حمیده ثمری جهرمی، پژوهنده ارشد گروه پژوهش اکولوژی و کنترل آلودگی پژوهشگاه صنعت نفت و مجری این طرح اظهار کرد: محیط زیست مناطق نفتخیز کشورمان به دلیل فعالیتهای گسترده صنایع نفتی همواره در معرض آلودگی ناشی از این صنایع بوده و با توجه به اینکه ایران چهارمین کشور تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است، نیاز به وجود صنعت بومی تولید حسگر در کنار صنعت نفت و گاز همواره احساس شده و این اقدام پاسخ به نیازهای فناورانه صنعت کشور است.
وی درباره ویژگیهای این سامانه اظهار کرد: مهمترین ویژگی این دستگاه امکان اندازهگیری پاسخ حسگرهای گازی بصورت دینامیک نسبت به گازهای آلاینده و مهمی همچون متان، بنزن تولوئن اتیل بنزن، اکسیژن، ترکیبات آلی فرار، دی اکسید گوگرد، منواکسید کربن، اکسید نیتروژن و سولفید هیدروژن است که از مهمترین آلایندههای صنعت نفت هستند و این سامانه میتواند ویژگی انتخاب پذیری حسگر را بصورت کاملاً دیجیتالی و کنترل شده بررسی و بهینه کند.
وی افزود: این سامانه قابلیت اندازه گیری میزان دقیق گازها در حد قسمت در میلیون و پایش لحظهای آلایندههای مهم در مناطق عملیاتی صنعتی و نفتی را دارد و شبیه سازی مولفههای محیطی مانند دما، رطوبت و اتمسفر گازی مطابق با شرایط عملیاتی استفاده از حسگرها، دیگر ویژگی مهم این سامانه است.
ثمری جهرمی عنوان کرد: در حال حاضر پژوهشگاه صنعت نفت در مرحله تدوین سند ثبت اختراع این سامانه است و نتایج حاصل از بررسی عملکرد حسگرهای گازی ساخته شده در این سامانه نشان میدهد که استفاده از فناوری نانو در ساخت حسگرهای گازی باعث بهبود عملکرد حسگرهای ساخته شده نسبت به نمونههای تجاری خارجی شده است.
مجری این طرح با بیان اینکه این طرح شامل دو فاز اجرایی است، اظهار کرد: نتایج تحقیقات فاز اول که شامل ساخت عنصر تشخیص و بهینه سازی عملکرد حسگرهاست، نشان میدهد که نانوحسگرهای ساخته شده که در سامانه حاضر بررسی و بهینه شدهاند، قابلیت تولید تجاری را دارند و در فاز دوم این طرح که تا پایان خرداد ماه سال آینده ادامه دارد، در تلاش هستیم که حسگرهای بهینه شده را بصورت یک محصول قابل حمل برای اندازه گیری و پایش در مناطق عملیاتی صنعت نفت ارائه دهیم.
وی افزود: مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت پایانههای نفتی ایران در جزیره خارک به عنوان کاربر نهایی و محل تست حسگرهای قابل حمل ساخته شده، انتخاب شدهاند.
به گزارش ایسنا، ثمری جهرمی با اشاره به قابلیت این سامانه هوشمند در ارزیابی دقیق و واقعی حسگرها که باعث بهینهتر شدن عملکرد حسگرهای ساخته شده نسبت به نمونههای خارجی شده، تصریح کرد: با توجه به نیاز کشور به وجود حسگرهای گازی در صنایع نفت و گاز، ما در ادامه تحقیقات با رویکرد بومیسازی حسگرهای گازی به تجاریسازی این محصولات خواهیم پرداخت.
No tags for this post.