نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

کاهش خستگی بیماران سرطانی با داروی ترکیبی محققان ایرانی

دکتر حسین رضایی‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا،‌ ایجاد تعامل و هم افزایی علمی در حوزه طب مکمل و پزشکی رایج با هدف بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان را از اهداف اجرای پروژ‌های تحقیقاتی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران دانست و افزود: از این رو یکی از رسالت‌های ما در این دانشکده احیا و ارتقای منطقی طب سنتی است؛ چرا که تصور ما بر این است که در حوزه طب ایرانی ایده‌های خوبی وجود دارد که می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان کمک کند.

وی با اشاره به عوارض سرطان‌ها و درمان‌های مرتبط با آن اظهار کرد: این بیماران با عوارضی چون ضعف و خستگی، تهوع و استفراغ، اسهال و از سوی دیگر با عوارض ناشی از پرتو درمانی مانند خشکی دهان، موکوزیت (التهاب مخاط دهان)، زخم‌های دهانی،‌ سوزش ادرار و پروکتیک (دردهای ناحیه مقعد ناشی از پرتودرمانی) مواجه هستند که طب ایرانی ایده‌هایی برای درمان این عوارض دارد و نیاز است تا درباره آنها پژوهش و تحقیقاتی صورت گیرد.

رضایی‌زاده از اجرای پروژه‌های تحقیقاتی درباره این ایده‌ها در دانشکده خبر داد و گفت: در برخی موارد موفق شده‌ ایم که نتایج به دست آمده را در فاز بالینی به صورت کنترل شده و با رعایت اخلاق پزشکی و استانداردها وارد کنیم که نتایج بالینی خوبی به دست آمده و در برخی موارد نیز در مرحله راستی آزمایی قرار داریم.

سرپرست دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر این که مسیر خوبی در این حوزه ایجاد شده است، ابراز امیدواری کرد که در آینده با افزایش تعداد محققان در این حوزه، توانمندی‌های بیشتر طب سنتی شناسایی شود و روش‌های درمانی در چارچوب قوانین و استاندارد توسعه یابد.

وی یکی از این تحقیقات را در خصوص فرآورده‌های عسل و « ژل رویال» دانست و خاطرنشان کرد: این مطالعات با عنوان «بررسی فرآورده‌های عسل و ژل رویال فرآوری شده بر روی خستگی بیماران سرطانی» اجرایی شده است.

رضایی زاده، خستگی را یک عارضه شایع و از مهمترین و آزار دهنده‎‌ترین علایم مرتبط با بیماری سرطان دانست که موجب کاهش کیفیت زندگی مبتلایان می‎‌شود و ادامه داد: 90 تا 95 درصد از بیماران مبتلا به سرطان دچار این عارضه هستند و از سوی دیگر شواهدی مبنی بر کاهش خستگی با استفاده از ژل رویال موجود است.

این محقق ژل رویال را غذای خاص ملکه‌های زنبور دانست و گفت: این ماده دارای خواص منحصر به فردی است به گونه‌ای که پایه ترکیبات فیتو شیمیایی که در آن وجود دارد در طبیعت منحصر به فرد است و در سایر ترکیبات طبیعی دیده نمی‌شود؛ لذا این ماده تبدیل به یک ماده غذایی خاص،‌ گران قیمت و کمیاب شده که در کشورهایی چون چین و ژاپن با عنوان « اکسیر جوانی» ‌شناخته می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: از آن جایی که فرآورده‌هایی چون ژل رویال کمیاب و گران قیمت هستند، امکان تقلب و سودجویی در آن زیاد است و این در حالی است که امروزه مصرف این ماده به بیماران مبتلا به سرطان توصیه می‎شود.

رضایی زاده افزود: در مواردی مشاهده شده که ترکیباتی که با عنوان ژل رویال به بیماران مبتلا به سرطان داده شده است، ترکیبات درست و دارای صحت علمی نیستند و از سوی دیگر پزشکان معتقد هستند که مصرف زیاد این ترکیبات برای بیماران زیان آور است.

این محقق اظهار کرد: از این رو در این مطالعات با تولید ترکیباتی حاوی ژل رویال، در گام اول این فرآورده دانش بنیان را که مراحل اخذ مجوز را طی می‌‎کند، استاندارد سازی و در گام بعدی وارد فاز کارآزمایی‌های بالینی کردیم.

وی با بیان این که کارآزمایی‌های بالینی این مطالعات در بیمارستان «شهدای تجریش» اجرایی شده است، گفت: تعداد افراد مورد مطالعه در فاز کارآزمایی بالینی 52 بیمار مبتلا به سرطان‌های مختلف بوده است که بیشترین تعداد بیماران منتخب، مبتلا به سرطان‌های پروستات و پستان بودند.

رضایی‌زاده، ادامه داد: بیماران به دو گروه تقسیم شدند که به یک گروه دارو نما و به گروه دیگر داروی ترکیبی واقعی داده شده و با استفاده از نتایج به دست آمده اقدام به بررسی و مقایسه میزان شدت خستگی و کیفیت زندگی دو گروه کردیم.

محقق این طرح با اشاره به نتایج به دست آمده خاطرنشان کرد: نتایج این مطالعات تفاوت معنی داری میان این دو گروه را نشان داد به این صورت که در گروهی که ترکیبات و فرآورده‌های استاندارد دریافت کرده‌ بودند شدت خستگی نسبت به گروهی که دارو نما را مصرف کرده‌اند کمتر بوده و نشان داده شد که استفاده از این داروی ترکیبی منجر به کاهش خستگی بیماران مبتلا به سرطان شده است.

وی این دارو را ترکیبی از عسل طبیعی، ژل رویال و چند ماده دیگر دانست و گفت: در این مطالعات در دو نوبت فرمولاسیون این ترکیبات بهینه‌سازی شد و امیدواریم تا سال آینده مراحل اخذ مجوز و تولید استاندارد این ترکیبات به اتمام برسد.

سرپرست دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین نسبت به عرضه ترکیبات تقلبی ژل رویال هشدار داد و گفت: بسیاری از ترکیباتی که با عنوان ژل رویال به فروش می‌رسد، ترکیباتی شبیه آن است که با قمیت‌های ارزان از کشورهای خارجی وارد می‌شود.

به گفته وی مطالعات انجام شده در دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران با همکاری دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، کاشان و شیراز بوده است.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل