معاون محیط زیست: بیشترین اعتبار پژوهشی را به احیای تالاب ها اختصاص داده ایم
فرهاد دبیری روز یکشنبه در حاشیه سفر به گیلان در گفت و گو با ایرنا در رشت اظهار داشت: ۲۴تالاب کشور، جزو کنوانسیون رامسر به عنوان تالاب های بین المللی قرار دارند و نسبت به حفظ این تالاب های بین المللی تعهدات بیشتری داریم.
وی در مقایسه تالاب ها با سایر اکوسیستم ها افزود: بطور متوسط ارزش اقتصادی هر هکتار زمین کشاورزی ۹۵ دلار و جنگل یک هزار و ۶۰۰ تا دو هزار دلار تعیین شده درحالیکه برای هر هکتار تالاب ۱۸ هزار دلار ارزش اقتصادی یعنی بیش از شش برابر جنگل برآورد شده است.
دبیری ادامه داد: شماری از تالاب های بین المللی کشور، وضعیت خوبی ندارند و تالاب انزلی یکی از این تالاب هاست که برای سازمان حفاظت محیط زیست، یک شاخص و نمونه است و اگر بتوانیم این تالاب را احیا کنیم، می تواند برای سایر تالاب ها نمونه خوبی باشد.
وی تالاب انزلی را یک تالاب با مولفه هایی ویژه دانست و گفت: تعامل، اثرگذاری و اثرپذیری بین جوامع محلی و اکوسیستم در سایر تالاب ها برای محیط زیست، یک رابطه و تعامل منطقی و قابل درک وجود دارد ولی این وضعیت در تالاب انزلی متفاوت است.
وی خاطرنشان کرد: در تالاب هایی نظیر هامون ، شایگان ، ارومیه یا بختگان، آنچان نگرانی وجود ندارد چون می توان با مدیریت بین جوامع محلی و اکوسیستم، تعادل ایجاد کرد.
دبیری ادامه داد: در کنار تالاب بین المللی انزلی، شهر بزرگی همچون بندرانزلی وجود دارد و اثرگذاری این جمعیت و فعالیت های انسانی آن، قابل مقایسه با اثرگذاری جوامع محلی سایر تالاب های کشور نیست به همین دلیل وضعیت تالاب انزلی، کاملا استثنایی است و مسئولان استان گیلان نیز به آن واقف هستند.
وی گفت: با وجود اینکه کارهای زیادی انجام و مطالعات بسیاری شده، ولی هنوز مشکلات وجود دارد، به همین دلیل باید اقدامات در این زمینه، با هم افزایی صورت گیرد.
وی یادآور شد: از نظر جوامع بین المللی، شش تالاب کشور از جمله تالاب بین المللی انزلی به دلیل عواملی چون خشکسالی و ساخت سدهای بی شمار ، در وضعیت نامتعادل قرار دارند ولی تالاب انزلی با سایر پدیده ها مانند آلودگی ها ، ریزش مواد مغذی و ورود گیاهانی مهاجم نیز تهدید می شود.
دبیری تاکید کرد: اقدامات محدود و کوتاه مدت نمی تواند تالاب انزلی را نجات دهد بلکه یک اقدام همه جانبه و مدیریتی با نظارت از سطح بالا ، می تواند در حوضه آبریز ساخت و سازها و حدود بستر تالاب را مشخص کند که اگر این اتفاقات رخ دهد، می توان امیدوار بود که وضعیت تالاب انزلی بهبود یابد.
نشست بررسی وضعیت تالاب بین المللی انزلی امروز (یکشنبه) با حضور فرهاد دبیری معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در رشت برگزار شد.
تالاب انزلی با ۲۰ هزار هکتار وسعت، زیستگاه ۲۳۱ گونه گیاهی و ۱۳۸ گونه جانوری و عامل اصلی مهار سیلاب های ۱۱ رودخانه بالادست است.
همچنین منبع درآمد مهمی برای مردم بومی از محل شکار، صید ماهی، تولید صنایع دستی از گیاهان تالابی و محل بازدید و گردش حدود یک میلیون گردشگر در سال است.
این تالاب زیبا ، مدت هاست در معرض ورود مقادیر زیادی رسوبات و انواع فاضلاب، پساب های صنعتی، بیمارستانی و کشاورزی است.