نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

سامانه «مجلس گرافی» در دانشگاه تهران راه‌اندازی شد

آزمایشگاه شبکه‌های اجتماعی دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران با هدف شفاف‌سازی عملکرد نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نرم افزار مجلس‌گرافی را راه‌اندازی کرده است. این سامانه یک کار پژوهشی دانشگاهی در حوزه شبکه‌های اجتماعی و پردازش متن است که تمامی اطلاعات مندرج در آن از اسناد منتشر شده توسط مجلس استخراج شده است. در این سامانه عملکرد نمایندگان از منظر شش شاخص مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار گرفته است.

از میان این شاخص ها، سه شاخص « نظم حضور در صحن علنی مجلس بر اساس غیبت ها و تاخیرهای نمایندگان»، «نطق‌های پیش از دستور»، «تذکرات کتبی نماینده به هیات دولت» با تکنیک های پردازش زبان طبیعی از متن صورتجلسات مجلس استخراج شده است. سه شاخص دیگر شامل «تعداد طرحهای ارائه شده توسط نماینده»، «تعداد طرح‌های امضا شده توسط نماینده» و «تعداد سوالات مطرح شده در کمیسیون‌ها» نیز از روی اطلاعات منتشر شده در سایت مجلس استخراج شده است.

در این سامانه برای هر نماینده یک صفحه شخصی ایجاد شده است که تمام فعالیتهای وی در قالب نمودارهای متنوع به تصویر کشیده شده و با دیگر نمایندگان مقایسه شده است. اطلاعات مورد استفاده «مجلس گرافی» برای تحلیل شامل ۳۵۰ صورتجلسه است که اولین جلسه آن در تاریخ ۱۳۹۱/۳/۷ و آخرین آن در تاریخ ۱۳۹۴/۶/۳ بوده است.

یکی از گزارش‌های جالب این سامانه، کلمه گرافی نطق‌های نمایندگان است. در کلمه گرافی، کلمات کلیدی صحبتها با تکنیک‌های پردازش متن استخراج شده و کلمات، متناسب با تعداد رویدادشان در نطق نماینده با اندازه‌های متفاوت رسم شده‌اند. همین نوع نمودار برای سوالات و تذکرات نماینده نیز تهیه شده که به نحو جالب توجهی موضوعاتی که هر نماینده بر روی آن تمرکز کرده را به تصویر کشیده است.

یکی دیگر از گزارش‌های «مجلس گرافی»، رتبه بندی نمایندگان بر اساس جمیع این شش شاخص است که فعال‌ترین و غیرفعال‌ترین نمایندگان را به صورتی کاملا شفاف در معرض دید عموم قرار می‌دهد. علاوه بر این، نمایندگان استان‌های مختلف نیز با یکدیگر مقایسه شده‌اند تا تصمیم‌گیری مردم برای قضاوت در مورد عملکرد نماینده شهرشان در مقایسه با شهرهای همجوار آسان شود.

این سامانه در یک گزارش، جمع‌بندی فعالیت متوسط نمایندگان استانها را با هم مقایسه می‌کند تا فعال‌ترین و ضعیف‌ترین استان‌ها در امر قانون‌گذاری معرفی شوند. از نکات جالب توجه در این گزارش رتبه‌بندی فعالترین نمایندگان استان‌ها است که نمایندگان چهار استان اصفهان، خراسان شمالی، البرز و همدان به طور متوسط فعالترین نمایندگان و نمایندگان اقلیت‌ها، خوزستان، بوشهر و خراسان جنوبی به‌ طور متوسط کمترین فعالیت را در طول دوره نمایندگی خود داشته‌اند.

به گزارش ایسنا،  گزارش‌های تحلیلی این سامانه به نشانی majles.sociallab.ir در دسترس عموم قرار داده شده است.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل