این مقاله محققان که در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شده، به تجزیه و تحلیل ژنوم گرگها، سگهای وحشی و سگهای اهلی پرداخته و چگونگی تغییرات ژنتیکی در حیوانات اهلی را طی فرآیند اهلیسازی شرح میدهد.دانشمندان بر این باورند که سگها در حدود 15هزار سال پیش به دلیل تعامل گرگها با جمعیتهای انسانی اهلی بودند.بسیاری بر این باورند که همه تغییرات ژنتیکی که در مورد اهلی شدن رخ داده است مثبت نبوده اما تا به حال کاری برای اثبات آن انجام نشده است.
در این پژوهش، محققان اطلاعات متوالی از نمونههای ژنوم 25 سگ نیمه وحشی واقع در ده کشور مختلف را همراه با دادههایی از 19 گرگ خاکستری و 45 قلاده سگ از جمله سگهای اهلی اصیل را به دست آوردند.
آنها سپس به تجزیه و تحلیل تغییرات ژنتیکی گروههای مختلف پرداختند و نشان دادند که این فرآیند اهلیسازی برای اشکال مختلف ژن، امری مضر بوده و باید از انتقال آن به نسلهای بعد جلوگیری کرد.
محققان دریافتند که اشکال مختلف ژن سگها حدودا 115 مورد بیشتر از گرگها بوده، که این امر سبب تفاوت 2.6 درصدی آنها شده است.
این افزایش، به احتمال زیاد به دلیل تنگناهای اهلی شدن و برنامههای اصلاحی تهاجمی است که انسانها در سگهای خانگی اعمال میکنند. این تنگناها منجر به تنوع کمتر میشود که سبب جهش منفی شده و در طول نسلها باقی میمانددر نتیجه، محققان ادعا میکنند که سگها نسبت به گرگها کمتر قادر به تولید مثل هستند و بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای خاص، مانند آسم، برخی از سرطانها، بیماریهای چشم و التهاب مفاصل هستند
محققان خاطر نشان کردند که سگها تنها حیواناتی نیستند که توسط انسانها اهلی شدند و این احتمال وجود دارد که دیگر حیوانات نیز دچار همان نوع از تغییرات ژنتیکی مضر شده باشند.
به گزارش ایسنا، آنها همچنین افزودند که تقریبا تمام محصولات زراعی مدرن نیز به احتمال زیاد دستخوش همان تغییرات ژنتیکی مضر شدهاند.محققان نشان میدهند که افزایش تنوع جمعیت سبب میشود تا صفات منفی خود به خود ناپدید شوند، در حالی که برقراری برنامههایی مانند پرورش انتخابی سگهای متعلق به جمعیتهای کوچک، منجر به مشکلات بیشتری برای حیوانات در آینده خواهد شد.
No tags for this post.