'حمید امین اسماعیلی' در گفت وگو با ایرنا افزود: با سعی و تلاش محققان، پروژه های مهم و بزرگی در حوزه نفت و گاز در سال جاری به نتیجه رسیده و امیدواریم طرح های مهم دیگری نیز که در حال انجام است، امسال به نتیجه برسد.
وی با اشاره به اهمیت این حوزه ها در تولید ناخالص ملی و سهم قابل توجه آنها در ارزش افزوده اقتصادی، اظهار کرد: این حوزه ها هر چند از صنایع راهبردی کشور هستند اما درگیر مسائل و مشکلاتی می باشند که محققان ما درصدد شناسایی و رفع آنها با بهره گیری از راهکارهی علمی، پژوهشی و فناورانه هستند.
** تولید نیمه صنعتی پودر میکروبی تجزیه کننده آلودگی های نفتی
اسماعیلی با اشاره به این که تولید پودر میکروبی تجزیه کننده آلودگی های نفتی در سال قبل به نتیجه رسید، ادامه داد: این پودر که برطرف کننده آلودگی های نفتی به ویژه جنوب کشور است، امسال به تولید نیمه صنعتی رسید.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی بیان کرد: محققان پژوهشکده علوم پایه کاربردی این نهاد با تلاش خود توانستند براساس شرایط بومی منطقه، پودر میکروبی تجزیه کننده آلودگی های نفتی را تولید کنند.
وی تاکید کرد: محققان در حال ادامه کارهای پژوهشی و فناورانه خود در این حوزه هستند تا بتوانند اسپری (مایع) این پودر را تولید نمایند که امیدواریم در سال آینده بتوانیم این فرایند را به نتیجه برسانند.
** تلاش محققان برای نمک زدایی از نفت کشور
اسماعیلی به اجرای پروژه نمک زدایی از نفت خام کشور اشاره کرد و گفت: این طرح چند ماه قبل با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بخش هائی از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی آغاز شد.
وی اظهارکرد: مقدار قابل توجهی نمک و مواد نمکی در نفت ایران وجود دارد که سبب مشکلاتی برای صدور، بازاریابی و استخراج نفت کشوز می شود و محققان این نهاد با اجرای این پروژه بزرگ امیدوار هستند که بتوانند بخش قابل توجهی از نمک های محلول را از نفت جدا کنند.
اسناعیلی اظهار کرد: از این طریق خلوص نفت و مواد نفتی کشور افزایش می یابد و می توان آن را با شرایط مناسب تری به بازار عرضه کرد.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی با اشاره به این که این پروژه از حدود شش ماه قبل ادامه دارد، گفت: کار با وضعیت خوبی در حال انجام است و امیدواریم حدود یک سال و نیم آینده به نتیجه برسد.
وی همچنین از طراحی و ساخت مته های دندانه ای در واحد خوزستان خبر داد و گفت: محققان این مجموعه بعد از سه سال تلاش موفق به ساخت این مته ها شدند. این مته ها برای استخراج نفت از مخازن زیرزمینی بسیار کاربرد دارد.
اسماعیلی بیان کرد: این دستگاه اوایل امسال پس از تست های مختلف، رونمایی شد و اکنون در حال تولید نیمه صنعتی این ابزار و فناوری مهم برای استخراج نفت در کشور هستیم.
وی، کار پژوهشی دیگری را که حاصل تلاش حدود چهار ساله محققان جهاد دانشگاهی است، تولید مواد موثره شکننده امولسیون نفتی اعلام کرد و گفت: امسال توانستیم یکی از مواد مهم مصرفی در صنعت نفت را تحت عنوان تولید 'مواد موثره شکننده یا امولسین نفتی' برای اولین بار برای چند میدان نفتی جنوب تولید کنیم.
وی ادامه داد: جهاد دانشگاهی واحد تهران و پژوهشکده توسعه مواد شیمیایی ما در کرج مشترکا این کار را به سامان رسانده اند. آزمایش میدانی آن در دو میدان بزرگ نفتی آسماری و ابوذر با موفقیت به انجام رسیده است .
اسماعیلی گفت: پروژه مهم دیگری که با صنعت نفت داشتیم و به نتیجه رسید، طراحی و ساخت بازوهای بارگیری نفتی است که امسال در شهریور ماه بعد از آزمایش های مختلف در مجتمع تحقیقاتی جهاد دانشگاهی رونمایی شد.
وی افزود: علاوه بر این، سامانه پیشگیری از تشکیل رسوب مخازن نفتی توسط واحد علم و صنعت در حال انجام است که امیدواریم طی ماه های آینده به نتیجه برسد، آزمایش های مقدماتی آن انجام شده اما هنوز به پایان نرسیده است.