جوانترین برنده جایزه نوبل لورنس براگ است که در ۲۵ سالگی نوبل فیزیک را به همراه پدرش دریافت کرد. مسنترین برندگان جایزه هم ۸۸ ساله بودهاند.
مهاتما گاندی
جالب است بدانید مهاتما گاندی از بزرگترین فعالان صلح جوی راه آزادی و حقوق انسانها اگر چه از سال ۱۹۳۷ تا ۱۹۴۸ هر سال کاندید جایزه صلح شد ولی هرگز به آن نرسید. اگرچه در سالی که او ترور شد نوبل صلح را به این عنوان که «کاندید شایستهای وجود ندارد» به هیچکس ندادند و در واقع به نوعی به او دادند. بعدها هم وقتی به دالایی لاما جایزه صلح دادند، اعلام کردند که این جایزه ادای دینی به گاندی هم هست، ولی دیگر چه فایده؟!
جایزه صلح نوبل تنها به کسانی میرسد که زنده باشند. دگ هامرشولد و اریک اکسل کارفلت دو برنده بدشانسی بودند که در فاصله کاندیداتوریشان تا دریافت جایزه صلح و ادبیات از دنیا رفتند.
جایزه صلح نوبل ۱۹۷۳ را برای تلاش در راه برقراری صلح در ویتنام به طور مشترک به هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه آمریکا و لهدوک تو از ویتنام دادند. تصمیم کاملا عجیبی بود. در طول یک سال قبل از آن آمریکا ویتنام را به طور گستردهای بمباران کرده بود و هزاران بیگناه را کشته بود. آن روزها دست آمریکا در بمباران کامبوج که منجر به مرگ صدها هزار نفر شد، رو شده بود. لهدوک به خاطر کیسینجر جایزه را قبول نکرد. به جز او ژان پل سارتر، نویسنده، فیلسوف و متفکر فرانسوی هم در سال ۱۹۶۴ از دریافت جایزه ادبیاش با این عنوان که «او را به بخشی از یک سازمان تبدیل میکند» خودداری کرد.
رابرت میلیکان
رابرت میلیکان در سال ۱۹۲۰ به خاطر اندازهگیری بار الکترون کاندید جایزه فیزیک نوبل شد. در همان سال فلیکس ارنفست ادعا کرد بارهایی کوچکتر از بارهای بنیادی میلیکان اندازهگیری کرده و میلیکان جایزه را از دست داد ولی سه سال بعد معلوم شد ادعای ارنفست اساس ندارد و جایزه میلیکان را پس دادند.
تنها لینوس پاولینگ و ماری کوری هستند که در دو رشته مختلف نوبل دریافت کردهاند. خانواده کوریها که فوقالعادهاند!ماری دو نوبل برده. همسرش پیر، دخترشان ایرن و دامادشان فردریک بولیوت هم نوبل بردند.
نوبل ادبیات ۱۹۵۳ در میان حرف و حدیثهای بسیار به وینستون چرچیل رسید. آن سال کاندیداهای لایقی از جمله گراهام گرین زنده بودند که همه از انتخاب شدن چرچیل انگشت به دهان ماندند.
جایزه صلح نوبل را در حالی به باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا دادند که صدای خیلیها را در آورد. منتقدان معتقد بودند اوباما نتوانسته شعارها و وعدههایش از جمله تعطیلی زندان گوانتانامو را عملی کند.
مناخیم بگین
فکرش را هم نمیکنید که در سال ۱۹۳۷ چه کسی کاندید دریافت جایزه صلح نوبل بود، آدولف هیتلر! او را «راای جی برانت» عضو پارلمان سوئد، کاندید کرده بود. اگرچه او خیلی زود از فهرست خارج شد ولی کاندیداشدنش هم خندهدار به نظر میرسید.
جایزه صلح سال ۱۹۷۸ را در حالی به مناخیم بگین، نخست وزیر رژیم صهیونستی دادند که اقدامات غیرانسانی او بر کسی پوشیده نبود. چهار سال بعد هم او شاهکارهایش را با قتل عام اردوگاههای فلسطینی درلبنان تکمیل کرد تا اعتبار جایزه را به کلی زیر سوال ببرد.
منبع:پرفسورها
No tags for this post.