شیوع سوختگی در ایران 15برابر متوسط جهان
دکتر محمدجواد فاطمی روز یکشنبه در نشست خبری پنجمین همایش سوختگی ایران که در بیمارستان شهید مطهری برگزار شد، در جمع خبرنگاران افزود: به طور متوسط روزی 10 نفر بر اثر سوختگی در کشور جان خود را از دست می دهند و این در حالی است که با اقدامات پیشگیرانه و درمان می توان جان آنان را نجات داد.
به گفته وی، ایران در زمینه سوختگی حدود 30 تا 40 سال به لحاظ درمان و رسیدگی به بیماران و همچنین اقدامات پیشگیرانه از سایر کشورهای پیشرفته عقب است.
** بالا بودن هزینه درمان بیماران دچار سوختگی
فاطمی با بیان اینکه درمان سوختگی در کشور هزینه بسیار زیادی را بر دوش خانواده ها تحمیل می کند، تاکید کرد: لباس سوختگی بیماران از ملزومات دوره درمان به شمار می رود و از آنجایی که این لباس تحت پوشش بیمه نیست، بیمار باید برای تهیه آن حدود هفت تا هشت میلیون تومان هزینه کرده و سالی دوبار این لباس را خریداری و استفاده کند.
وی افزود: بیشتر بیماران از خریداری این لباس محروم هستند و همین امر سبب ایجاد عفونت در ناحیه زخم های حاصل از سوختگی می شود.
رئیس مرکز تحقیقات سوختگی ایران توضیح داد: پماد سوختگی و از بین بردن گوشت اضافه و خارش نیز تحت پوشش بیمه نیست و اغلب این داروها خارجی هستند به طوری که یک پماد سوختگی 100 هزار تومان قیمت دارد و ماهانه اگر بیمار سوخته پنج تا 6 پماد استفاده کند، باید حدود 600 هزار تومان هزینه کند.
فاطمی با بیان اینکه یکی از نکات بسیار مهم در امر سوختگی جایگزینی پوست است، افزود: قیمت پوست جایگزین (به اندازه کف دست) 16 هزار دلار هزینه دارد و بر اساس مطالعات انجام شده درمان استاندارد به ازای هر درصد سوختگی در کشور پنج میلیون تومان هزینه دارد؛ بنابراین بیماری که 20 درصد از بدنش دچار سوختگی شده است، 100 میلیون تومان نیاز دارد تا بتواند روند درمان خود را ادامه دهد.
وی گفت: در بیشتر کشورهای توسعه یافته و پیشرفته تمام مراحل درمان سوختگی تحت پوشش بیمه قرار دارد اما در کشور ما به رغم پیگیری های مکرری که صورت گرفته است تاکنون بیماران دچار سوختگی تحت پوشش درمان قرار ندارند.
وی با یادآوری اینکه تهیه لوازم و تجهیزات درمان سوختگی ها هزینه زیادی برای بیماران دربردارد، افزود: لازم است خدمات درمانی به صورت رایگان به بیماران ارائه شود و برای تحقق این امر باید پوشش بیمه ای در این زمینه به طور جدی دنبال شود.
رئیس مرکز تحقیقات سوختگی ایران گفت: سوختگی در مکان هایی اتفاق می افتد که استانداردهای لازم در آنها رعایت نشده و افراد اطلاعات کافی در زمینه پیشگیری از بروز سوختگی ها ندارند و همین شرایط سبب افزایش شیوع سوختگی در کشور شده است.
فاطمی افزود: افسردگی، ناراحتی های روانی، مشکلات زناشویی و دوری از اجتماع از مشکلات رایج بیماران دچار سوختگی به شمار می رود و آمار طلاق به دلیل سوختگی به ویژه از سوی مردان در کشور بالا است.
وی یادآور شد: سوختگی از بیماری هایی است که با تغییر شکل ظاهر و چهره فرد همراه است و در واقع بیمار به فرد جدیدی تبدیل می شود که نیاز به حمایت های روانی و اجتماعی دارد.
فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی افزود: خارش پوست یکی از مشکلاتی است که بیماران در ادامه درمان به آن دچار می شوند و همچنین چسبندگی بافت ها، ناتوانی در حرکت اعضای و ایجاد گوشت اضافه در محل سوختگی از دیگر عوارض سوختگی ها به شمار می رود.
** سوختگی هشتمین عامل مرگ و میر
فاطمی با بیان اینکه سوختگی هشتمین عامل مرگ و میر در کشور به شمار می رود، گفت: در سال 1990 سوختگی در کشور ما دهمین علت مرگ و میر بود؛ اما درحال حاضر هشتمین علت مرگ و میر به شمار می رود که نشان دهنده بدترشدن وضعیت و شرایط سوختگی در کشور است.
رئیس مرکز تحقیقات سوختگی ایران با اشاره به اینکه بیش از 60 درصد بیماران دچار سوختگی امید بسیار کمی به ادامه زندگی دارند، اظهار کرد: سالانه حدود 28 هزار نفر در اثر سوختگی در بیمارستان ها و بخش های سوختگی بستری می شوند که 2 تا 3 هزار نفر از آنها فوت می کنند.
فاطمی ادامه داد: سوختگی از جمله مواردی است که با کمبودهای بسیاری در زمینه تجهیزات و لوازم پزشکی، دارو، تیم پزشکی و بیمارستان و مراکز درمانی مواجه است و تاکنون بودجه مناسبی به آن اختصاص داده نشده است.
وی گفت: در کشورهای توسعه یافته، یک نفر از تعداد بیمارانی که با 90 درصد سوختگی به مراکز درمانی مراجعه می کنند، زنده می ماند؛ این درحالی است که در ایران بیمارانی که 50 تا 60 درصد سوختگی دارند، با احتمال مرگ مواجه هستند.
** نبود کلینیک جامع سوختگی در کشور
فاطمی با یادآوری اینکه کلینیک جامع سوختگی در ایران وجود ندارد، بر لزوم راه اندازی مرکزی در این رابطه به منظور ارایه خدمات بهینه به بیماران تاکید کرد.
دبیر علمی پنجمین همایش سوختگی کشور ادامه داد: در کلینیک جامع سوختگی باید تیم درمانی پزشکی و تخصصی متشکل از جراحان، پرستاران و روان شناسان حضور داشته باشند.
وی همچنین با بیان اینکه با کمبود شدید بیمارستان سوختگی مواجه هستیم، گفت: در تهران تنها یک بیمارستان سوختگی وجود دارد و تعداد اندکی از بیمارستان های تهران بخش سوختگی دارند.
فاطمی با بیان اینکه در زمینه درمان بیماران دچار سوختگی نیز مشکلات جدی وجود دارد، افزود: بیمارستان های سوختگی موجود فضای فیزیکی مناسبی ندارند؛ در تهران حدود 40 سال پیش این بیمارستان ها ساخته شده و به رغم افزایش جمعیت تاکنون هیچ بیمارستان سوختگی جدیدی تاسیس نشده است.
وی با اشاره به کمبود تخت سوختگی در تهران و سایر شهرهای کشور ادامه داد: طبق پیش بینی های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا آخر سال جاری باید 2 هزار و 400 تخت سوختگی در تهران (طبق استانداردهای جهانی) راه اندازی می شد اما این تعداد به 886 تخت سوختگی کاهش یافت به این ترتیب با کمبود حدود هزار و 600 تخت سوختگی مواجه هستیم.
دبیر علمی پنجمین همایش سوختگی ایران گفت: درحال حاضر دو بیمارستان در تهران در حال ساخت است که یکی در منطقه کن قرار دارد و پیش بینی می شود تا چهار سال آینده به بهره برداری برسد و دیگری در خیابان مطهری است که در ابتدای مراحل ساخت است.
** برگزاری پنجمین همایش سوختگی کشوری ایران
دبیر علمی پنجمین همایش سوختگی کشوری ایران گفت: 183 مقاله علمی به دبیرخانه این کنگره ارسال شده است که 72 مقاله به صورت سخنرانی و 35 مقاله به صورت پوستر ارائه می شود و هفت میزگرد علمی نیز برگزار می شود.
فاطمی اظهار کرد: محورهای مورد بحث در این کنگره شامل طب سنتی، ارتقای کیفیت درمان سوختگی، سلول های بنیادی و سوختگی، مهندسی بافت و فناوری نانو در سوختگی، روش های جراحی پلاستیک و روش های جدید جراحی سوختگی است.
وی افزود: این کنگره سه مهمان خارجی از کشورهای آمریکای جنوبی، کانادا و هلند دارد که به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت.
پنجمین همایش کشوری سوختگی از پنجم تا ششم اسفند ماه جاری در مرکز همایش های رازی تهران برگزار می شود.