دراین همایش یک روزه دبیر کل کنوانسیون رامسر، کارشناسان داخلی، متخصصان علوم زیست محیطی و جمعی از سفرا کشورهای خارجی و نمایندگاه تشکل های زیست محیطی مشارکت دارند .بررسی وضعیت تالابهای بین المللی در ایران از جمله تالاب بین الملی گاوخونی اصفهان که اکنون درحال خشک شدن و تبدیل به یک تهدید زیست محیطی است از برنامه محوری این همایش است .
همچنین در قالب این همایش قرار است چندین پروژه زیست محیطی ، نیروگاه خورشیدی، مجتمع بنزین سازی و خط تولید بنزین یورو 4 در پالایشگاه اصفهان و سیستم آنلاین پایش محیط زیست در ساختمان پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان با حضور معصومه ابتکار افتتاح شود.
مجتمع بنزین سازی پالایشگاه نفت اصفهان با هزینه 500 میلیارد تومانی احداث شده است و تولید روزانه بنزین را با دو میلیون لیتر افزایش به 12 میلیون لیتر در روز می رساند.
در این مجتمع همزمان طرح افزایش کیفیت بنزین برای تولید روزانه هفت میلیون لیتر بنزین یورو 4 هم اجرا و آماده بهره برداری شده است که قرار است بنزین یورو 4 تولیدی این پالایشگاه برای تامین سوخت شهرهای اصفهان و اهواز استفاده شود.
همچنین نشست خبری با حضور خانم ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور از ساعت 19:30 در اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان برگزار می شود.
بازید میهمانان بین المللی و داخلی شرکت کننده در همایش از تالاب بین المللی گاوخونی از دیگر برنامه های حانبی این همایش عنوان شده است .
تالاب گاوخونی واقع در شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهم ترین تالاب های ایران است و درطول تاریخ علاوه بر ایجاد فضای فرح بخش در شرق اصفهان، مامنی برای پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بوده است.
اکنون با روند کاهش جریان آب در زاینده رود، این تالاب نیز در حال خشک شدن است و مرگ تدریجی این عرصه طبیعی هر بیننده ای را افسرده خاطر می کند.
به دلیل نوسانات آبی، مساحت این تالاب طی چند دهه اخیر متغیر بوده که با محسوب نمودن اراضی مرطوب اطراف آن، مساحت گاوخونی به بیش از63 هزار هکتار می رسد ولی مساحت ثبت شده آن 43 هزار هکتار است.
هم اکنون بجز ناحیه کوچکی از قسمت شمالی تالاب که به دلیل ورود آب حاصل از زهکش ها هنوز هم شاهد حیات است ، سایر قسمت ها کاملا خشک و به بیابان تبدیل شده است.
شمار پرندگان تالاب به تعداد اندکی ازپرندگان کنارآبزی که بیشتر از دسته آبچلیک سانان می باشد کاهش یافته است.
در برخی روزهای سال گونه های دیگر پرندگان، نظیر فلامینگو و یا تنجه نیز به تعداد بسیار اندک در این منطقه مشاهده می شود.
اگر تالاب بین المللی گاوخونی خشک شود، به یکی از کانون های گرد و غبار در داخل و مرکز کشور تبدیل خواهد شد.
تالاب گاوخونی در فاصله 140 کیلومتری جنوب شرقی اصفهان، 30 کیلومتری شهر ورزنه، جنوب غربی شهرستان نایین و غرب منطقه ندوشن از استان یزد و شمال غربی کویر ابرقو قرار دارد.
کنوانسیون رامسر قدیمی ترین معاهده زیست محیطی جهان است که درسال 1971 مطابق با 13 بهمن 1349 در رامسر منعقد شد، این کنوانسیون مربوط به تالاب های جهان و پرندگان مهاجر تالابی است و تاکنون دو هزارو 22 تالاب در جهان ثبت کنوانسیون رامسر شده که 169 کشور جهان عضو آن هستند.
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، شعار امسال روز جهانی تالاب ها، «تالاب ها برای آینده ما معیشت پایدار» می باشد و برگزاری مراسم روز جهانی تالاب ها در اصفهان بزرگترین رویداد حوزه تالاب ها در سال 2016 در سطح جهان است که برای کشور و استان از اهمیت بالایی برخورداراست.
ظهرابی گفت: تالاب بین المللی گاوخونی به عنوان یکی از مهمترین تالاب ها در اکوسیستم های آب کشور و به خصوص مرکز ایران نقش بی بدیل خود را ایفا کند و همگان چه در داخل کشور و چه سطح جهان از خدمات این تالاب بهره مند شوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ابراز امیدواری کرد با استفاده از ظرفیت های ملی و بین المللی برای بهبود وضعیت تالاب و به حداقل رسیدن چالش های تالاب بین المللی گاوخونی در حوضه آبریز زایند رود به عنوان یک تالاب زنده و پویا و پناهگاهی برای پرندگان مهاجر تلاش کنیم.
در سفر معاون رئیس جمهور ورئیس سازمان حفاظت محیط زیست به اصفهان چندین پروژه زیست محیطی از جمله مجتمع بنزین سازی پالایشگاه اصفهان ، چندین جایگاه پمپ بنزین تک سو، نیروگاه خورشیدی سالن اجلاس اصفهان و سیستم آنلاین پایش محیط زیست در ساختمان پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان افتتاح خواهد شد.