در سال 2013 میلادی در سراسر جهان، 77 میلیون مورد مرگ در کودکان و نوجوانان گزارش شد. حدود 6.3 میلیون مورد از این آمار، مربوط به کودکان زیر پنج سال بود. حدود 480 هزار مورد مربوط به کودکان پنج تا 9 سال و 970 هزار مورد مربوط به 10 تا 19 ساله ها بود.
بر اساس گزارشی که به تازگی در نشریه JAMA منتشر شده است، مهمترین عامل مرگ و میر کودکان زیر پنج سال در سراسر جهان در سال 2013 میلادی، عفونت سیستم تنفسی (مانند ذات الریه و برونشیت) گزارش شده است. اختلالات ناشی از زایمان زودرس، انسفالوپاتی نوزادی (اختلال در عملکرد سیستم عصبی)، مالاریا و بیماری های اسهالی، به ترتیب چهار عامل دیگر مرگ کودکان زیر پنج سال گزارش شده است.
در این گزارش آمده است در سال 2013، مهمترین عامل مرگ و میر کودکان بالای پنج سال، بیماری های اسهالی و مهمترین عامل مرگ و میر در نوجوانان، تصادفات بوده است. این گزارش همچنین نشان می دهد نیمی از مرگ های ناشی از اسهال در کودکان و نوجوانان، در پنج کشور هند، کنگو، پاکستان، اتیوپی و نیجریه بوده است.
در این گزارش آمده است تفاوت عمده ای بین علل مرگ کودکان و نوجوانان در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه وجود دارد. برای مثال، در شمال آمریکا، استرالیا و بسیاری از مناطق اروپا، ناهنجاری های مادرزادی، مهمترین علت مرگ در سال 2013 بیان شده است.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، مهمترین علل مرگ و میر کودکان بالای یک سال در آمریکا، تصادفات جاده ای، غرق شدگی و مرگ ناشی از اسلحه، البته به صورت غیر عمد، بوده است.
محققان بر این باورند که عفونت های تنفسی و اسهال تا حد زیادی قابل اجتناب هستند و برای مثال با بهبود کیفیت آب و هوا می توان از آن جلوگیری کرد.
این گزارش، مهمترین عامل ناتوانی کودکان و نوجوانان را، فقر آهن دانست و اشاره کرد که بیشتر نوجوانان و کودکان به دلیل فقر آهن، با ناتوانی زندگی می کنند. جمعیت زیادی از کودکان و نوجوانان ساکن در هند، چین، نیجریه و افغانستان، به فقر آهن مبتلا هستند. بیماری های پوستی، دومین عامل ناتوانی کودکان و نوجوانان بیان شده است. درحالیکه کودکان بیشتر تحت تاثیر بیماری های پوستی ویروسی قرار دارند، نوجوانان به آکنه مبتلا می شوند. افسردگی، سومین علت ناتوانی، به ویژه در نوجوانان گزارش شده است.
به گزارش ایرنا، این گزارش، جامع ترین و کامل ترین آمار مرگ و ناتوانی کودکان و نوجوانان در سراسر جهان است، البته چند کشور از بیان سوابق نوجوانان و کودکان خود خودداری کرده اند.