خراش زباله ها برچهره آستارا
زباله تهدیدی است که در بسیاری از کشورهای صنعتی تبدیل به فرصت شده اما بهره گیری ما در بسیاری از شهرستان های کشور از این طلای کثیف در خوشبینانه ترین حالت به طرح تفکیک زباله از مبدا خلاصه می شود.
چندین سال است جایگاه 15 هکتاری دفن زباله در محدوده نوار ساحلی و خارج از مرکز شهر آستارا روزانه میزبان حجم زیادی از زباله ها و پسماندهای تولید شده در شهرهای آستارا ، لوندویل و روستاهای اطراف است.
روزانه 80 تا 120 تن زباله در آستارا تولید می شود و این میزان تولید و دفع زباله بالاتر از میانگین کشوری بوده و به علت گردشگرپذیر بودن شهرستان در اوج مسافرت های داخلی و خارجی به حداکثر ظرفیت خود می رسد.
محل دفن و دفع زباله شهرستان آستارا در کنار ساحل و در محلی نامناسب واقع شده و به همین علت مسائل زیست محیطی نیز ایجاد کرده ولی انگار چاره ای جز دفع و دفن زباله در این مکان وجود ندارد.
دفع و دفن زباله در مکان فعلی در جوار سواحل روستای داداش آباد آستارا مشکلات عدیده ای برای آبهای جاری ایجاد کرده و شیرابه زیاله به آب های جاری و زیرزمینی راه پیدا و منابع آب را آلوده کرده است.
زباله های صنعتی شهرستان آستارا نیز به علت نبود زیرساخت ها و امکانات لازم فنی به صورت خام در محل فعلی دفن می شود که این امر نیز مطابق با استانداردهای لازم نیست.
در کنار موارد بالا فاضلاب های خانگی شهرستان آستارا نیز به آن محدوده انتقال داده می شود که وضعیت زیست محیطی منطقه را بیش از پیش با تهدید رو برو کرده است.
البته موضوع زمانی دردناک تر می شود که متوجه شویم جدا از خطرات موجود که گریبانگیر نوار ساحلی و تا حدودی پناهگاه حیات وحش لوندویل شده ، خانوارهای ساکن در نوار ساحلی مذکور نیز از بوی تعفن حاصل از انباشت زباله ها چندان روزگار خوشی را سپری نمی کنند.
ایجاد سامانه دفع اصولی زباله و یا انتقال محل دفن زباله از کنار ساحل به مناطق بالادست از جمله مواردی است که می تواند نجات بخش این فاجعه زیست محیطی باشد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آستارا در این خصوص به ایرنا گفت: عدم پوشش مناسب زباله و نیز کنترل نکردن شیرابه های تولید شده از این زباله ها به عنوان دو عامل اصلی میزان افزایش آلودگی در محیط زیست منطقه محسوب می شود.
شهروز قلی نژاد توریستی بودن شهر آستارا و مراجعه مسافران و گردشگران پرشمار به این شهرستان و وجود فرهنگ مصرفی در میان مردم منطقه را از جمله علل بالا بودن میزان تولید زباله در شهرستان آستارا اعلام کرد.
وی افزود: در یک حالت موقت می توان زباله ها را پس از دپو و انجام عملیات پرسینگ با خاک رس پوشش داد.
وی اضافه کرد: این امر باعث خواهد شد تا از ورود جریانات هوا ، آب ناشی از بارش های باران ، ایجاد بوی نامطبوع و از همه مهم تر ایجاد جریان شیرابه به سمت آب های سطحی کاسته شود.
وی اظهار کرد: در این راستا حوضچه های کنترل شیرابه با شیب مناسب و با زمان ماندگاری کافی برای عملیات تجزیه و رسوب می تواند کمک شایانی را برای دفع موقتی زباله بکند.
وی ایجاد کارگاه تولید کود ورمی کمپوست و یا انتقال جایگاه دفن زباله را به مکان مناسب را از جمله راهکار های لازم برای رها شدن دائمی از این وضعیت خواند و گفت: بایستی اقدامات اساسی به منظور مدیریت اصولی و بهداشتی پسماند انجام شود تا از اثرات نامطلوب جایگاه دفن زباله در محیط زیست کاسته شود.
شهردار بندر آستارا نیز در ادامه با بیان اینکه زباله از جمله معضلاتی است که گریبانگیر شهرهای شمالی شده است ، افزود: با افزایش جمعیت زباله تولیدی مردم نیز افزایش یافته و در برخی مناطق از مرز هشدار گذشته و نگران کننده شده است.
علی کوهی افزود: به سبب گرایش روز افزون مردم به مواد پلاستیکی تجزیه ناپذیر معضلات زیست محیطی حاصل از تولید زباله چندین برابر شده است.
وی با اشاره به اینکه طرح تفکیک زباله از مبدا پس از مراحل آموزشی و خانه به خانه شهروندان از اواسط سال 92 به صورت جدی به مرحله اجرا گذاشته شده است ، بیان کرد: با مستقر کردن غرفه های جمع آوری و بازیافت پسماند در دو نقطه شهر این طرح وارد مرحله جدیدی شد و هم اینک با قوت در شهر آستارا اجرایی می شود.
شهردار آستارا در ادامه با بیان اینکه زباله های شهر آستارا و تمامی روستاهای اطراف و همچنین زباله های تولیدی در بخش لوندویل در جایگاه فعلی دفع و دفن می شود ، گفت: جایگاه فعلی محل دفن زباله برای زباله های تولیدی 30 سال قبل تعبیه شده بود که هم اینک تولید زباله در این شهرستان افزایش چشمگیری یافته و به 80 تا 120 تن در روز رسیده است.
وی با بیان اینکه شهرداری آستارا در طرح جامع شهری چهار نقطه را برای تغییر محل دفن زباله پیشنهاد داده بود ، افزود: اداره محیط زیست شهرستان پس از ارزیابی های زیست محیطی این نقاط را برای محل دفن زباله مناسب ندید.
وی بیان کرد: موقعیت شهرستان آستارا به سبب برخورداری از مواهب خدادادی نظیر کوه ، دریا و رودخانه موقعیت خاصی است و ضرورت دقت بیشتر را در انتخاب محل دفن زباله می طلبد.
شهردار آستارا اضافه کرد: در بازنگری طرح جامع شهری قصد داریم تا نقطه مطلوبی را برای جایگاه دفن زباله آستارا در نظر بگیریم.
وی با بیان اینکه دنیای پیشرفته امروز بهترین استفاده را از طلای کثیف می کند ، افزود: در بسیاری از کشورهای دنیا با بهره گیری از تکنولوژی های روز از زباله در امر تولید انرژی پاک استفاده می شود که شایسته است با عنایت و همت دستگاه های متولی قدم هایی در این راستا برداشته شود.
وی در خصوص تغییر نقطه فعلی محل دفن زباله با توجه به نزدیکی به نوار ساحلی گفت: از محیط زیست شهرستان آستارا خواستاریم پس از انجام بررسی های لازم در صورت تعیین نقطه مطلوب این موضوع را به شهرداری آستارا پیشنهاد دهد.
کوهی افزود: شهرداری آستارا از هر گونه آمادگی لازم برای تغییر محل فعلی جایگاه دفن زباله با در نظر داشتن ارزیابی های زیست محیطی برخوردار است.
در شهرستان 86 هزار نفری آستارا روزانه به طور میانگین 120 تن زباله تولید و در محل دفن و دفع زباله شهرستان در داداش آباد و در نزدیکی سواحل دفن می شود.
آستارا به علت واقع شدن در کریدور عبور گردشگران و به عنوان یکی از 20 شهر گردشگرپذیر ایران با معضل زباله تولیدی توسط گردشگران نیز روبروست به نحوی که میزان تولید زباله در آستارا در ایام پرمسافر به دو برابر فعلی نیز افزایش می یابد.
شهرستان آستارا در 200 کیلومتری غرب مرکز استان گیلان واقع است.