواج یافتن مباحث اقتصاد دانش بنیان در 15 سال پیش در جهان، گفت:  بعد از این رواج یافتن در سطح گسترده، برنامه سوم توسعه بر محور دانایی محور بنا نهاده شد.

وی افزود: آن زمان در ابتدای کار بودیم و راهکارهای مناسبی به ذهن برنامه نویسان نرسیده بود. این روند در برنامه چهارم و پنجم ادامه پیدا کرد و الان نیز در برنامه ششم نیز تاکید وافری بر اقتصاد دانش بنیان شده است و به طور خاص و برجسته سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است، در بند دو به اقتصاد دانش بنیان اشاره شده است که باید در کشور پیاده سازی شود و پارک های علم و فناوری که در کشور شکل گرفته است، با نیت ایجاد زیرساخت برای شرکت های دانش بنیان و نهایتا کسب سهم قابل توجه از اقتصاد کشور و تحقق اقتصاد دانش بنیان بوده است.

مشاور پژوهش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که چرا به دنبال اقتصاد دانش بنیان هستیم، اظهار داشت: وقتی به تعریف این نوع اقتصاد چه در منابع خارجی و چه در منابع داخلی می پردازیم، نشان می دهد این نوع اقتصاد، اقتصادی است که تمرکز و یا فشردگی کاربرد دانش در آن زیاد است و در اینجا امکان فیزیکی و یا سرمایه پولی خیلی اهمیت ندارد بلکه مهم سرمایه های نیروی انسانی و ایده های نابی است که در این مسیر تولید می شود.

مهدی نژاد با اشاره به بسترهایی که ایران در این حوزه دارد، بیان داشت: کشور ما جوان است و جمعیت زیادی در حوزه فعالیت های علمی حضور دارند و رکوردهای خیلی خوبی کسب کرده اند. اولین دست آورد اقتصاد دانش بنیان ارزش افزوده بالا است. هر چه سطح دانش بالاتر برود، ارزش ایجاد شده روی مواد خام اولیه بسیار بیشتر خواهد بود. بنابراین اگر هر کشوری بتواند سرمایه های فکری خودش را در محصولات و کارهایی که انجام می دهد، جلوه گر کند، تولید و ارزش ملی اش بسیار فراتر خواهد رفت.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی مالک اشتر در بیان دیگر فواید اقتصاد دانش بنیان گفت: رفع نیازهای اصلی هر کشور یکی دیگر از فواید این نوع اقتصاد و محصولات است. در دنیا وقتی هر محصول جدیدی ایجاد می شود مردم یک کشور آن را طلب می کنند و اگر در این عرصه ها حضور نداشته باشیم، مجبوریم مصرف کننده صرف دستاوردهای آنها باشیم و آن تولیداتی که با زحمت به دست می آوریم، برای تجهیز و نگهداری همان محصولات خرج می کنیم.

در ادامه دکتر محسن صیقلی با بیان اینکه چگالی دانش در عصر دانش بنیان افزایش یافته است، گفت: این افزایشِ چگالی به معنای عدم نقش آن در ادوار گذشته نیست. در واقع به هیچ عنوان نمی توانیم بگوییم حالا که به فکر دانش افتاده ایم الان وجود دارد و در دوران قبل وجود نداشته است.

وی خاطرشان کرد: شاید شناسایی و نیاز باعث این شده بود که ما از این حوزه غافل شویم. ما به لحاظ شعاری و برنامه ریزی در برنامه های توسعه گذشته از آن غفلت کرده ایم ولی می دانستیم وجود دارد و درتمام برنامه هایمان وجود داشت ولی نمی دانستیم اسم آن را چه بگذاریم در حالی که امروزه برای آن یک نام مناسب شکل گرفته است و ما نیز به دنبال آن هستیم.  

مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به پیشتازی علمی ایرانیان در دنیا در قرون گذشته گفت: هوشی که آحاد جامعه ایرانی دارند، تعداد جمعیتی که در کشورمان داریم، تعداد دانشجویانی که آماده تحصیل و یا فارغ التحصیل هستند، مواد خام و موهبات الهی که داریم، سخت کوشی که در مردم کشورمان وجود دارد، باعث ایجاد یک مزیت رقابتی در حوزه دانش می شود. 

در ادامه دکتر غلامرضا قربانی مقدم با اشاره به شکل گیری جوامع دانش بنیان در کنار اقتصاد دانش بنیان گفت: امروز در مقابل جوامع سنتی، جوامع دانش بنیان نیز شکل گرفته است. حتی در بحث های تفکری و عقیدتی در این جوامع خیلی شدیدتر از جوامع سنتی است.

وی ادامه داد: اقتصاد دانش بنیان را اقتصاد سبک می دانند و در ادامه اقتصاد سنگین صنعتی وجود دارد. در حقیقت اقتصاد دانش بنیان در ادامه اقتصاد صنعتی شکل گرفت یعنی در ابتدا نیازها و راهکارها ایجاد شد که در حوزه صنعت بود و سپس به مهارت و بهینه سازی رسیدند.

کارشناس و تحلیلگر سیستم ها و متخصص فناوری اطلاعات و ارتباطات با بیان اینکه در مرحله بهینه سازی اقتصاد سبک ایجاد شد، گفت: دانش بنیانی در ایجاد مهارت ها در این مرحله شکل گرفته است. چند سالی است که تحقیقات دکتری بیشتر روی بهینه سازی  سیستم ها پیش می رود نه اختراعات. نه اینکه آن ها جایی ندارند ولی در مقایسه با گذشته که اختراعات حجم بیشتری داشت، الان کمتر به این مسئله پرداخته می شود.

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا