برای نوزادان تازه متولد شده ای که بعد از تولد امکان و یا نیازی به دخالت های مستقیم اورژانسی ندارند، قرار گرفتن روی قفسه سینه مادر و تماس پوست با پوست با مادر بهترین موقعیت مکانی است.
اعتقاد بر این است که این نوع تماس به تنظیم دمای بدن نوزاد تازه متولد شده و آهنگ تنفس وی کمک می کند.
اکنون نتایج یک مطالعه جدید که توسط محققان دانشگاه هاروارد انجام شده و در نشریه Pediatrics منتشر شده است، نشان می دهد که تماس پوست با پوست نوزاد و مادر خطرات مرگ نوزاد بر اثر وزن کم در هنگام تولد را کاهش می دهد.
به گفته این محققان، هر سال چهار میلیون کودک در سراسر جهان در طی اولین ماه زندگی خود می میرند و در این میان نوزادنی که تولد پیش از موعد داشته اند و یا با وزن کم به دنیا آمده اند، به ویژه آسیب پذیرتر هستند.
تماس طولانی مدت پوست با پوست که به مراقبت آغوشی مادر (KMC) نیز معروف است، اغلب به عنوان روشی برای تقویت اعمال شیردهی ترغیب می شود.
طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا، تماس فوری پوست با پوست مادر و نوزاد با دوره طولانی تر شیردهی ارتباط دارد.
با وجود این که فناوری های پزشکی از جمله انکوباتور می تواند عواقب خطراتی را که کودکان با آن مواجه می شوند، کاهش دهد اما محققان می گویند این ابزار در کشورهای کم درآمد و یا با درآمد متوسط که 99 درصد مرگ و میز نوزادان در این کشورها صورت می گیرد، در دسترس نیست.
گرچه مراقبت آغوشی به طور خاص برای کودکان کم وزن در جوامع برخوردار از منابع پزشکی محدود مفید است، اما کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه نیز در حال حرکت به سمت عادی سازی مراقبت های آغوشی به عنوان یک اقدام مفید برای تمامی نوزدان و مادران هستند.
***کاهش 36 درصدی مرگ نوزادان با مراقبت آغوشی
محققان برای بررسی بیشتر اثرات مراقبت آغوشی، 124 مطالعه را که در فاصله زمانی میان سال های 2000 و 2014 منتشر شده بود، مطالعه کردند؛ محور توجه این مطالعات بر تماس پوست با پوست مادر و نوزاد به عنوان یک مولفه مراقبت آغوشی تمرکز داشت و برخی از این مطالعات شیوه های اضافی مانند شیردهی مادر را نیز بررسی کرده بودند.
نتایج این بررسی نشان داد: نوزدانی که در هنگام تولد کمتر از دو کیلوگرم وزن داشتند و مراقبت آغوشی دریافت کرده بودند، خطر مرگ و میر در آنها 36 درصد و خطر ابتلا به عفونت عمده در آنها 47 درصد کاهش داشت.
علاوه بر این، نوزدانی که مراقبت های آغوشی دریافت کرده بودند، سطوح اکسیژن بالاتری داشتند، رشد دور سر آنها بیشتر بود و اندازه گیری های درد در آنها کمتر بود.
همچنین مراقبت آغوشی احتمال تغذیه با شیر مادر را بعد از ترخیص از بیمارستان 50 درصد افزایش داد.
به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی مدیکال نیوز تودی، این مطالعه در مجله Pediatrics منتشر شده است.