رویدادهایی چون آتشسوزی گسترده در جنگلهای اندونزی، تایید رسمی پروژه کاهش انتشار آلایندههای ناشی از جنگلزدایی و تخریب جنگلها ( REDD) و نیز تاسیس چندین پارک ملی تنها چند مورد از موضوعات و اتفاقات مهم و مرتبط با جنگلهای استوایی در سال 2015 بودهاند.
سایت مونگابی اخیرا در گزارشی به بررسی و پیشبینی مسائل و رویدادهای مرتبط با اکوسیستم جنگلهای استوایی در سال 2016 پرداخته که به شرح زیر است:
1- ال نینو: پدیده ال نینو به طور معمول موجب بروز خشکسالیهای چشمگیر در جنوب شرق آسیا، جنوب و غرب آمازون و مناطق شمالی میشود. همچنین خطر آتش سوزیهای جنگلی که عامل انسانی دارند را افزایش میدهد. کارشناسان با اعلام اینکه پیش بینی میشود پدیده ال نینو تا سال 2016 ادامه پیدا میکند، اظهار داشتند: اندونزی، برزیل، روسیه و کانادا با بیشترین میزان آتشسوزیهای جنگلی در سال آتی روبرو هستند.
2- کاهش بهای اجناس: بهای بسیاری از اجناس و وسایل در قسمت اعظمی از سال 2015 روند رو به کاهش داشته و در نتیجه سرمایهگذاری در بخش استخراج انرژی و معدن متوقف شد. کارشناسان میگویند اگرچه شاخص شفافی از کاهش مشابه سرمایهگذاری در بخش کشاورزی صنعتی و توسعه مزارع وجود نداشته اما اگر بازار روغن پالم و سویا و همچنین احشام کساد بماند میتواند بر قیمت زمینها تاثیر بگذارد و امکان اجرای پروژههای تبدیل جنگلهای حاشیهای به زمینهای زراعی را کاهش دهد. همچنین در برخی کشورها، دولتها ممکن است پروژههای توسعه زیرساختی و برنامههای تبدیلی را به تعویق اندازند.
اقتصاد رو به کاهش چین نیز محرک اصلی افت قیمت کالا در سطح جهان است. در صورتی که شکوفایی اقتصادی چین پایان یابد، میتواند بر بازار اجناس و محصولات تولید شده از درختان جنگلهای استوایی تاثیر بگذارد.
3- قانون «تورب» در اندونزی: پس از آتش سوزیهای فاجعهبار تورب که به بحران ملی سلامت در اندونزی تبدیل شد، رییس جمهور این کشور دستورالعملهایی را به منظور حفظ و نگهداری از زمینهای بوجود آورنده تورب صادر کرد. هر چند این دستورالعملها به قانون تبدیل نشده و ممکن است مورد تایید پارلمان این کشور قرار نگیرد. همچنین در صورتی که دستورالعملهای جدیتر مربوط به زمینهای بوجود آورنده تورب اعمال شود چندین شرکت اصلی از بین میروند. اما اگر مقامات اندونزی در مورد وقوع آتشسوزیها نگرانی دارند باید به طور اساسی در این موارد اقدام کنند.
4- پروژه کاهش انتشار آلایندههای ناشی از جنگل زدایی و تخریب جنگلها ( REDD): پس از شروع رسمی کنفرانس پاریس پیشروی برنامه کاهش انتشار آلایندههای ناشی از جنگل زدایی و تخریب جنگلها در سال 2016 آغاز خواهد شد. بیشتر توجهات روی مذاکره بر جزئیات REDD از جمله سرمایه گذاری و آنچه که بازار بالقوه برای اعتبارات REDD به حساب میآید، قرار خواهد گرفت. همچنین پروژههای تغییر کربن هم به سرمایه گذاریهای جدید نیاز دارد.
از سوی دیگر این امکان وجود دارد که ( REDD) مذاکرات بیشتری را در مورد خدمات دیگر جنگلها به دنبال داشته باشد. به طور مثال اگر شرایط خشکسالی در برزیل تداوم یابد و اندونزی همچنان شاهد وقوع آتش سوزیها باشد، باید انتظار داشت صحبتهای بیشتری در مورد ارزش آمازون در بارش بارانهای محافظ در مناطق شهری مطرح شود.
5- اقتصاد ویران برزیل: اقتصاد ویران برزیل ممکن است هم تاثیرات مثبت و هم منفی بر جنگلها داشته باشد. ضعف اقتصادی این کشور ممکن است برخی سرمایه گذاران را تشویق کند تا تولیدات کشاورزی خود را گسترش دهند و این اقدامات درنهایت بر اکوسیستم جنگلهای استوایی تاثیر بگذارد.
6- درک حقوق ذاتی زمین: انتظار میرود در سال جدید میلادی پیشرفت بیشتری در اقدامات منتهی به تایید حقوق سنتی زمین بدست آید. حامیان محیط زیست تحت تاثیر شواهدی قرار گرفتهاند که نشان میدهد گروههای محلی در کنترل و مراقبت از منابع طبیعی در صورت تایید حقوق سنتی مدیریتیشان وظایف خود را بهتر انجام دهند. در کشورهایی همچون اندونزی تلاش ها بر آن است تا کنترل جنگل ها از دست دولت خارج شود و به گروه های محلی تحویل گردد. هر چند این نگرانی وجود دارد که اگر این فرآیند به خوبی انجام نشود به جنگلزداییهای بیشتر بیانجامد.
7- تعهدات برای حذف جنگلزدایی: اتخاذ سیاست های حذف جنگل زدایی در میان مصرف کنندگان، تاجران و تولیدکنندگان اصلی اجناس از تمامی انتظارات در دو سال گذشته پیشی گرفته است. اما متعهد شدن نسبت به اجرای تعهد به مراتب از عملی کردن آن آسانتر است. بنابراین باید به دنبال بحث های بسیاری در مورد این بود که چگونه شرکت ها در روند حذف پدیده جنگل زدایی از زنجیره های تدارکاتی شان پیشرفت میکنند.
8- پیشرفتهای تکنولوژیکی: حاصل شدن پیشرفت هایی در عرصه تکنولوژی های مربوط به نظارت بر جنگل ها همچنان تداوم دارد. سازمان دیده بان جهانی جنگل با به روز کردن دستاوردها و اطلاعات خود بینش بیشتری را در مورد کیفیت، گستردگی و سلامت جنگل ها در اختیار افراد می گذارد.
9- مناطق حفاظت شده جدید: کشورهای مالزی و پرو با اعلام برنامههایی برای تاسیس مناطق حفاظت شده جدید در سال 2015 خبرساز شدند اگرچه ممکن است در عمل تاکنون اقدامی نکرده باشند و این روند در سال جدید نیز ادامه پیدا کند.
منبع:ایسنا
No tags for this post.