هدف از پژوهشی که به تازگی توسط متخصصان ایرانی انجام شده است، شناسایی و ارزیابی امكانات جستجو در موتورهای جستجوی فارسی، تعیین كارآمدترین موتور جستجو به لحاظ بازیابی اطلاعات مرتبط، شناسایی موتورهای جستجوی كارآمد از حیث محاسبه میزان جامعیت و مانعیت و تعیین میزان هم پوشانی میان آنها بوده است
یافته ها حاکی از آن بودند که موتورهای جستجوی فارسی از امكانات جستجوی مناسبی برخوردار هستند و می توان تا حدودی از عملكرد آنها اطمینان حاصل كرد.
روش پژوهش انجام شده به این ترتیب بود: ابتدا باید یادآور شد که این مطالعه، یک تحقیق از نوع كاربردی است و به روش پیمایشی تحلیلی انجام شده است. امكانات موجود در 5 موتور جستجوی عمومی و در دسترس فارسی براساس سیاهه وارسی پژوهشگر ساخته مورد مقایسه قرار گرفت.
ضریب بازیافت نتایج مرتبط منتخب براساس 50 صفحه بازیابی شده برای 7 كلیدواژه و عبارت به صورت مجزا محاسبه شد. جامعیت و مانعیت در موتورهای جستجو در صورت وجود هم پوشانی و نا هم پوشانی محاسبه شد. میزان هم پوشانی موجود بین موتورها نیز در مسیر محاسبه مانعیت به دست آمد.
یافته ها حاکی از آن بودند که موتورهای جستجوی فارسی از امكانات جستجوی مناسبی برخوردار هستند و می توان تا حدودی از عملكرد آنها اطمینان حاصل كرد. البته باید یادآور شد که در رابطه با بازیابی نتایج مرتبط و میزان جامعیت، بین موتورهای جستجو فاصله و تفاوت معناداری وجود دارد. در پایان این تحقیق نیز موتورهای دارای امكانات جستجوی بیشتر از نظر بازیافت اطلاعات مرتبط تر و هم پوشانی بیشتر كارآمدتر معرفی شده اند.
نتیجه گیری نهایی محققان به این ترتیب بود که توجه به ظرفیت های خالی شناسایی شده در موتورهای جستجوی فارسی می تواند در تقویت نقاط قوت و بهبود نقاط ضعف آنها مفید واقع شود.
منبع: سیدمنصور رجبی، یعقوب نوروزی، 1394. موتورهای جستجوی فارسی: ارزیابی امكانات جستجو، بازیابی اطلاعات، میزان جامعیت و مانعیت و تعیین همپوشانی میان آنها، فصلنامه مطالعات ملی كتابداری و سازماندهی اطلاعات، سال بیست و ششم، شماره 3 (پیاپی 103).
No tags for this post.