نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

گزارش تصویری و تحلیل فنی بقعه تاریخی بابا توكل سبزوار

ورودی بنا از یک ایوان بزرگ تشکیل شده است که قسمت بالایی آن فرو ریخته و یک در چوبی در پایین آن وجود دارد که متاسفانه امروزه مسدود است و نگارندگان  نتوانستند به داخل بنا راه پیدا کرده و داخل ان را مشاهده کنند. در طرفین ایوان ورودی دو طاق نمای مستطیل شکل به صورت قرینه وجود دارد و در بالای آن نیز دو قاب مستطیلی اجرا شده است که تا بالا و بخش ریخته شده امتداد دارند .

پیشینه این بنای تاریخی بر اساس شواهد موجود ، مستندات تاریخی و فرم های به کار رفته معماری ، به قرن هفتم هجری و روزگار تهاجم مغولان به این سرزمین باز می گردد.

در دیواره های داخلی ایوان نیز دو طاقچه مستطیل شکل ساخته شده  و در بخش داخلی و بالای ایوان نیز پنجره ای مستطیل شکل دارای طاق نما کار گذاشته شده و سپس با گچ  اندود شده است.

در سمت چپ ایوان ورودی ، یک ایوان کوچکتر دیده می شود که به جایی راه نداشته و حالت تزئینی را القا می کند . در وسط این ایوان یک نورگیر به فضای پشتی وجود دارد .

ایوان بقعه بابا توکل از ایوان بقعه میر مطهر بزرگتر بوده و گنبد آن نیز فاقد ساقه و سفید است. در ضلع غربی و شرقی بنا احتمالاً یک فضای جانبی وجود داشته که امروزه از بین رفته اند .

 در دیواره های این دو قسمت پنجره های نورگیری وجود دارد که مسدود شده اند و در منتهی الیه دیواره های آن نیز بقایای یک دیوار دیگر دیده می شود . در دیواره شرقی بقعه ترک های عمیقی بر اثر نشست بنا ایجاد  شده که در صورت عدم رسیدگی و تعمیر می تواند موجب آسیب دیدن بدنه اصلی بنا شود.                     

پی بنا از سنگ ساخته شده و در بدنه آن از آجر استفاده شده است . گنبد این بقعه نیز مانند گنبد میر مطهر دارای تیرک های چوبی جهت استحکام بخشی بیشتر است. در کل این بنا از بقعه میر مطهر بزرگتر بوده ولی در نمای ورودی دارای دو ایوان است. پیشینه این بنای تاریخی بر اساس شواهد موجود ، مستندات تاریخی و فرم های به کار رفته معماری ، به قرن هفتم هجری و روزگار تهاجم مغولان به این سرزمین باز می گردد.

گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی  

 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل