نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

از ابتدای سال 2015 بیش از دو میلیون مقاله علمی منتشر شده است

رییس انجمن شیمی ایران با تاکید بر این که دستیابی به فناوری با چشم پوشی از علم و پژوهش که از سوی برخی در کشور دنبال می شود، رویکردی کاملا غلط است، گفت: در حال حاضر حدود 15 تا 20 هزار نفر دانش آموخته دوره‌ PhD بیکار هستند که تقریبا هیچ کدام از شرکتهای دانش بنیان در جهت جذب این تعداد بیکار اقدام نکرده‌اند.

وی سهم ایران از تولید علم دنیا را یک و نیم درصد ذکر کرد و اظهار داشت: این میزان سهم موجب شده است تا جایگاه ایران در دنیا از لحاظ تولید علم در رتبه بیستم قرار گیرد.

شمسی‌پور با تاکید بر این که ترکیه در این شاخص در جایگاه هفدهمین دنیا قرار دارد، خاطرنشان کرد: از 31 هزار مقاله تولید شده از سوی ایران 22 درصد آن مربوط به حوزه شیمی است که این میزان بالغ بر حدود هفت هزار و 700 مقاله می‌شود.رییس انجمن علمی ایران ادامه داد: رتبه ایران در حوزه‌ی شیمی در دنیا 17 است و ترکیه در این حوزه نیز بعد از ایران قرار دارد.

وی با اشاره به وضعیت کشورهای آسیایی در تولید علم خاطرنشان کرد: در آسیا رتبه چین در تولید علم دنیا 2، ژاپن 5، هند10، کره جنوبی 12، ترکیه 17 و ایران در جایگاه 20 است.

وی همچنین به بیان برخی چالش‌های حوزه علم و فناوری در کشور پرداخت و یادآور شد: در حوزه علم شایسته سالاری صورت نگرفته است که این امر ناشی از نحوه مدیریت علم و فناوری کشور است.وی با انتقاد از عملکرد معاونت علمی در زمینه حمایت از علم و فناوری گفت: در جلسه‌ای که انجمن‌های علمی با معاونت علمی داشته‌اند، معاونت علمی تاکید کرد که از آنجایی که علم مربوط به وزارت علوم می‌شود معاونت علمی کاری به علم ندارد.

شمسی‌پور به تجربیات دنیا در این زمینه اشاره کرد و افزود: تجربیات دنیا نشان داده است که بدون حمایت و توجه به علم و پژوهش نمی‌توان به فناوری دست یابیم ولی در ایران ما می‌خواهیم با چشم پوشی از علم و پژوهش به فناوری دست یابیم که این قابل تصور نیست.

این استاد برجسته شیمی با ابراز تاسف از این که معاونت علمی در زمینه مدیریت علم و فناوری آن طور که باید تلاش نکرده است، اضافه کرد: مدیریت علم و فناوری کشور در شان بدنه علمی کشور نیست و این در حالی است که ما به لحاظ مالی کمبود نداریم بلکه بودجه‌ها به صورت صحیح و مناسب هزینه نمی‌شود.

وی به تاکیدات وزارت علوم برای اختصاص 15 درصد از کل بودجه‌های دانشگاه به امر پژوهش اشاره کرد و یادآور شد: دانشگاه‌ها تنها 5 درصد از بودجه‌های خود را صرف پژوهش می‌کنند که از این میزان نیز سه درصد آن صرف هزینه‌های دیگر می‌شود.شمسی‌پور، چالش بزرگ دیگر حوزه علم و فناوری را وجود پنج میلیون تحصیل کرده بیکار دانست و توضیح داد: در حال حاضر بین 15 تا 20 هزار نفر بیکار در میان فارغ‌التحصیلان دوره‌های PhD داریم.

وی با تاکید بر این که تقریبا هیچ کدام از شرکتهای دانش بنیان به سمت جذب این تعداد فارغ‌التحصیل دکتری حرکت نکرده‌اند، اظهار داشت: ما نمی‌توانیم کسی را که نمی‌توانیم هزینه‌های زندگی اش را تامین کنیم در کشور نگه داریم از این رو بسیاری از دانشجویان به خارج از کشور می‌روند و این به معنای فرار مغزها نیست بلکه مهاجرت است.

رییس انجمن شیمی ایران عدم توجه کافی به حوزه شیمی را از جمله چالش‌های این حوزه علمی ذکر کرد و افزود: در حال حاضر کل صنایع شیمیایی کشور زیر نظر یکی از ادارات کل وزارت صنعت، معدن و تجارت اداره می‌شود.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل