این جشنواره با شعار "یک میلیارد گردشگر،یک میلیارد فرصت" با حضور دکتر ضیاء هاشمی معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم ،تحقیقات و فناوری، مسعود سلطانیفر، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و صنایع گردشگری ، دکتر محمدحسین ایمانی خوشخو رئیس دانشگاه علم و فرهنگ و رئیس جشنواره ملی ناصر خسرو و جمعی از اساتید نمونه ،محققین برتر آغاز گردید.
هدف از برگزاری این جشنواره تشویق محققان، پژوهشگران ودانشگاهیانی که درتولید مقاله، نشرکتاب و ارائه ایده های برتر فعال هستند و دانشجویانی که به رتبه های بالایی درحیطه گردشگری دست یافته اند است.
دکترمحمد حسین ایمانی خوشخو، دبیر جشنواره ملی ناصرخسرو و رییس دانشگاه علم و فرهنگ گفت: وقتی گردشگری یکی از محورهای اصلی برنامه ششم توسعه تعیین میشود، پس میطلبد که به جایگاه علمی آن نیز توجه بیشتری نشان داده شود.
وی تصریح کرد: امسال جشنواره ملی ناصرخسرو اولین پله خود را طی میکند ودرهمین ابتدا استقبال بی نظیری نیز ازاین جشنواره شده است.
جشنواره ملی ناصرخسرو اولین پله خود را طی میکند ودرهمین ابتدا استقبال بی نظیری نیز ازاین جشنواره شده است
دکترایمانی عنوان کرد: امروز دانشگاه علم و فرهنگ دانشگاهی معتبر است که به دنبال راهی که در ابتدا انتخاب کرده است پیش می رود و تمایز فراوانی با دیگر دانشگاه ها دارد.
دانشگاه تقویت کننده فرهنگ گردشگری است
دکتر ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و فناوری نیز با تاکید بر ضرورت حرکت سریعتر بخشهای عملی و دانشگاهی گردشگری برای توسعه این صنعت یادآور شد: گردشگری از ضرورتهای حال و آینده ما است. شاید دیروقتی نیست که زمینه توسعه آن در کشور ما فراهم شده و قطعا در هفتههای آینده پس از تصمیمگیریِ نهایی شورای امنیت، وضعیت روشنتری پیدا کند. بنابراین میطلبد در گردشگری حرکتی سریعتر داشته باشیم.
گردشگری پدیدهای اقتصادی، علمی و فرهنگی است. بنابراین نباید به آن به عنوان پدیده فردی نگاه شودگردشگری پدیدهای اقتصادی، علمی و فرهنگی است. بنابراین نباید به آن به عنوان پدیده فردی نگاه شود
وی با بیان اینکه گردشگری در آینده نزدیک وضعیت متفاوتی خواهد داشت آن چنان که در حال حاضر نیز بعضی از شهرهای ایران تحت تاثیر استقبال زیاد گردشگران با کمبود مراکز اقامتی مواجه هستند، افزود: گردشگری ملی نیز رو به رشد است. این وضعیت نشان میدهد از نظر علمی با موضوع جدیدی مواجه خواهیم شد، بنابراین دانشگاهها باید برای کار علمی، فرهنگی و هنری در همین راستا پیشگام باشند. طبیعتا دولت نیز حضور خواهد داشت. وزارت علوم هم با نگاه علمی و فرهنگی به دغدغههای خود در این حوزه رسیدگی خواهد کرد.همچنین نباید این را فراموش کرد که امروز گردشگری از نظر ماهوی قدری متفاوت تر است و زمینه سازی برای کار علمی و فرهنگی نیز از ماموریت های دانشگاه است.
ضیاء هاشمی همچنین با اشاره به تاثیر چند بُعدی گردشگری افزود: گردشگری پدیدهای اقتصادی، علمی و فرهنگی است. بنابراین نباید به آن به عنوان پدیده فردی نگاه شود.
هاشمی تاکید کرد: اگر امروز اقتصاد مقاومتی می خواهیم باید به گردشگری توجه کنیم و دانشگاه به عنوان تقویت کننده فرهنگ در حوزه گردشگری نقش محوری دارد.
انقلاب گردشگری در راه است
همچنین دکترمحمدتقی رهنمایی، استاد پیشکسوت گردشگری با اعلام اینکه انقلاب گردشگری در راه است گفت: ایران، کرهشمالی یا آلبانی سابق نیست که دیوار دور خود بکشد و بگوید من میتوانم تنها زندگی کنم.
وی با اشاره به اهداف جشنواره ملی ناصرخسرو که به دنبال تقویت جایگاه علمی گردشگری برگزار شده اظهار کرد: وقتی صحبت از جشنواره جدید میشود، باید حرف جدیدی را هم مطرح کنیم. حرف جدیدی که من از این ترم برای دانشجویان دوره دکترا نیز مطرح کردهام. همان طور که میدانید، تاریخ بشریت تحت تاثیر چهار انقلاب اثرگذار، دگرگونساز و ماندگار بوده؛ انقلاب نخست کشاورزی است که نظام وابستگی انسان به دادههای طبیعی را متحول میکند. دومین انقلاب شهرنشینی است که از سکونتگاههای پراکنده و جوامع ابتدایی اولیه نظام اجتماعی جدیدی را به وجود میآورد و آرزواندیشی بشریت را تحقق میبخشد.
وی ادامه داد: سومین انقلاب صنعتی است که دستاوردهای دانشی، ابزاری، فرهنگی و اجتماعی دنیا را متحول میکند و فواصل جغرافیایی جوامع بشری را بسیار کوتاه کرده است، اما به نظر من چهارمین انقلاب که تاریخ بشریت به خود میبیند گردشگری است.
استاد جغرافیای گردشگری در ادامه عنوان کرد : انقلاب گردشگری از دهه 50 و 60 میلادی آغاز شده، زمانی که دیوارهای آهنین چین درهم شکسته شد و بسیاری از مناسبات ملتها که با موانع ساختگی به وجود آمده بود از هم گسیخت و ظرفیتهای دوستی و زیباشناسی که تا قرنها نهفته مانده بود به میدان مبادله افکار و اندیشهها تبدیل شد و مناطق دورافتاده جهان به مرکز تجمع انسانها تغییر یافت. این همان حرف جدید است.
دکتررهنمایی با ابراز امیدواری از برگزاری چنین جشنواره ای تاکید کرد: امیدوارم کشوری به این سربلندی و با این نیرو و جمعیت فرهیخته جایگاه علمی خود را در حوزه گردشگری به خوبی پیدا کند.
جشنواره ملی ناصر خسرو را بین المللی می کنیم
در ادامه مراسم جشنواره ملی ناصر خسرو، مسعود سلطانیفر، معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: تعبیری که آقای رهنمایی از انقلاب گردشگری کردند، قطعا به رهبر نیاز دارد؛ اما من ادعای این رهبری را ندارم، چون این کار لیاقت میخواهد.
سلطانی فر تاکید کرد: از زمانی که طرح این جشنواره مطرح شد، احساس کردیم گمشدهای که در این بخش داشتیم را پیدا کردهایم. برای همین از همان ابتدا اعلام آمادگی کردیم. معتقدم بیدرنگ باید به این جشنواره جنبه بینالمللی داد. انشاالله سال آینده برترینهای گردشگری با حضور اندیشمندان بینالمللی تجلیل خواهند شد و این جشنواره جای خود را در تقویمهای بینالمللی باز میکند.
سلطانیفر همچنین با اشارهای به نتیجه مذاکرات هستهای و همچنین قطعنامه جدید شورای امنیت افزود: تا ساعات آینده با بسته شدن پرونده هستهای ایران در شورای حکام، مقدمه اجرای مراحل مختلف برجام فراهم میشود و ایران وارد فضای جدیدی از دوران تاریخی، سیاسی و اجتماعی خواهد شد و بعد از چند سال سختی، محدودیتها با تدبیر مسئولان کشور برداشته میشود
با وجود همه محدودیتهای زیرساختی، باید خود را آماده کنیم تا این سونامی مدیریت شود و بهرهبرداری لازم از شرایط جدید صورت بگیرد
وی با تاکید بر اینکه بعداز اجرای این برجام گردشگری منتفع خواهد شد ،گفت: آثار این انتفاع در هفتههای اخیر مشاهده شده است. تقاضا برای ثبتنام در تورهای ایران به شدت رو به افزایش است و مراجع و منابعی چون نشنالژئوگرافی، ایران را به عنوان مقصد نخست گردشگران در سال 2016 تعیین کردهاند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی خاطر نشان کرد: با وجود همه محدودیتهای زیرساختی، باید خود را آماده کنیم تا این سونامی مدیریت شود و بهرهبرداری لازم از شرایط جدید صورت بگیرد.
همگی متفاوت ، همگی خویشاوند
در ادامه این مراسم عیسی امیدوار، قدیمیترین جهانگرد ایران با یادآوری شعاری که در سال 1333 خورشیدی با عنوان «همگی متفاوت، همگی خویشاوند» بخشی از جشنواره را به خود اختصاص داد و بیان کرد: ما به جهانی بدون مرزهای جغرافیایی قائل بودیم، هرچند معتقدیم همه ما در عین متفاوت بودن خویشاوند هستیم.
در پایان این جشنواره، کتاب مطالعات گردشگری با حضور رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، معاون صنایعدستی این سازمان، معاون فرهنگی و آموزشی وزارت ورزش و جوانان و رییس دانشگاه علم و فرهنگ رونمایی شد.همچنین با حضور افرادی چون محمدتقی رهنمایی، عبدالرضا رکنالدین افتخاری، شمسالسادات زاهدی به عنوان اساتید برتر گردشگری، حمید ضرغام بروجنی، حسن زندهدل و محسن جعفری مذهب به عنوان پژوهشگران برتر، مازیار آلداوود به عنوان کارآفرین برتر، پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی واحد مشهد و مرکز مطالعات و برنامهریزی شهرداری تهران و فصلنامه پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی در بخش طرح مطالعاتی و پژوهشهای کاربردی تجلیل شد.
داوران نخستین جشنواره ملی ناصرخسرو اثری را در بخشهای مولف، نویسنده برتر، ایدهپرداز و خلاقیت واجد تقدیر ندانستند و اعلام شد، آثار رسیده در این بخشها از شاخصهای لازم برای تایید نهایی برخوردار نبودند. همچنین از عیسی امیدوار به عنوان پیشکسوت جهانگردی ایران تجلیل شد.
No tags for this post.