وی تاکید کرد: از طرفی باید واقع گرا باشیم و همین واقع گرایی است که به ما می گوید جنگل ها به طور دسته جمعی در حال مرگ و میر هستند.
برنامه "مناظره" با موضوع طرح تنفس جنگل ها؛ باید ها و نباید ها و با حضور دکتر تقی شامخی استاد بازنشسته دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، دکتر علی بادی رئیس گروه بررسی جغرافیایی و سیستم پشتیبانی مناطق سازمان محیط زیست ایران، دکتر هادی کیادلیری رئیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی واحد علوم و تحقیقات تهران و دکتر مجید لطفعلیان مدیر گروه جنگل داری دانشگاه ساری روانه آنتن شد.
دکتر تقی شامخی با اشاره به طرح تنفس جنگل گفت: این موضوع از زمانی مطرح شد که مسئله مدیریت جنگل های شمال کشور و بهره برداری از این جنگل ها که مبتنی بر بهره برداری از چوب است، این ایده را به وجود آورد که
جنگل های ما در حال تخریب است و روند مناسبی را از نظر زیستی ندارند.
استاد بازنشسته دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: در این زمان برخی از کارشناسان این ایده را مطرح کردند که به این جنگل ها تنفس بدهیم یعنی حداقل برای یک دوره ده ساله که از این جنگل ها بهره برداری نکنیم تا جنگل ها خودشان را بازسازی کنند و در این صورت مدیریت بهتری بر جنگل ها خواهیم داشت.
دکتر علی بادی با خاطرنشان کردن این موضوع که ایران جزو کشورهای خشک و نیمه خشک دنیا است، اظهار داشت: این تغییرات اقلیمی که در حال حاضر با افزایش دما شاهد هستیم، بر جنگل های ما نیز تاثیر گذاشته است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال سال گذشته یک دوره بیش از 45 روزه پدیده خشکسالی در جنگل های شمال کشور داشتیم که پدیده نادر و عجیبی بود. بنابراین وقتی صحبت از جنگل می کنیم نه تنها باید به مولفه بهره برداری از جنگل ها توجه کنیم، بلکه به مسئله تغییرات اقلیمی نیز نگاهی داشته باشیم.
وی اظهار داشت: موضوع تنفس جنگل ها از دهه 80 مطرح بود و به همین دلیل سازمان محیط زیست به عنوان یک سازمان حاکمیتی بسیار علاقه مند و همچنین در حال تلاش است که مسئله تنفس جنگل را در مدیریت جنگل های شمال کشور، عملیاتی کند.
رئیس گروه بررسی جغرافیایی و سیستم پشتیبانی مناطق سازمان محیط زیست ایران در خصوص میزان موفقیت این طرح گفت: این طرح به تازگی شروع شده است یعنی حدود یک سال است که آغاز شده است. جلسات بسیار زیادی در خصوص جنگل های شمال داشته ایم که تعداد زیادی از اساتید کشور در آن حضور داشتند. در پی این جلسات یک لایحه هفت
ماده ای نیز تنظیم کرده ایم که در حال سیر مراحل حقوقی خودش است.
در ادامه دکتر هادی کیادلیری با بیان اینکه نمی توان به راحتی مشخص کرد که چه تعدادی از افراد موافق و چه تعداد مخالف این طرح هستند، اظهار داشت: این افراد را می توان به سه گروه تقسیم بندی کرد؛ گروهی هستند که کاملا موافق تنفس هستند که خود بنده هم جزو این افراد هستم. یک گروهی مخالف تنفس هستند، زیرا معتقدند اعتبارات برای این دوره گذار و تنفس جنگل تامین نخواهد شد. در واقع این گروه موافق تنفس هستند ولی به دلیل اینکه به اعتبارات دولتی اعتمادی ندارند، مخالف هستند.
رئیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی واحد علوم و تحقیقات تهران درباره گروه سوم بیان داشت: یک گروه هم هستند که به دلایل عینی مخالف تنفس هستند. تنفس و استراحت جنگل به معنای رهاسازی و تعطیلی جنگل ها و همچنین
بی برنامگی هم نیست.
دکتر مجید لطفعلیان با اشاره به اینکه موافق بهره برداری از جنگل ها می باشد، بیان داشت: این موضوع یعنی بهره برداری کردن یا بهره برداری نکردن، انتخاب ما نیست بلکه هم رویکرد علمی نگهداری جنگل ها و هم اجبار ما است.
وی در خصوص اجبار از بهره برداری جنگل ها گفت: کتابی تحت عنوان "بهره برداری جنگل" دارم که حدود 20 صفحه از این کتاب را اختصاص به این موضوع داده ام که چرا باید از جنگل ها بهره برداری کنیم. در جامعه ای که مردم آن نزدیک جنگل هستند و به آن وابسته هستند و قوانین هم بازدارنده نیست، هر کاری کنید، مردم به جنگل ها دست اندازی خواهند کرد، بنابراین یکی از راه هایی که می توان با آن دست اندازی مردم را کاهش داد، این است که نیازمندی بازار را پاسخ داد و قیمت چوب را کاهش دهیم.
وی افزود: بعضی از کشورها هستند که جنگل های زیادی دارند و به همین دلیل رویکرد آنها به جنگل کاملا اقتصادی است. در مورد کشور خودمان باید بگویم، شرایط به گونه ای نیست که بخواهیم با رویکرد اقتصادی به آن نگاه کنیم. اگر در شمال کشورمان هیچ انسانی نداشتیم من نفر اولی بودم که می گفتم، جنگل ها را بهره برداری نکنید و به همین صورت بکر از آن حفاظت کنیم.
مدیر گروه جنگل داری دانشگاه ساری با تاکید بر اینکه باید واقع گرا باشیم، اظهار داشت: نمی توانیم خیالی در مورد
جنگل ها و مدیریت آنها فکر کنیم. حقیقت این است که مردم حضور دارند و اگر جنگل ها را مدیریت نکنیم، جنگل ها از بین خواهند رفت.
در ادامه دکتر کیادلیری تصریح کرد: کسی مخالف بهره برداری از جنگل نیست، اما نباید بهره برداری از جنگل را با بهره برداری از چوب اشتباه گرفت. دوم اینکه اعتقاد دارم باید واقع گرا باشیم و همین واقع گرایی است که به ما می گوید
جنگل ها به طور دسته جمعی در حال مرگ و میر هستند، عوامل تخریب، بسیار بی شمار است و سطح جنگل های شمال از کل کشور تنها یک درصد است.
وی ادامه داد: اگر به این بهانه که از جنگل ها بهره برداری کنیم به این دلیل که مردم نیاز به چوب دارند و اگر چنین نکنیم، قاچاق می شود، در واقع به جنگل هایمان خاتمه داده ایم.وی با اشاره به نیاز 13 میلیون متر مکعبی چوب اظهار داشت: این در حالی است که کلا 600 هزار مترمکعب جنگل داریم.
منبع: رادیو گفتوگو
No tags for this post.