جنگ نمک میان پژوهشگران

 غذاهای آماده، کالباس، پنیر و حتی نان حاوی مقدار قابل توجهی نمک هستند. 
در آلمان مردان روزانه به طور متوسط حدود 10 گرم و زنان حدود 8.4 گرم نمک مصرف می کنند. با این حساب مصرف نمک اکثریت جمعیت آلمان بیش از میزانی است که انجمن تغذیه این کشور توصیه می کند. این انجمن مصرف حداکثر 6 گرم نمک در روز، یعنی به اندازه یک قاشق چای خوری را مجاز می د اند.
این در حالی است که میزان مجاز از نظر سازمان جهانی بهداشت از این مقدار هم کمتر است و مصرف بیش از 5 گرم را موجب افزایش خطر بیماری های قلب و عروق و مر گ زودرس می داند.
این توصیه ها اما در میان پژوهشگران مورد مناقشه است. یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه کلمیبا در نیویورک با بررسی مقالات علمی منتشر شده در مورد مصرف نمک، در مورد اختلاف نظر پژوهشگران در این زمینه تحقیق کرده است.
تیم دانشگاه کلمبیا پس از بررسی 269 مقاله علمی در مورد نمک به این نتیجه رسیده است که 54 درصد مقالات یاد شده فرضیه خطرناک بودن مصرف بالای نمک و احتمال افزایش ابتلا به بیماری های قلب و عروق و مرگ زودرس را تأیید کردند. در مقابل 33 درصد مقالات این فرضیه را رد کردند و 13 درصد هم به نتیجه مشخصی نرسیده اند.
این بررسی روشن کرده است که پژوهشگران یا از یک فرضیه حمایت یا آن را رد می کنند. آنها در جمع بندی خود نیز به پژوهش هایی اتکا می کنند که نظر آنها را تأیید می کنند.

***هر دسته به دنبال اثبات باور خود است
در میان 269 مقاله بررسی شده 10 مقاله به نقد و بررسی پژوهش های مختلف پرداخته اند. این دسته مقالات ارزش علمی بیشتری دارند. اما در این 10 مقاله هم پژوهشگران به نتایج کاملأ متفاوتی از یکدیگر رسیده اند.
دلیل آن هم این بوده که به پژوهش هایی متفاوت از یکدیگر اتکا کرده بودند. در نهایت 4 مقاله فرضیه خطرناک بودن مصرف بالای نمک را تأیید و 3 مقاله آن را رد کردند. 3 مقاله هم به نتیجه روشنی نرسیدند.
تیم تحقیقاتی دانشگاه کلمبیا به این جمع بست رسید ه است که پژوهشگران در زمینه مصرف نمک اساسا به دو دسته تقسیم می شوند. این دو دسته هیچ علاقه ای به بحث و تبادل نظر مستقیم با یکدیگر ندارند و مقالات منتشر شده در مورد مصرف نمک هم کمک چندانی به پایان مناقشه میان دو دسته نکرده است.
در نهایت هر دسته راه خود را می رود: یکی در مسیر تأیید مضر بودن مصرف بالای نمک و دیگری در مسیر رد این فرضیه.
تیم دانشگاه کلمبیا که نتیجه تحقیق خود را در مجله تخصصی 'ژورنال بین المللی اپیدمیولوژی' منتشر کرده، معتقد است که پژوهشگران بر اساس باورهای خود حرکت می کنند.

***خوشحالی کنسر ن های مواد غذایی از بحث های بی فایده
کنسرن به اتحادیه تراست ها گفته می شود که عمدتا در اروپا فعال هستند. این واحدهای اقتصادی بزرگ در کشورهای سرمایه داری از قدرت زیادی برخوردارند و عامل تسلط صنعتی٬ بازرگانی و نظامی بر کشورهای دیگر می باشند.
کنسرن های مواد غذایی نیز نفوذ زیادی در زمینه مقوله نمک دارند. برای این کنسرن ها ، نمک ماده اولیه ارزان و با ارزش غذایی اندک است که مانند شکر و چربی می توان از آن برای تهیه محصولی با ویژگی هایی مطلوب برای خریدار استفاده کرد.
تیم تحقیقاتی دانشگاه کلمبیا حتی معتقد است که کنسر ن های مواد غذایی به بحث های بی نتیجه در مورد مصرف نمک دامن می زنند و مانع پرداختن به مسائل دیگر می شوند؛ مثلأ تحقیق در مورد بیماری هایی که به دلیل تغذیه نامناسب پدید می آیند. کنسر ن های تولید تنباکو یا الکل هم چنین ترفندهایی به کار می گیرند.
به گزارش ایرنا از دویچه وله، تیم تحقیقاتی دانشگاه کلمبیا در نهایت بر این باور است که 269 مقاله ای که در مورد مصرف نمک منتشر و توسط این تیم بررسی شده اند، برای جامعه ارزش روشن گری نداشتند.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا