روح الله ابوجعفری مدیر گروه اقتصاد دانش بنیان پژوهشکده مطالعات فناوری گفت: سالهای مدیدی است که اقتصاد کشور از اتکای بیش از حد به درآمدهای نفتی رنج میبرد.وی با اشاره به سابقه بیش از ۱۰۰ ساله کشورمان در تکیه به منابع نفتی برای گذران امور، بیان کرد: کشورمان آنگونه که باید و شاید از این منبع خدادادی بهره نبرده است و این امر موجب شده عدهای از آن تحت عنوان «نفرین منابع» یاد کنند.
مدیر گروه اقتصاد دانش بنیان پژوهشکده مطالعات فناوری با اشاره به حرکت پرشتاب اقتصادهای صنعتی به سمت دانشبنیان شدن گفت: حال آنکه بسیاری از اقتصادهای نفتی، ازجمله ایران، در مسیر صنعتی شدن درجا زدهاند و بعضا عقبگرد نیز داشتهاند.
ابوجعفری درباره پرسش اصلی مطرح شده در پنجمین نشست اقتصاد دانش بنیان گفت: سؤالی که در پنجمین نشست تخصصی اقتصاد دانش بنیان بررسی میشود این است که آيا يک اقتصاد نفتی یا به شکل کلیتر وابسته به منابع طبیعی، می تواند اقتصادی دانش بنيان نيز باشد يا پيش از آنکه بتواند به سمت دانشی شدن حرکت کند، بايد خود را از قيد و بند نفت و وابستگي به آن رها سازد.
وی ادامه داد: ازسوی ديگر شايد لازمه رهايی از بند وابستگی به نفت، دانش بنيان شدن اقتصاد باشد. آیا نفت یا سایر منابع طبیعی، آن طور که غالبا در نظریه «نفرین منابع» تصویر می شود، موانعی هستند که باید از سر راه برداشته شوند.
در پنجمین نشست تخصصی اقتصاد دانش بنیان، که دوشنبه ۱۹بهمن ماه سال جاری از ساعت ۱۹ در پژوهشکده مطالعات فناوری ریاست جمهوری، مقالهای تحت عنوان «آیا اقتصادهای نفتی میتوانند دانش بنیان میشوند؟» ارائه خواهد شد.