روشی نوین برای تعیین خلوص نوری ترکیبات موجود در داروها
به گزارش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ،این روش نوین در مقایسه با روش های موجود، ارزان، ساده، حساس و بدون هیچ گونه نیاز به مراحل جداسازی است.
بسیاری از ترکیبات شیمیایی مورد استفاده در فرمولاسیون های دارویی، دارای یک یا چند مرکز کایرال هستند. در طول فرآیندهای پزشکی و دارویی، انانتیومرهای مختلف این ترکیبات کایرال، فعالیت های بیولوژیکی مختلفی در سیستم های زنده از خود نشان می دهند.
این اختلاف می تواند به اندازه ای حاد باشد که یکی از انانتیومرهای ترکیب، خواص دارویی مورد نظر را نشان دهد در حالی که، انانتیومر دیگر ممکن است به عنوان ترکیبی با سمیت بالا برای محیط بیولوژیکی شناخته شود.
به گفته دکتر طیبه مدرکیان از مسوولان این پروژه تحقیقاتی، استانداردهای سخت گیرانه ای در مواجهه با ترکیبات کایرال و درصد خلوص آن ها وضع شده است. لذا روش های تشخیصی حساس و دقیقی برای این منظور مورد نیاز است.
وی تأکید کرد که هدف کلی این کار ارائه روشی حساس، کاربردی، سریع، قابل اعتماد و در عین حال مقرون به صرفه جهت تجزیه و تحلیل ترکیبات کایرال بوده است.
این محقق در ادامه افزود:در این پروژه یک روش نوین بر پایه ی تشدید پراکندگی نور برای اندازه گیری انانتیومرهای ترکیبات هدف، در حضور یکدیگر ارائه شده است.نتایج حاصل شده در کلیه صنایع مرتبط با سنتز مواد آلی جهت کاربردهای بیولوژیکی قابل استفاده خواهد بود.
لازم به ذکر است که مواد و روش ها ی موجود جهت تجزیه و تحلیل انانتیومرها، بر اساس روش های جداسازی مانند روش HPLC، الکتروفورز موئین و GC بر پایه ی ستون های کایرال است. دقت و سطح اعتبار این روش های جداسازی محدود به عملکرد مراحل جداسازی است. از طرفی در تمامی این روش ها حلال های آلی و سمی مصرفی مورد نیاز موجب محدودیت های زیست محیطی برای استفاده از آن ها شده است. علاوه بر این، این روش ها پرهزینه بوده و در تمام آزمایشگاه ها در دسترس نیست.
این تحقیقات حاصل همکاری دکتر طیبه مدرکیان، دکتر عباس افخمی- اعضای هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان- و مظاهر احمدی -دانشجوی دکترای شیمی تجزیه دانشگاه بوعلی سینا- است که نتایج آن در مجله Sensors and Actuators B: Chemical به چاپ رسیده است.
No tags for this post.