سید ماکان ترابی، دانشجوی دکتری دانشگاه سمنان و مجری طرح «دستگاه پایش و هشدار خطوط توزیع برق» به مهر، گفت: این دستگاه در خطوط ۲۰ کیلوولت با استفاده از بستر جی اس ام در یافتن محل خطا و کاهش مدت خاموشی در شبکه های توزیع نیروی برق کاربرد دارد.
وی افزود: گستردگی بسیار زیاد شبکه های ۲۰ کیلوولت باعث بروز خطاهایی شامل اتصال فازها به یکدیگر و نیز اتصال فازها به زمین می شود، از طرفی این گستردگی خطوط، فرایند یافتن محل خطا را بسیار مشکل و وقت گیر می کند.
ترابی بابیان اینکه تا جایی که مشاهده شده به دلیل عدم یافتن محل خطا، منطقه وسیعی ساعت ها بدون برق می ماند، عنوان کرد: دستگاه پایش و هشدار خطوط توزیع به محض خطادار شدن قسمتی از فیدر ۲۰ کیلو ولت که دستگاه بر روی آن نصب شده است، پیامکی مبنی بر وجود خطا در خط مورد نظر به بهره بردار یا هر شماره از قبل تعریف شده ای ارسال می کند و محل خطا را در نقشه جی پی اس موجود در رایانه به بهره بردار نشان می دهد.
به گفته وی، بدین ترتیب قسمت معیوب خطوط برق ۲۰ کیلو ولت (فیدر) در سریع ترین زمان ممکن شناسایی شده و با مراجعه گروه بهره برداری به محل و جدا کردن قسمت خطا دار از فیدر بقیه قسمت های فیدر مجددا قابل بهره برداری می شوند.
وی خاطر نشان کرد: از دیگر کاربردهای این دستگاه قطع از راه دور قسمت خطا دار است.
ترابی از مزایای دستگاه پایش و هشدار خطوط توزیع برق گفت: گام نهادن در مسیر اتوماسیون شبکه های توزیع با تکنولوژی بومی، رفع مشکل تعیین محل خطا ( اتصال کوتاه) در شبکه های ۲۰ کیلو وات و عدم گشت زنی در طول خطوط جهت یافتن محل اتصال کوتاه، قابلیت نمایش نقطه خطا در نقشه جی پی اس و امکان قطع کردن شاخه خطا دار از فیدر با پیامک در صورت وجود دیژنکتور در ابتدای شاخه از مزیت های این طرح به شمار می روند.
دستگاه پایش و هشدار خطوط توزیع توسط سید ماکان ترابی و محمد مهدی حسنی به سرانجام رسیده است. این طرح در هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی رتبه سوم «ابتکار» را در بخش دانش پژوهان و فناوران کسب کرد.