در پی کشف یک مقبره باستانی در استان جیانگ شی واقع در شرق چین ، باستان شناسان اقدام به بررسی محتویات این مقبره کرده و دریافتند که این مجموعه باستانی که با عنوان : " های هون هو " شناخته می شود ، دارای قدمتی بیش از دو هزار سال بوده و به سال 24 میلادی تعلق دارد . به گزارش خبرگزاری شین هوا ، باستان شناسان این پروژه تصمیم گرفتند تا تابوت فوق الذکر و محتویات آن را به محلی مناسب و امن جهت انجام بررسی های بیشتر و انجام آنالیز و آزمایش های علمی منتقل کنند . مشکل پیش روی باستان شناسان در این میان وزن زیاد این محموله و وجود حجم زیادی از اشیا در داخل قبر سلطنتی فوق بود که روی هم بالغ بر 4 تن می شدند . در این گزارش تصویری به عملیات انتقال این مقبره و محتویات آن می پردازیم .
این عملیات نیازمند دقت و توجه بسیار زیادی است و کوچکترین سهل انگاری و بی توجهی می تواند آسیب های جبران ناپذیری به محتویات جعبه وارد کند .
احسان محمدحسینی دانشجوی مقطع دکترای باستان شناسی از دانشگاه میسور در گفتگو با سیناپرس درباره نحوه این انتقال و چگونگی انجام این عملیات چنین توضیح داد :در بسیاری از موارد ، باستان شناسان در کاوش های علمی خود با مواردی رو به رو می شوند که نیازمند حفاظت ویژه و انتقال به آزمایشگاه است . در مورد اشیا کوچک و قابل حمل ، این مساله به سادگی قابل اجرا است اما در برخی موارد مانند این نمونه جدید که در کشور چین انجام شد ، انتقال مجموعه ای از مقبره به همراه اشیا قرار گرفته در اطراف جسد به آزمایشگاه یا موزه نیازمند انجام عملیاتی ویژه است . در این موقعیت ، تلاش بر این است که اسکلت و اشیا به همراه خاک بستر قرار گرفته در زیر آن به کلی از محل اصلی جدا شده و منتقل شوند . در این شرایط تیم باستان شناسی با بررسی موقعیت مقبره اقدام به تعیین حریم مشخصی که اشیا و اسکلت در آن قرار گرفته کرده و خاکبرداری از حاشیه و اطراف این حریم را به میزان مورد نیاز که بستگی به جنس ، نوع خاک و محتویات و شرایط قبر دارد ؛ آغاز می کنند .
محمدحسینی تاکید کرد: باید توجه داشت که به منظور پرهیز از افزایش وزن محموله ، عمدتا این میزان خاکبرداری بین پنجاه سانتیمتر تا یک متر است . در ادامه ، چهار طرف سکوی خاکی ایجاد شده که اسکلت مورد نظر و اشیا اطراف آن در بالای این سکو قرار دارند با با تخته های چوبی محصور شده و این دیواره چوبی عموما بین سی تا پنجاه سانتیمتر بالاتر از لبه سطح قبر قرار می گیرد . در ادامه روی سطح اسکلت و محتویات اطراف آن با یک لایه چند سانتیمتری از مواد سلولوزی خنثی یا کاغذهای مخصوص غیر اسیدی مرطوب پوشیده شده و به این ترتیب این مواد سلولوزی مرطوب به شکل قالبی نرم روی کلیه محتویات قبر را می پوشاند . در ادامه و پس از اطمینان از پوشانده شدن کلیه بخش های قبر ، روی این لایه سلولوزی با یک لایه نازک از گچ یا مواد مشابه پوشانده شده و سپس با ایجاد برش طولی در مقطع پائینی سکوی خاکی ایجاد شده ، یک ورقه فلزی که ابعاد آن بزرگتر از محیط محصور شده با دیواره چوبی است ، به زیر سکو فرستاده می شود. پس از پایان این عملیات ، می توان لبه های ین ورقه فلزی را برگردانده و به چوب های بدنه میخکوب کرد . در پایان سطح بالائی قبر نیز با تخته های چوبی مسدود شده و مقبره مورد نظر و محتویات آن به شکل یک جعبه چوبی محافظت شده، آماده جا به جا شدن می شود . در این مرحله ، سرپرست تیم کاوش با توجه به حجم ، وزن و نوع موقعیت محل این مقبره تصمیم می گیرد که جعبه ساخته شده به چه صورت از ترانشه خارج شود . این عملیات نیازمند دقت و توجه بسیار زیادی است و کوچکترین سهل انگاری و بی توجهی می تواند آسیب های جبران ناپذیری به محتویات جعبه وارد کند . در ضمن پیشنهاد می شود نمونه برداری های آزمایشگاهی از اسکلت یا مواد آلی احتمالی موجود در مقبره پیش از آغاز این عملیات انجام شود و پیش از آغاز عملیات جا به جائی ، اطمینان حاصل شود که محتویات داخل جعبه هیچ گونه لرزش و یا حرکتی را نداشته و داخل جعبه کاملا پر شده است .
وی افزود: همانطور که در این گزارش تصویری مشاهده می شود ، باستان شناسان چینی برای خارج کردن و انتقال این قبر مهم باستانی ، از روش فوق استفاده کرده و در ادامه ، اسکلت و تابوت آن را با کمک جرثقیل از محل خارج کردند .
No tags for this post.