اجرای طرح مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست ویژه سالمندان و معلولان در تهران
اولین همایش ملی مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست در حوزه شهروندی (HSE سالمندان و معلولان) با حضور جمعی از مسئولان سازمان محیط زیست و شهرداری تهران، دبیر شورای ملی سالمندان، معصومه آباد عضو شورای شهر تهران و استادان و دانشجویان در این واحد دانشگاهی برگزار شد.
رئیس دانشکده محیط زیست و انرژی واحد علوم و تحقیقات در این همایش اظهار داشت: در حوزه HSE شهروندی با توجه به گستردگی این حوزه فعالیت های گوناگونی را در حوزه ساختمانها، محیط های عمومی، حمل و نقل، مراکز تجاری و صنعتی، مراکز معلولان و سالمندان، مراکز درمانی و بیمارستان ها می توان انجام داد.
مجید عباسپوروی با بیان اینکه اجرا و استقرار HSE در حوزه های معلولان و سالمندان و مراکز درمانی و بیمارستانها از سوی شهرداری به مرکز تحقیقات و مطالعات محیط زیست واحد علوم و تحقیقات واگذار شده است، تصریح کرد: در این ارتباط تیم های تحقیقاتی واحد علوم و تحقیقات در مرحله اول به بررسی فعالیت های صورت گرفته در کلان شهرهای دنیا و ارزیابی تجارب آنها در این زمینه پرداختند و در مرحله دوم به بررسی وضعیت و شرایط موجود سالمندان و معلولین در کلان شهر تهران در چهار منطقه اقدام کردند.
مدیر پروژه HSE سالمندان و معلولان در سطح کلان شهر تهران با اشاره به اینکه بررسی های صورت گرفته در مرحله دوم به صورت چرخشی در دیگر مناطق تهران اجرا خواهد شد، افزود: تیم اجرایی و تحقیقاتی واحد علوم و تحقیقات پس از شناسایی تمامی مراکز معلولان و سالمندان کلان شهر تهران، اقدام به تهیه چک لیست هایی در زمینه HSE این مراکز کردند.
به گفته عباسپور، بحث شناسایی ریسک های موجود برای شهروندانی که در این مراکز زندگی می کنند، ارزیابی ریسکها و مدیریت ریسک از جمله مواردی است که در این چک لیستها مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته اند.
وی افزود: چک لیستها و نتایج و توصیه های حاصل از این بررسی ها را به شرکت شهر سالم که متولی این مبحث در شهرداری تهران است ارائه کرده تا برای اجرای آنها اقدامات اجرایی لازم صورت گیرد.
عباسپور خاطرنشان کرد: پس از اجرای توصیه ها و پیشنهادات مرحله آخر (مرحله پایش)، نحوه اجرای توصیه ها و نتایج آنها به منظور رفع نقائص احتمالی بررسی و کنترل شده و همزمان با اتمام کار در مراکز سالمندان و معلولان بررسی HSE در بیمارستانها و مراکز درمانی آغاز شده است.
مشاور عالی HSE شرکت شهر سالم و مدیر کل آلودگی هوا و اقلیم سازمان محیط زیست نیز در این همایش با بیان اینکه در توسعه پایدار برای داشتن حرکتی پایدار در حوزه شهری سه شاخصه اصلی وجود دارد، گفت: مولفه های اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی شاخصه هایی هستند که پایداری در آنها منجر به حرکتی پایدار در حوزه شهری می شود.
علی اصغر رجبی با ابراز تأسف از تلفات یک هزار و 850 نفری حوزه ترافیک شهری تصریح کرد: متأسفانه این امر به دلیل عدم وجود ساختار، سازمان و متولی خاصی برای HSE شهری بوده که اساس فعالیت ما برای برطرف کردن این گونه معضلات قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: بر این اساس HSE ساختمانها و حوزه فرهنگی، ورزش و تفریحی به دانشگاه صنعتی امیرکبیر، حمل و نقل و مشاغل با همکاری دانشگاه صنعتی شریف، مدارس و آسیبهای اجتماعی به دانشگاه تهران واگذار شد.
به گفته رجبی همچنین با توجه به وجود دانشکده محیط زیست وانرژی و دانشکده پزشکی در واحد علوم و تحقیقات بخش سالمندان و بیمارستانها و مراکز درمانی به این واحد دانشگاهی واگذار شده است.
دبیر شورای ملی سالمندان نیز در این همایش گفت: از نظر روانشناسی محیط شایسته زیستن برای همه، محیطی است که مولفه های ذهنی و احساسی و مولفه های عملکردی در آن به مناسبت ترین شکل فراهم شود.
وحید براتی افزود: احساس رضایت از زندگی، کم بودن هیجانهای منفی، بیشتر بودن هیجانهای مثبت و مانند آن در حیطه مولفه های ذهنی و احساسی قرار دارند، اجازه مشارکت، تحقق اهداف، جامعه ای که بتوان در آن برنامه ریزی کرد نیز از جمله مولفه های عملکردی هستند که در صورت تحقق این دو مولفه، محیطی شایسته زیستن برای همه ایجاد خواهد شد.
وی با طرح این سوال که آیا شرایط برای سالمندان و معلولان نیز مناسب است یا خیر؟ گفت: با نگاهی به بیشتر اماکن تفریحی و ورزشی به راحتی می توان فهمید که سالمندان و معلولان از امکانات به مراتب کمتری نسبت به دیگر اقشار جامعه برخوردار هستند.
بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) از سه کلمه بهداشت، ایمنی و محیط زیست تشکیل شده و میزان یا درجه دور شدن و محافظت از خطرات جانی، مالی و زیست محیطی و مجموعه اقداماتی به منظور پیشگیری یا کاهش حوادث و خطراتی که در ذات هر صنعت و یا خدمات وجود دارد را شامل می شود.
HSE یک رشته مهندسی بین رشته ای به شمار می آید که در حوزه های مختلف مهندسی همچون مهندسی صنایع، شیمی، مکانیک، فیزیک، نفت و گاز، مدیریت و متالورژی کاربردهای وسیع دارد.