رئیس دانشگاه علم و فرهنگ روز پنجشنبه در این نشست با اشاره به فرصت ایجاد شده در دوران پسا برجام برای توسعه گردشگری در ایران و نگاه ویژه رئیس جمهوری به این حوزه گفت: امروز دنیا گردشگری از مهمترین مقوله های انسانی است، به نحوی که بیش از یک میلیارد تن سالانه با هدف گردشگری به مناطق مختلف دنیا سفر می کنند.
محمد حسین ایمانی خوش خو با بیان اینکه امروز گردشگری عامل توسعه اقتصادی است افزود: این حجم بالای جا به جایی ذهن بسیاری از دانشمندان علوم انسانی در حوزه های مختلف مردم شناسی، جامعه شناسی و فرهنگ را به خود جلب کرده است.
وی افزود: مطالعات در حوزه گردشگری با محوریت انسان در جریان است و صاحب نظران به بُعدهای مختلف مادی و معنوی در این عرصه توجه می کنند.
وی ادامه داد: بیشتر کارهایی که در حوزه گردشگری انجام می شود با هدف بالا بردن سطح امکانات مادی و ایجاد رفاه بیشتر برای گردشگران است.
رئیس دانشگاه علم و فرهنگ با اشاره به اینکه این شیوه مخالفان بسیاری دارد گفت: آنها معتقدند فراهم ساختن امکانات رفاهی برای توسعه گردشگری موجب آسیب دیدن فرهنگ جامعه میزبان در اثر ورود گردشگران با فرهنگ های مختلف می شود.
ایمانی بیان کرد: امروزه برای مقابله با این آسیب ها راهکارهایی ارائه شده است و کشورها در تلاش هستند با آموزش حرفه ای گردشگری توجه فعالان این بخش را به نیازهای روحی و معنوی گردشگران هدایت کنند.
وی با اشاره به اینکه گردشگری همراه با معنویت موجب پایداری این عرصه می شود گفت: گردشگری همراه با معنویت با گردشگری مذهبی یکی نیست و معنایی بسیار وسیع تر را شامل می شود.
وی افزود: ممکن است گردشگران در جریان سفر خود در یک منطقه با دیدن جاذبه ای طبیعی به فکر فرو روند که این خود به نوعی گردشگری معنوی است.
رئیس دانشگاه علم و فرهنگ گفت: گردشگری عرصه تعامل مردم با مردم است و از همین جهت در دنیای دیپلماسی جایگاه ویژه ای دارد.
وی بیان کرد: نگاه همراه با معنویت به گردشگری مجموعه ای از دستاوردهای مفید را برای گسترش این حوزه در اختیار مسئولان قرار می دهد.
ایمانی ادامه داد: در همین رابطه قرار است روزهای 7 و 8 بهمن ماه جاری اولین کنفرانس بین المللی گردشگری و معنویت با حضور کارشناسان و صاحب نظران بین المللی این حوزه در دانشگاه علم و فرهنگ تهران برگزار شود.
عضو هیات علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) نیز در این نشست ضمن ارائه پژوهشی پیرامون انگیزه های معنوی گردشگران مسلمان با توجه به سفرنامه های موجود در گستره تمدن اسلامی گفت: در سال های اخیر توجه صاحب نظران به مقوله گردشگری معنویت گرا افزایش قابل توجهی داشته است و این نشان می دهد انسان ها در سفر به دنبال رها شدن از روح ناسالم و رسیدن به محیطی سالم هستند.
حجت الاسلام والمسلمین محسن الویری افزود: بعد فرهنگی در مساله گردشگری جایگاه بسیار ویژه ای دارد و نباید تنها به این حوزه به عنوان یک صنعت سود آور نگاه کرد.
وی با اشاره به اینکه می توان معنویت را تجربه ای برآمده از امر ارزشی و بیشتر مقدس که به انسان آرامش می دهد معرفی کرد، ادامه داد: زمانی که از معنویت صحبت می کنیم تنها به دنبال مسائل مذهبی نیستیم بلکه فضاهایی که انسان در آن تجربه ای غیرمادی و حاصل از توجه به روح دارد هم در این حوزه جای می گیرد.
الویری گفت: گردشگری به دلیل وجود عواملی همچون توصیه های قرآن، انجام اعمال دینی، نیازهای حکومت اسلامی و وجود امنیت، در گستره تمدن اسلامی بسیار وسیع بوده است.
وی افزود: این عوامل و زمینه ها باعث شد ده ها سفرنامه پر محتوا در جهان اسلام به نگارش درآید و توجه مسلمانان به انجام سفر روز به روز گسترش پیدا کند.
وی ادامه داد: گردشگری معنویت گرا یک رویکرد و زاویه نگاه به این مساله در سطوح مختلف است که می توان از آن در تمام انواع گردشگری استفاده کرد.
این نشست با حضور مدیران و اعضای شورای دین پژوهان کشور، مسئولان میراث فرهنگی و گردشگری استان قم، استادان و صاحب نظران حوزه علمیه و محققان این عرصه برگزار شد.