رژیم غذایی مناسب برای مقابله با آنفلوانزا

چند روزی است از خبر شیوع آنفلوآنزای H1N1 درکشورمان می گذرد و حتما شنیده اید که آنفلوآنزای فصلی در چند روز گذشته، زمینه مرگ بیش از 30 نفر از هموطنان را فراهم کرده است.
به گفته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیماری آنفلوانزا از نوع آنفلوانزای H1N1 اکنون جزو آنفلوانزاهای فصلی و معمولی در کشور است و هر سال مواردی از ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری را در کشور داریم.
دکترهاشمی افزود: به نظر می رسد امسال تعداد موارد این بیماری نسبت به سال های گذشته اندکی افزایش یافته است که بخشی از آن به علت ورود اتباع بیگانه از کشورهای همسایه به خصوص همسایگان شرقی است.

*** تقویت سیستم ایمنی با تغذیه مناسب 
زیبا کاوه ای متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفت وگو با ایرنا افزود:یکی از مهمترین راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفلوآنزا یا تخفیف عوارض آن، تقویت سیستم ایمنی بدن است و برای اینکه سیستم ایمنی بدن بهترین کارایی را داشته باشد نیاز به یک برنامه غذایی صحیح داریم.
وی افزود:با توجه به فرا رسیدن فصل سرما و شیوع بیماری آنفلوآنزا، پیشگیری و خود مراقبتی بهداشتی بهترین روش در برابر شیوع بیماری آنفلوآنزا است. 
وی ادامه داد: معمولا کسانی در معرض خطر بیشتر این بیماری هستند که به دلایل مختلف سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند کودکان زیر پنج سال، افراد بالای 65 و زنان باردار که نیاز به خود مراقبتی زیادی نسبت به سایر افراد دارند. 
کاوه ای با بیان اینکه برنامه صحیح غذایی می تواند از بروز بسیاری از بیماری پیشگیری کند ادامه داد:علاوه بر رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از بیماری آنفلوانزا انتخاب مواد غذایی مناسب فصل سرما از راهکارهایی برای کاهش ابتلا به این بیماری به شمار می رود. 
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه مواد مغذی مختلفی در تقویت و بهبود عملکرد سیستم ایمنی موثرند هستند افزود:ویتامین C یکی از مهمترین ویتامین هایی است که نقش مهمی در کاهش سرما خوردگی و همچنین آنفلوانزا ایفا می کند.این ویتامین علاوه بر تقویت گلبول های سفید، سبب افزایش تعداد آنتی بادی های اینترفرون شده که به سیستم دفاعی بدن کمک می کند.این ویتامین در گوجه فرنگی، مرکبات، کیوی، توت فرنگی، سیب زمینی، فلفل و کلم ها یافت می شود. 
وی ادامه داد:ویتامین D نیز با کمک در تولید عوامل ضد میکروبی، نقش اساسی در دفاع بدن در مقابل بیماری ها دارد. 
کاوه ای ادامه داد: همچنین ویتامین A نیز سبب تقویت سیستم ایمنی می شود، اما توصیه می شود که میزان بالای این ویتامین می تواند سمی باشد و بهتر است از منابع غذایی این ویتامین استفاده شود که عبارتند از هویج، کدوحلوایی، میوه ها و سبزی های رنگی است. 
وی با اشاره به عنصر روی اظهار کرد: روی ماده حیاتی برای سیستم ایمنی بدن است و قادر است طول دوره سرماخوردگی را کوتاه تر ساخته و بهبودی را تسریع بخشد. منابع غذایی اصلی روی در گوشت قرمز، غذاهای دریایی، گوشت ماکیان، پنیر، ماست، لوبیای خشک، مغزها، غلات کامل، غلات صبحانه وجودد دارد . 
کاوه ای اظهار کرد :مواد غذایی موجود در فصل سرما به طور طبیعی حاوی مواد مغذی هستند که نقش موثرتر در پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی انفلوآنزا دارند بنابر این توجه به مصرف میوه ها و سبزی های این فصل نکته کلیدی در درمان و پیشگیری از این بیماری است. 
وی با اشاره به غذاهای محلی و بومی افزود :استفاده از انواع آشها، سوپ ها و عدسی از جمله مواد مغذی است که برای تقویت سیستم ایمنی لازم است . 
کاوه ای توصیه کرد :استفاده مرتب از مایعات و البته استراحت کافی و خواب مناسب و کنترل استرس عوامل غیر تغذیه ای هستند که با تقویت سیستم ایمنی به طور عام برای پیشگیری از بیماری های مختلف از جمله آنفلوآنزا و سرماخوردگی بسیار موثرهستند. 
به گفته وی افرادی که برنامه غذایی اصولی و مناسبی دارند شدت سرما خوردگی و تعداد دفعات آن به مراتب کمتر، و دوره بیماری کوتاه تری دارند. 
کاوه ای توصیه کرد در کنترل آنفلوانزا رژیم غذایی مناسب، شستن مکرر دست ها، ورزش متعادل و مکرر، استراحت و خواب کافی و واکسیناسیون مانع از ابتلا شده و در صورت ابتلا بهبودی را سرعت می بخشد. 

*** فرق آنفلوآنزا با سرماخوردگی 
وی با بیان اینکه علائم سرما خوردگی و آنفلوانزا در برخی موارد مشابه است،اظهار کرد: در آنفلوآنزا نوع ویروس واگیر دار بوده و همراه با مشکلات تنفسی ، سردرد ، سرگیجه ، دردهای عضلانی ، استفراغ و مهمتر از همه تب بالای 38 درجه همراه است اما در سرما خوردگی علائم خفیف تر است.
کاوه ای ادامه داد: سرما خوردگی عوارض کمتری دارد وبه راحتی قابل درمان است و به شدت بیماری آنفلوآنزا خطرناک نیست.

*** انواع آنفلوانزا 
آنفلوآنزا سه نوع ویروس شامل نوع A، B و C دارد که خطرناک ترین نوع آنها A هست و هر سال تغییر شکل می دهد. به همین علت است که هر سال واکسن مطابق با میزان جهش ویروس و نوع آن تهیه می شود که در ایران برای دو نوع A و B واکسن وجود دارد. ویروس آنفلوآنزایی که در کرمان گزارش شده، فصلی است و فعلا از نوع A و زیر رده H1N1 است.

***شاه کلیدهای مقابله با آنفلوانزا
ویروس آنفلوانزا مدت ها در هوا پخش می شود و از طریق بینی، دهان، دست دادن، عطسه، سرفه، حرف زدن و روبوسی قابل انتقال است بنابراین:
۱- دست ها را به طور منظم با آب و صابون شست وشو دهیم 
۲- هنگام احوالپرسی از بوسیدن و دست دادن خودداری کنیم 
۳- از مالیدن و تماس دست آلوده با چشم ها، بینی و دهان خودداری کنیم
۴- هنگام سرفه یا عطسه، بینی و دهان خود را دستمال کاغذی بپوشانیم
5- دستمال استفاده شده را به طور مناسب دفع کنیم
6- اگر در خود علائم شبه آنفلوانزا دیدیم در منزل بمانیم و از حضور در مکان های عمومی پرهیز کنیم
7- درصورت مشاهده علایم شبه آنفلوآنزا به پزشک مراجعه کنیم 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا