دکتر اردشیر قوام زاده در نشست خبری برگزاری سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز افزود: به جز بیمارستان شریعتی مراکز پیوند دیگری در جهان از جمله مرکز سیاتل، میلی اندرسون و بوستون ، پیوند سلول های بنیادی را انجام می دهند.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته 440 پیوند و در مجموع تاکنون پنج هزار و 373 پیوند سلول های بنیادی در مرکز شریعتی انجام شده است که شمار پیوندها در حال افزایش است.
وی اظهار کرد: 9 مرکز پیوند سلول های بنیادی به جز بیمارستان شریعتی در کشور فعالند که سالانه در مجموع، 700 پیوند را در کشور انجام می دهند اما نیاز است که تعداد پیوندهای سلول های بنیادی در کشور دو برابر شود تا به پوشش نسبی برسیم.
**مزایای پیوند سلول های بنیادی
رئیس مرکز تحقیقات هماتولوژی و انکولوژی بیمارستان شریعتی گفت: انجام پیوند سلول های بنیادی از نظر اقتصادی به صرفه خواهد بود زیرا دارو مصرف نمی شود؛ برای بیماری هایی مانند تالاسمی در تمام عمر بیمار به درمان و خون داریم؛ این در حالی است که با پیوند سلول های بنیادی این مشکل برطرف می شود.
قوام زاده افزود: پیوند سلول های بنیادی برای تمام سنین از نوزاد چند روزه تا سالمند 75 ساله انجام می شود اما کودکان تازه متولد شده ممکن است مبتلا به بیماری های ژنتیکی مانند نقص ایمنی باشند.
وی خاطرنشان کرد: چون ما در درمان بیماران از رادیوتراپی استفاده نمی کنیم بیماران ما می توانند باردار هم شوند اما در کشورهای خارجی از رادیوتراپی نیز استفاده می شود و روند درمانی از چهار هفته تا پنج ماه طول می کشد.
**توریسم درمانی با استفاده از سلول های بنیادی
رئیس سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز گفت: مرکزی که سالانه بتواند 400 پیوند سلول های بنیادی با این تنوع را انجام دهد در جهان نداریم بنابراین این موضوع ، فرصت مناسبی برای جذب گردشگر را به وجود آورده است اما متاسفانه امکانات هتلینگ (خدمات به بیمار بستری در بیمارستان) نداریم و علاوه بر آن بخش اورژانس ما برای پذیرش بیماران مناسب نیست.
قوام زاده افزود: اگر هتلینگ را ارتقا دهیم و بخش اورژانس را بهتر کنیم ، می توانیم جذب گردشگر هم داشته باشیم اما اینکه تکنیک، آموزش و پژوهش درمان سلول های بنیادی وارد کشور شده است، بسیار ارزشمند است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون نیز گردشگرانی از کشورهای دیگر مثل آذربایجان، لبنان، سوریه و افغانستان به این مرکز مراجعه می کنند ؛ منطقه خلیج فارس نیز مرکز پیوند ندارند اما ما برای گردشگران آن جا – چون پولدارند و امکانات بهتری می خواهند – امکانات مناسبی نداریم.
**بانک سلولی
رئیس سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز با اشاره به بانک سلولی بیمارستان شریعتی گفت: هم اکنون در این بانک 6 تا هفت هزار نمونه سلول وجود دارد اما در مراجعه به بانک سلولی بین المللی می توانیم بین 23 میلیون نمونه جستجو و سلول های شبیه بیمار خود را پیدا کنیم که بیشتر از سلول های آلمانی استفاده می کنیم؛ البته از پرتغال، انگلیس، چین و برزیل نیز نمونه سلولی گرفته ایم.
**فعالیت بانک های خون جفت خصوصی غیرعلمی است
رئیس سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز در ادامه به مراکز بانک سلولی و خون جفت خصوصی اشاره کرد و گفت: اقدامات این مراکز غیرعلمی است و جنبه تجاری دارد؛ ما فقط بانک عمومی سلول ها را قبول داریم که همه بتوانند از آن استفاده کنند.
قوام زاده افزود: هم اکنون بانک سلولی بیمارستان شریعتی با 9 مرکز پیوند سلول های بنیادی در شهرهای مختلف از جمله کرمان، مشهد و بابل و همچنین انتقال خون و مرکز رویان در ارتباط است.
**نمونه سلول های ایرانی برای بیماران خارجی
رئیس سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز گفت: ما هم به خارج کشور سلول می دهیم و هم از آنان سلول می گیریم؛ برخی نمونه سلول های ایرانی را به بیماران خارجی مانند بیمار فرانسوی و ترکیه دادیم اما به خاطر تحریم ها نتوانستیم پول آن را بگیریم.
قوام زاده اظهار داشت: تاکنون یکصد نمونه سلول بنیادی خود را به کشورهای خارجی داده ایم.
**کمک مالی رهبر معظم انقلاب به ساختمان پزشکی ترمیمی
رئیس سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز در ادامه از کمک چند میلیارد تومانی رهبر معظم انقلاب به ساخت ساختمان پزشکی ترمیمی در نزدیکی بیمارستان شریعتی خبر داد و گفت: این کمک برای توسعه پزشکی بازساختی مورد استفاده خواهد شد.
قوام زاده افزود: می توان با سلول درمانی بیماری های مختلف مانند بیماری های چشمی، سرطان، لوپوس، بیماری های قلبی و عروقی و ام.اس را درمان کرد.
**آیا سلول درمانی عارضه دارد؟
رئیس سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز گفت: پیوند سلول های بنیادی عوارض ایجاد نمی کند اما یک عارضه برای آن مطرح شده که البته هنوز گزارشی از آن مشاهده نشده است.
قوام زاده در رابطه با این عارضه اظهار کرد: چون سلول های بنیادی قادر است همه سلول ها را بسازند ممکن است شروع به استخوان سازی کنند و موجب بروز سرطان دوم در بیمار شود.
**کدام بیماران برای درمان در اولویت اند؟
رئیس سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز گفت: هم اکنون بیماران برای انجام سلول درمانی چهار ماه در نوبت می مانند که ممکن است در این مدت جان خود را از دست دهند.
قوام زاده تصریح کرد: همه بیماران ما اورژانسی هستند؛ اما در زمان حاضر با توجه به امکانات موجود، بیماران مبتلا به لوسمی حاد و همچنین بیماران کم خونی که در حال خونریزی اند از جمله بیماران در اولویت به شمار می آیند؛ ضمن اینکه کمیته اخلاق برای طرح های درمانی تصمیم گیری می کند.
**محصولات دستکاری شده ژنتیکی از مهم ترین عوامل سرطان
قوام زاده که ریاست مرکز تحقیقات هماتولوژی و انکولوژی بیمارستان شریعتی را هم عهده دار است در رابطه با رشته خون و سرطان گفت: این رشته، رشته نسبتا جدیدی است بطوریکه تا سال 56 در ایران رشته آنکولوژی وجود نداشت؛ پس از آن فقط 62 فوق تخصص خون و سرطان بالینی در ایران فعالیت داشتند اما این رقم اکنون به 272 تن رسیده است.
وی افزود: در رشته های تخصصی و فوق تخصصی به تیم درمانی نیاز است؛ یعنی در یک تیم درمانی، خون و سرطان باید متخصص های مختلفی مانند روانپزشک، پاتولوژیست، ژنتیک و تغذیه همکاری داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: تغذیه از بین عوامل بروز سرطان، نقش پر رنگ تری دارد و محصولات دستکاری شده ژنتیکی یکی از بزرگ ترین عوامل خطر ابتلا به سرطان به شمار می روند.
قوام زاده همچنین تاکید کرد:باید به کودها و سموم باقیمانده در محصولات غذایی یا وارد شدن آنها به آب، توجه کافی داشت زیرا تاثیر بسزایی در پیشگیری از سرطان ها دارند.
به گزارش ایرنا ، سومین کنگره بین المللی سلول های بنیادی خون ساز از 24 تا 26 دی ماه جاری در ساختمان اسناد ملی ایران برگزار خواهد شد. در این کنگره 15 سخنران خارجی از قاره آمریکا و اروپا و همچنین دو کشور سنگاپور و هند و 21 سخنران داخلی حضور دارند.