دکتر سیدمحمدرضا امیری تهرانی در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر این که برنامههای هفته پژوهش پژوهشگاه علوم انسانی از روز یکشنبه 22 تا 25 آذرماه برگزار میشود، افزود: افتتاح هفته پژوهش در این پژوهشگاه با حضور دکتر وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم و دکتر حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی خواهد بود.
وی برگزاری پنل «زبان شناسی و دانشهای دیگر» را از برنامههای این هفته نام برد و اظهار کرد: در برنامههای این هفته سعی شده است موضوعات سخنرانیها در حوزه پژوهش و علوم انسانی باشد، از این رو به بررسی وضعیت علوم انسانی، چالشهای آن، تلقیهایی که از علوم انسانی میشود و آسیبهای این علوم پرداخته خواهد شد.
امیری، نقد گفتمانهای علوم انسانی غربی، بررسی علل جدی نگرفتن مطالعات زنان در علوم انسانی، تلقی پژوهش در ایران، زبان قرآن و زبان علوم انسانی، وضع علوم انسانی در ایران با تاکید بر همکنشی دانشگاه و جامعه، کاربردی سازی علوم انسانی با تاکید بر علوم سیاسی، نسبت علوم انسانی با فناوری، پژوهشورزی در علوم انسانی را از دیگر موضوعات سخنرانیهای این هفته در پژوهشگاه علوم انسانی نام برد.
مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی برگزاری مراسم بزرگداشت پیشکسوتان و اعلام تاسیس کانون اعضای هیات علمی بازنشسته پژوهشگاه علوم انسانی را از دیگر برنامههای این پژوهشگاه در هفته پژوهش ذکر کرد و یادآور شد: علاوه بر آن پنلی در زمینه «تجربه زیسته بزرگان پژوهش در علوم انسانی» برگزار خواهد شد.
معرفی طرح اعتلای علوم انسانی
امیری، معرفی طرح «اعتلای علوم انسانی» را از دیگر برنامههای این هفته ذکر کرد و گفت: این طرح در زمینه تحول و اعتلای علوم انسانی است که از سوی این پژوهشگاه مطرح شده و در حال اجراست.
وی با تاکید براین که این طرح جز طرحهای کلان ملی است، خاطر نشان کرد: این طرح در دستور کار پژوهشگاه علوم انسانی قرار دارد و ساختار آن شکل گرفته است و در تلاش هستیم تا شورای سیاستگذاری و کمیتههای علمی این طرح، آن را به پروژههای کوچکتر تبدیل کنند و کارگروههای پژوهشی اقدام به اجرای این پروژهها کنند.
شرکت پژوهشگاه علوم انسانی در دو نمایشگاه
امیری با تاکید بر این که پژوهشگاه علوم انسانی در هفته پژوهش در دو نمایشگاه شرکت خواهد کرد، افزود: این پژوهشگاه در شانزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فن بازار که از سوی وزارت علوم در محل نمایشگاههای بین المللی برگزار میشود، شرکت خواهد کرد و در این نمایشگاه اقدام به برگزاری دو کارگاه آموزشی در زمینههای مراقبت در پژوهش و فلسفه و فکر پروری برای نوجوانان خواهد کرد.
وی برگزاری پنل تخصصی از سوی پژوهشکده فناوریسازی در علوم انسانی این پژوهشگاه را از دیگر اقدامات این نهاد پژوهشی در نمایشگاه فناوری هفته پژوهش نام برد و خاطرنشان کرد: این پنل تخصصی با عنوان کاربردی سازی علوم انسانی برگزار میشود.
به گفته امیری، در شانزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری، در غرفه پژوهشگاه علوم انسانی اقدام به معرفی 4 پایگاه داده علوم انسانی شامل پایگاه دادههای زبان فارسی، پایگاه آزوفا (آموزش زبان فارسی و فرهنگ به غیر فارسی زبانان)، پایگاه تحلواژ (فرهنگ جامع فارسی میانه به فارسی) و پایگاه اطلس شاخصهای فرهنگی و اجتماعی کشور خواهد شد.
مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزاری نمایشگاه دیگری در این پژوهشگاه خبر داد و یادآور شد: در این نمایشگاه علاوه بر عرضه تعدادی از اسناد فرهنگی، تاریخی و کتابهای تاریخی و نفیس پژوهشگاه، آخرین کتابهای منتشر شده از سوی پژوهشگاه عرضه خواهد شد.وی تعداد کتابهای عرضه شده در این نمایشگاه را 21 عنوان کتاب دانست.
تدوین برنامه راهبردی در پژوهشگاه علوم انسانی
امیری با اشاره به رویکردهای جدید پژوهشی در این پژوهشگاه خاطرنشان کرد: پژوهشگاه علوم انسانی توانسته در سال قبل برنامه راهبردی 5 سالهای را تدوین کند و در همین راستا فعالیتهای پژوهشی پژوهشگاه بر اساس اهداف تعیین شده در این برنامه راهبردی جهت دهی شد.
مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به بیان ویژگیهای این برنامه جامع اشاره کرد و گفت: این برنامه رویکرد مساله محور دارد به این معنا که سعی دارد که پروژهها و طرحهای تحقیقاتی معطوف به مسایل،مشکلات و نیازهای روز جامعه باشد.
وی رویکرد ترویج علم را از دیگر ویژگیهای این برنامه دانست و یادآور شد: در این رویکرد تلاش میشود علومی که در پژوهشگاه تولید شده را از طرق مختلف در اختیار همه سطوح متقاضیان قرار گیرد.
امیری شکل دادن شبکه پژوهش را از دیگر مزایای این برنامه عنوان کرد و یادآور شد: از این طریق پژوهشگاه قادر خواهد بود با طیف وسیعی از اندیشمندان علوم انسانی ارتباط برقرار کند.
وی با تاکید بر این که این شبکه در قالب شورای بررسی متون شکل گرفته و با بیش از هزار و 500 نفر از اعضای هیات علمی کشور در ارتباط است، اظهار داشت: علاوه بر آن شبکه پژوهشی از سوی پژوهشگاه علوم انسانی طراحی شده است که بتواند با پژوهشگران و مراکز تحقیقاتی کشورهای همسایه در زمینه علوم انسانی همکاری داشته باشد.
به گفته وی این شبکه در فاز اول قرار است با کشورهای ترکیه و پاکستان تفاهم نامههایی را به امضا برساند.
طرحهای پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی
مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از مشارکت و اجرای طرحهای کلان ملی خبر داد و افزود: طرح جامع امنیت اجتماعی از جمله طرحهای کلانی است که از حدود 15 سال قبل مطالعات آن آغاز شده است و در حال حاضر نیز مطالعات آن ادامه دارد و بیش از 10 کتاب در این حوزه منتشر شده است.
وی اضافه کرد: در صورت امکان 11 نسخه جدید از کتابهای منتشر شده در این زمینه شانزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری عرضه خواهد شد.
امیری با اشاره به جزئیات این طرح کلان توضیح داد: در این مطالعات به موضوع امنیت اجتماعی که عمدتا از بعد انتظامی و نظامی دیده شده، با نگاه جامعی به آن پرداخته شود و از این رو در این مطالعات ابعاد مختلفی که بر روی امنیت تاثیرگذار است مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
به گفته وی در این مطالعات در خصوص اثرات شاخصهای اقتصادی، مسایل ژئوپلتیک و سیاسی، مسایل فکری و اندیشهای، پیشرفت علم و امور و مسایل فرهنگی بر امنیت بررسی میشود.
تاسیس پژوهشکده فناوریسازی در علوم انسانی
وی با اشاره به پژوهشکده فناوریسازی در علوم انسانی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی یادآور شد: این پژوهشکده با هدف کاربردی کردن طرحهای پژوهشهای علوم انسانی و اجتماعی تاسیس شده است.
امیری یادآور شد: در این پژوهشکده قرار است از نتایج تحقیقات انجام شده در راستا ارائه راهکارهای رفع مشکلات جامعه استفاده شود.
مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با تاکید بر این که این پژوهشکده تاکنون با 12 نهاد اجرایی تفاهم نامه امضا کرده است، گفت: حاصل این تفاهم نامه ها ایجاد کارگروههای تخصصی است که این در کارگروههای طرحهای تحقیقاتی با کارفرمایی نهادهای اجرایی تعریف خواهد شد.
No tags for this post.