به گزارش ایرنا، دکتر 'رضا مسائلی' دانش آموخته دکتری رشته زیست مواد دندانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران است که پروژه دکتری خود را با عنوان 'طراحی و ساخت سامانه سیمان های استخوانی نانوکامپوزیتی کلسیم فسفاتی حاوی استرانسیم و میکروسفیر PLGA حاوی داروی سیمواستاتین' به اتمام رسانده و در نتیجه این طرح، محصولی منحصر به فرد در حوزه پزشکی تولید کرده است.
سیمان استخوانی تهیه شده در این طرح، به درمان شکستگی های استخوانی و همچنین پوکی استخوان کمک زیادی می کند و می توان با بارگذاری آن روی استخوان شکسته شده و یا تزریق در بافت های استخوانی دچار پوکی و کم تراکم، استخوان سازی در آنها را افزایش داد.
مسائلی در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در خصوص پروژه تحقیقاتی خود اظهار داشت: در این پروژه، یک سامانه کامپوزیتی طراحی کردم که یک طرف آن، سیمان کلسیم فسفاتی و طرف دیگر، پلیمری است که دارو در آن بارگذاری شده و ترکیب این دو، سامانه را ایجاد کرده است.
مسائلی خاطرنشان کرد: سالانه یک میلیون دلار ارز برای تهیه سیمان های استخوانی از کشور خارج می شود و با وجود نمونه های خارجی سیمان های استخوانی در بازار، محصول تولیدی ما به دلیل نوع کامپوزیت و ساختار ویژه آن، منحصر به فرد است و نمونه خارجی ندارد.
وی با توضیح این که سیمان تولیدی برای درمان شکستگی های استخوانی یا پوکی استخوان استفاده می شود، گفت: در این طرح تحقیقاتی کاربردی، معادل سه درصد وزنی کل سیمان، یون استرانسیم را جایگزین یون کلسیم کردیم که براساس نتایج به دست آمده در فاز اول پروژه، این اقدام موجب افزایش میزان استخوان سازی شد.
مسائلی ادامه داد: به این ترتیب در فاز نخست پروژه، سیمان کلسیم فسفاتی حاوی سه درصد وزنی استرانسیم تولید کردیم که این ماده نسبت به سایر سیمان های موجود در دنیا، میزان استخوان سازی را افزایش داد و این خاصیت هم در تست های آزمایشگاهی و هم در کارهای بالینی و تست روی حیوان به اثبات رسید.
وی که ساخت این سیمان استخوانی را به عنوان اختراع به ثبت رسانده است، گفت: در فاز دوم پروژه، داروی 'سیمواستاتین' را در یک پلیمر به نام PLGA بارگذاری کردیم و در حقیقت، میکروسفیرهای PLGA حاوی داروی سیمواستاتین را تولید کرده و رهایش دارو از میکروسفیرها را اندازه گیری کردیم که این کار، افزایش میزان استخوان سازی را به دنبال داشت.
این محقق جوان، طراحی سامانه کامپوزیتی را سومین فاز از پروژه تحقیقاتی خود عنوان کرد و گفت: در نهایت در فاز سوم پروژه، تلفیقی از سیمان و میکروسفیر حاوی دارو را به صورت کامپوزیت در یک سامانه طراحی کردیم که این سامانه هم علاوه بر مطالعات آزمایشگاهی، در مطالعات درون تنی حیوانی (خرگوش) انجام شد و نتیجه داد.
وی تصریح کرد: در پروژه خود به این جمع بندی رسیدیم که سیمان کلسیم فسفاتی حاوی استرانسیم که کامپوزیت شده با میکروسفیر PLGA حاوی داروی سیمواستاتین، اثر قابل ملاحظه و معنا داری در افزایش میزان استخوان سازی نسبت به سایر سیمان های استخوانی داشته است.
مسائلی یادآور شد: یکی از وجوه تمایز پروژه ما، عملیاتی و محصول محور بودن آن است به طوری که علاوه بر استخراج 3 مقاله که دو مقاله آن ISI و یکی علمی پژوهشی بود و منجر به ثبت اختراع نیز شد، تولید محصول هم داشت که محصول تولید شده در این طرح تحقیقاتی، اکنون ظرفیت و قابلیت تجاری سازی و ارائه به بازار را داراست.