بازنشستگی برهه ای از زندگی است که در آن می توان ساعت شماطه دار را دور انداخت و برنامه های شخصی خود را اجرا کرد. گرچه این آزادی جدید ممکن است آرام بخش به نظر آید، اما برای میلیون ها بزرگسالی که در آستانه بازنشستگی هستند، اگر با اقدامات محتاطانه همراه نباشد، می تواند تنش زا باشد.
امروزه افراد بازنشسته با چالش های بی سابقه ای روبرو می شوند که عمدتا همچون افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی، منشا مالی دارد. بنابراین چه چیزی به انسان اطمینان می دهد که بتواند از سال های آرام دوران بازنشستگی خود لذت ببرد؟
'مایکل کارلستروم' از مدیران ارشد دانشگاه جانز هاپکینز می گوید: برای دوران بازنشستگی خود یک برنامه جامع طرح ریزی کنید.
وی می افزاید: مردم تصور می کنند که بازنشستگی تنها یک تصمیم مرتبط با امور مالی است اما این تصمیم به خودی خود به شادی ختم نمی شود. حتی اگر افراد به لحاظ مالی احساس امنیت کنند، اما مسائل دیگری وجود دارد که باید آنها را مد نظر قرار داد.
برخی راهکارهایی که استرس کمتر در دوران بازنشستگی را نوید می دهد، به شرح ذیل است:
***برنامه ریزی هدفمند فعالیت ها
شغل شما در حال حاضر تا چه اندازه تعاملات اجتماعی و مسئولیت پذیری را به شما دیکته می کند؟
برای بسیاری از افراد، محل کار جایی است که در آن معاشرت اجتماعی دارند، در گفت و گوهای متقابل شرکت داده می شوند و احساس موفقیت می کنند.
به گفته کارلستروم، گرچه پشت سر گذاشتن تنش و استرس کار بسیار لذت بخش است، اما لازم است پتانسیل خلاء اجتماعی یا معنوی متعاقب بازنشستگی نیز مد نظر قرار گیرد و فعالیت هایی را برای این دوران برنامه ریزی کرد که جایگزین انگیزه و احساس رضایتی شود که افراد در محل کار می یابند.
این فعالیت ها می تواند شامل حضور در کلوپ های اجتماعی باشد که موضوعاتی را همچون آشپزی، کتاب خواندن و یا باغبانی دنبال می کنند.
***ادامه دادن کار
در یک نظرسنجی، گروهی از افراد بازنشسته مورد پرسش قرار گرفتند و حدود 25 درصد از آنان گفتند که قصد دارند به صورت داوطلبانه، کار نیمه وقت و یا با راه اندازی یک کسب و کار کوچک، به کار کردن ادامه دهند.
کارلستروم به این گروه از افراد توصیه می کند که دستکم پنج سال قبل از بازنشستگی، مقدمات شغل آتی خود را تدارک ببینید.
***پذیرش حقیقت
کارلستروم می گوید: از خود بپرسید آیا مشکلاتی که با آنها دست و پنجه نرم می کنید واقعی، خیالی و یا اولیه هستند.
از آنجا که بدن ما نمی تواند تفاوت میان ماهیت مشکلات را تشخیص دهد، واکنش استرس آمیز آن به این مشکلات یکسان است.
بنابر این، در صورت مواجهه با استرس، باید وقت صرف کنید تا متوجه شوید که آیا ماهیت آن واقعی و یا خیالی است، سپس برای مدیریت آن برنامه ریزی کنید.
***یافتن سبک مناسب خود برای مدیریت استرس
به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی هاپکینز مدیسین ، زمانی که دچار استرس شده اید، چگونه واکنش نشان می دهید؟ آیا می دوید؟ نوشیدنی می نوشید؟ با بهترین دوست خود تماس می گیرید؟ به خوردن تنقلات پناه می برید؟ و یا راهی مراکز خرید می شوید؟
درک این موضوع که هر یک از افراد از ترکیبی از مسکن های سالم و غیر سالم برای رفع استرس استفاده می کند، اولین گام در جهت تمرکز بر گزینه های سالم تر مانند ورزش، مدیتیشن، عبادت و یا حمایت اجتماعی است.