محققان پژوهشگاه رویان با بررسی سه هزار و 356 چرخه IVF موفق به ارائه روشی برای تشخیص 'نشانگان فولیکول تهی' شدند تا در مراکز درمان ناباروری از تکرار بی فایده این چرخه در مبتلایان جلوگیری کنند و این افراد بتوانند بدون تحمل هزینه و رنج جسمی و روانی از مشکل خود آگاه شوند.
به گزارش پژوهشگاه رویان، در مواردی نادر، پس از بررسی فولیکول های آزادشده از تخمدان، مشخص می شود که فولیکول ها فاقد تخمک هستند. به این شرایط نشانگان فولیکول تهی می گویند.
بروز این حالت دو احتمال را مطرح می کند، یا خالی از تخمک بودن فولیکول ها اتفاقی است (نشانگان فولیکول تهی کاذب) که در این صورت تکرار روند تخمک گیری می تواند مشکل را برطرف کند و انجام IVF را ممکن سازد و یا مادر مبتلا به نشانگان فولیکول تهی است که در این صورت تکرار روند درمان بی فایده است و تنها منجر به تحمیل هزینه و رنج به زوج نابارور می شود.
سوالی که در این شرایط برای متخصصین مطرح می شود نحوه تشخیص نشانگان فولیکول تهی کاذب از واقعی است که برای پاسخ به این سوال دکتر طاهره معدنی و نادیا جهانگیری در پژوهشگاه رویان به مطالعه 3356 چرخه IVF پرداختند.
از میان این تعداد، در 58 چرخه هیچ تخمکی از فولیکول های گرفته شده از تخمدان به دست نیامده بود. پس از تکرار روند تخمک گیری از این 58 نفر، از 10 نفر آنان تخمک به دست آمده بود، اما 48 تن دیگر دچار نشانگان فولیکول تهی بودند.
بررسی های بالینی این گروه نشان داد، سطح هورمون آنتی مولرین در آنان پایین و تعداد فولیکول های بالغ در تخمدان آنان کمتر از چهار است.
نتایج این پژوهش که در نشریه بین المللی Oman Medical به چاپ رسیده، نشان می دهد، برای تشخیص نشانگان فولیکول تهی، می توان از بررسی سطح هورمون آنتی مولرین و میزان فولیکول های بالغ موجود در تخمدان استفاده کرد.
استفاده از این یافته در مراکز درمان ناباروری از تکرار بی فایده چرخه IVF در مبتلایان جلوگیری می کند و این افراد بدون تحمل هزینه و رنج جسمی و روانی بی فایده از مشکل خود آگاه می شوند.
یکی از درمان های شایع ناباروری، لقاح خارج رحمی یا IVF است. از این درمان در شرایط مختلف مانند اختلال در عملکرد لوله های رحمی و واکنش ایمنی بدن مادر نسبت به اسپرم استفاده می شود.