در این مراسم دکتر باقر لاریجانی رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: با توجه به شیوع روزافزون بیماری دیابت و میزان مرگ ناشی از این بیماری که در اغلب کشورهای منطقه مدیترانه شرقی در حد متوسط جهانی است، سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط در ایران در بازه زمانی 1394 تا 1404 به منظور پاسخی به نیاز ملی برای مدیریت بیماری های غیرواگیر از جمله دیابت تدوین شد.
لاریجانی به اهمیت و اهداف شبکه های تحقیقات کشور اشاره کرد و گفت: بهترین راهکار برای تعامل بین واحدها و مراکز پژوهشی، آموزشی و خدماتی مرتبط در سطح کشور به منظور تحقق اهداف سند ملی غیرواگیر، فعالیت از طریق شبکه های تحقیقاتی است.
وی افزود: تفکر حاکم بر شبکه های تحقیقاتی بر دو اصل تخصصی بودن به لحاظ هدف و ماموریت و همچنین ایجاد هم افزایی استوار است.
لاریجانی در مورد جایزه سالانه دیابت اظهار کرد: جایزه سالانه دیابت هر ساله با هدف بهبود درمان و پیشگیری از عوارض دیابت در ایران، افزایش تحقیقات و مطالعات بالینی، افزایش تبادلات بین المللی در زمینه دانش دیابت و تاثیرگذاری آن بر مدیریت دیابت، به بهترین دانشمند، محقق، مربی و ابداع کننده در حوزه دیابت از طرف پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران و با حمایت شرکت نوونوردیسک اهدا می شود.
در مراسم امسال دکتر غلامحسین رنجبر عمرانی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و عضو شبکه تحقیقات دیابت و پوکی استخوان کشور به عنوان برترین دانشمند، دکتر منوچهر نخجوانی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس بخش غدد بیمارستان ولیعصر (عج) به عنوان بهترین محقق، دکتر ساسان شرقی عضو شبکه تحقیقات دیابت کشور و مسئول آموزش عمومی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم به عنوان بهترین مربی و دکتر عبدالرضا معادی مشاور رئیس بنیاد بیماری های خاص به عنوان بهترین ابداع کننده سال دیابت انتخاب شدند.
در سال 1392 نیز جایزه دانشمند برتر به دکتر امیر بهرامی، جایزه محقق برتر به دکتر ایرج نبی پور، جایزه مربی برتر به دکتر کاملیا رامبد و جایزه ابداع کننده برتر به دکتر انسیه نسلی تعلق گرفت و در سال 1393 نیز دکتر رضا رجبیان به عنوان دانشمند برتر، دکتر محمد افخمی به عنوان محقق برتر، دکتر اسدالله رجب به عنوان مربی برتر و دکتر منوچهر ایران پرور به عنوان ابداع کننده برتر انتخاب شدند.
مراسم اهدای جایزه سالانه دیابت سال 1394 با حضور دکتر باقر لاریجانی معاون آموزشی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر شاهین آخوندزاده قائم مقام معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت و جمعی از اعضای انجمن متخصصان غدد درون ریز ایران و اساتید پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم در سالن همایش استاد باستان حق پژوهشگاه علوم غدد برگزار شد.
انواع دیابت
این بیماری شامل دیابت نوع یک، دیابت نوع 2 و دیابت بارداری است: نوع یک این بیماری در اثر کمبود یا نبود انسولین در بدن به وجود می آید بنابراین افراد مبتلا به این نوع دیابت نیازمند تزریق انسولین هستند. این نوع دیابت که به آن دیابت جوانی نیز گفته می شود بیشتر در کودکان و نوجوانان بروز می یابد و عامل ژنتیکی دارد. گفته می شود حدود 10 تا 15 درصد دیابتی ها مبتلا به دیابت نوع یک هستند.
دیابت نوع 2 در اثر اختلال در تولید انسولین بروز می یابد و طبق آمارهای جهانی 90 درصد بیماران دیابتی در جهان، مبتلا به دیابت نوع 2 هستند.
دیابت حاملگی نیز نوع دیگری از دیابت است که به طور ناگهانی در زمان بارداری بروز می کند؛ طبق آمارها بین 2 تا هفت درصد از زنان باردار در جهان به این نوع از دیابت مبتلا می شوند.
علایم دیابت
تشنگی، پر ادراری، پر نوشی، کاهش وزن، گرسنگی و خستگی شدید از علایم دیابت نوع یک هستند اما دیابت نوع 2 علامت مشخصی ندارد و به همین دلیل است که از آن به عنوان بیماری خاموش نام برده می شود.
در صورت پیشرفت دیابت نوع 2، به تدریج علایمی مانند علایم دیابت نوع یک در بیمار بروز می کند. علاوه بر این عفونت های مکرر به ویژه عفونت دستگاه ادراری، تاری دید، بهبود دیرهنگام زخم ها و احساس سوزش و بی حسی در انگشتان پا نیز از دیگر علایم این بیماری در زمان پیشرفت آن است.
میزان شیوع دیابت
به گفته اسدالله رجب رییس انجمن دیابت روند شیوع دیابت در منطقه خاورمیانه از جمله ایران حدود 97 درصد و این روند روز به روز درحال افزایش است؛ این در حالی است که در کشورهای اروپایی روند ابتلا به دیابت کنترل شده و میزان شیوع آن حدود 22 درصد است.
طبق برآورد فدراسیون بین المللی دیابت، 48 درصد ساکنان منطقه خاورمیانه از جمله ایران، دیابت بدون تشخیص دارند و به عبارتی از هر 2 نفر یک نفر از بیماری خود بی خبر است.
شیوع دیابت در کلان شهرها بیشتر است به گونه ای که در تهران این میزان به 14 درصد می رسد. تحقیقات نشان می دهد که 50 درصد مبتلایان به دیابت از بیماری خود بی خبر هستند و در نهایت با بروز عوارض ناشی از آن به وجود بیماری خود پی می برند.