کسری اصفهانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری و مجری طرح « جداسازی ژن های موثر در تولید منتول گیاه نعناع» در گفتگو با مهر،گفت: با توجه به اینکه منتول استخراج شده از گیاه نعناع کاربردهای فراوانی در صنایع بهداشتی و غذایی دارد، به همین دلیل درصدد آمدیم تا با جداسازی ژن های ارقامی از این گیاه که در ایران رشد می کند، به بررسی آنها و مقایسه با ژن های ثبت شده در بانک های ژن بپردازیم.
وی با بیان اینکه «منتول» ماده موثر گیاه نعناع است که آنزیم هایی در مسیر تولید این ماده قرار می گیرند، افزود: در حال حاضر مسیر تولید منتول در گیاه نعناع توسط دانشمندان بیوشیمیست مشخص شده و تاثیر هر یک از این آنزیم ها در میزان تولید ماده موثره آن تعیین شده است.
اصفهانی اظهار داشت: به دلیل اینکه تعدادی از این آنزیم ها در تولید منتول نقش مهمی ایفا می کنند و هرچه این نوع آنزیم بیشتر تولید شوند منتول بیشتری خواهیم داشت. از آن سو اگر بخواهیم منتول زیادی تولید کنیم باید مانع تولید برخی آنزیم های دیگر شویم.
به گفته عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، اکنون در مراحل اولیه این طرح پژوهشی هستیم تا در نهایت میزان تولید ماده موثره نعناع را بالا ببریم.
وی افزود: در ادامه همین ژن ها را که از نعناع گرفتیم دوباره به خود نعناع منتقل می کنیم تا نعنای با میزان بالای منتول (ماده موثره) تولید شود. اکنون در مرحله جداسازی ژن ها هستیم و هدف نهایی این است که این ژن ها در سازه های مختلفی قرار بگیرند و این سازه ها به خود نعناع منتقل شود و میزان تولید ژن های خود نعناع بیشتر شود.
اصفهانی با بیان اینکه ۳ الی ۴ نوع نعنای بومی در کشور موجود است، عنوان کرد: گیاه نعناع فلفلی میزان منتول بالایی دارد که در حال فعالیت روی ژن های این نوع نعناع هستیم؛ ابتدا این ژن ها را جداسازی می کنیم و در سال های آینده به گیاه منتقل می کنیم. در واقع می خواهیم نعناع هایی تولید کنیم که میزان منتول یا ماده موثره بیشتری تولید کند.
این طرح در قالب پایان نامه مهندس آقایی و با راهنمایی دکتر میرلوحی و تحت مشاوره خانم دکتر لهراسبی و دکتر طالبی در حال انجام است.