دعوای دانشمندان آمریکایی بر سر تصاحب اختراع صدها میلیون دلاری«فناوری ویرایش ژنی»
نتایج این جلسه میتواند صدها میلیون دلار برای مدعی برنده، ارزش داشته باشد؛ زیرا به گفته دانشمندان، این فناوری قدرتمند، مهندسی ژنتیک سادهتر و دقیقتر را در سلولهای زنده ممکن ساخته است. این امر میتواند به پیشرفتهایی در تحقیقات گیاهی و حیوانی و همچنین درمان بیماریهای مرگبار انسان منجر شود.
دادگاهی در اداره ثبت اختراع و علامت تجاری آمریکا که دادرسی موسوم به یک تداخل را آغاز کرده، شواهد هر دو گروه را برای تعیین مخترع اصلی این فناوری بررسی خواهد کرد که نتیجهگیری نهایی این امر ممکن است چند ماه به طول انجامد.
این اختلاف بین تیم دانشگاه کالیفرنیا در برکلی به رهبری جنیفر دودنا و گروهی از محققان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) به رهبری فنگ ژانگ و موسسه تحقیقاتی Broad در کمبریج است.
تیم دودنا ، مدعی است نخست برای ارائه درخواست ثبت اختراع این فناوری اقدام کرده، اما تیم Broad-MIT هم بر این ادعاست که توانسته به عنوان نخستین گروه آن را به نام خود ثبت کند.
در ماه آوریل تیم دودنا در خواست رسیدگی به تداخل را برای اداره ثبت اختراع و علامت تجاری آمریکا فرستاد تا گروهی را که حق ثبت دارد، مشخص کند. این اداره روز دوشنبه هفته جاری از تیم دودنا به عنوان "طرف ارشد" یاد کرد، بدین معنی که این گروه را به عنوان نخستین مخترعان فرض کرده است.
لی مکگویز، سخنگوی موسسه Broad در اطلاعیه اعلام کرد که عنوان طرف ارشد موقتی بوده و میتواند پس از ارائه شواهد تغییر کند.
فناوری CRISPR مانند قیچی عمل میکند که بخشهایی از دیانای یک سلول را بریده و جایگزین میکند. دانشمندان این فناوری را دارای پتانسیل قوی برای درمان بیماریهای ژنتیکی مانند کمخونی داسیشکل و همچنین مهندسی گیاهان معرفی کردهاند. برخی نیز در مورد استفاده احتمالی از آن در آینده برای ویرایش جنینیهای انسانی اظهار نگرانی کردهاند.
به گزارش ایسنا،CRISPR به سرعت مجوز گرفته و تجاری شده است. شرکت Intellia Therapeutics که دودنا یکی از موسسان آن است، از این فناوری استفاده میکند.
No tags for this post.