هدف از این مطالعه ارزیابی اثر آلبومین سرم گاوی در رقیق کننده منی اسبچه در شرایط سرد بود. نمونه های منی پس از جمع آوری با هم مخلوط و به چهار بخش مساوی تقسیم شدند. هر قسمت با یکی از رقیق کننده های زیر رقیق شد:
نتایج نشان دادند که جنبایی کل در ساعت 48 در رقیق کننده های BSA-5 و BSA-10 در مقایسه با رقیق کننده های BSA-0 و BSA15 به طور معنا داری بیشتر بود.
1. رقیق کننده های فاقد آلبومین سرم گاوی (BSA-0)
2. رقیق کننده های حاوی 5 میلی گرم در میلی لیتر آلبومین سرم گاوی (BSA-5)
3. رقیق کننده های حاوی 10 میلی گرم در میلی لیتر آلبومین سرم گاوی (BSA-10)
4. رقیق کننده های حاوی 15 میلی گرم در میلی لیتر آلبومین سرم گاوی (BSA-15).
پس از گذشت مدت زمان 2، 24 و 48 ساعت سردسازی، اثر رقیق کننده های مختلف بر جنبایی، زنده مانی، فعالیت غشا و سطح مالون دی آلدهاید (MDA) ارزیابی شد. نتایج نشان دادند که جنبایی کل در ساعت 48 در رقیق کننده های BSA-5 و BSA-10 در مقایسه با رقیق کننده های BSA-0 و BSA15 به طور معنا داری بیشتر بود.
رقیق کننده BSA-10 در مقایسه با رقیق کننده BSA-0 و BSA-15 به حفظ جنبایی پیش رونده بالاتری منجر شد. فعالیت غشا در رقیق کننده BSA-15 در ساعت 48 در مقایسه با سایر رقیق کننده ها به طور معنا داری کاهش یافت. زنده مانی در رقیق کننده BSA-15 در مقایسه با سایر رقیق کننده ها به طور معنا داری کاهش یافت. در نتیجه رقیق کننده BSA-15 در مقایسه با سایر رقیق کننده ها در ساعت 48 اثر محافظتی کمتری بر جنبایی کل و فعالیت غشای پلاسمایی اسپرم داشت.
منبع: وحید قدیمی، مهدی ژندی، 1394. اثر آلبومین سرم گاوی بر کیفیت اسپرم اسبچه خزر طی سردسازی،مجله علوم دامی ایران ، سال چهل و ششم، شماره 2.

