بازسازی ذخایر آرتمیا در چارچوب برنامه‌های احیای دریاچه ارومیه قرار گیرد

ناصر آق در گفت وگو با ایسنا، گفت: مدیریت فازبندی شده دریاچه ارومیه تنها طرحی است که تاکنون در راستای احیای آرتمیا به ستاد و سازمان حفاظت محیط زیست کشور ارائه شده و معتقدم طرح ارائه شده می‌تواند کمک بزرگی به ستاد احیای دریاچه ارومیه کند و باعث موفقیت برنامه‌های ستاد در خصوص احیای اکوسیستم طبیعی دریاچه شود.

وی افزود: در طرح ارائه شده بازسازی ذخایر آرتمیا در بخشهایی از دریاچه پیش بینی شده است و از آنجایی که دریاچه ارومیه زیستگاه طبیعی آرتمیاست به راحتی می توان با اجرای این طرح نه تنها شرایط بهینه برای بازگشت پرندگان به دریاچه را فراهم کرد بلکه با تولید سالانه حداقل 100 تن سیست آرتمیا، می توان در تامین بودجه لازم برای احیای دریاچه به دولت کمک کرد.

بنیانگذار پژوهشکده آرتمیا و آبزیان دانشگاه ارومیه تصریح کرد: طرح تولید آرتمیا را می توان با هدایت بخشی از آب ورودی به نواحی خاصی در درون دریاچه و همچنین با استفاده از آب تصفیه شده فاضلابها در چند نقطه حاشیه‌ای در اطراف دریاچه ارومیه اجرا کرد و با حداقل هزینه و حتی با استفاده از آبهای زائد می‌توانیم به احیای آرتمیا در دریاچه ارومیه کمک کنیم بشرطی که موافقت‌ها و حمایتهای لازم انجام گیرد.

آق در پاسخ به این سوال که چرا این طرح تاکنون به تصویب نرسیده است، گفت: به اعتقاد سازمان حفاظت محیط زیست چون دریاچه ارومیه یک پارک ملی حفاظت شده است، نباید هیچگونه سازه‌ای در آن ایجاد شود و دستکاری در آن را مطابق اصول حفاظت از دریاچه نمی‌دانند.

 

وی ادامه داد: روشهای حفاظت از پارک‌های ملی در شرایط مختلف متفاوت است و زمانی که بیش از 90 درصد دریاچه خشک شده و بیش از 98 درصد آب آن تبخیر شده است، قطعا روشهای متعارف حفاظت جواب نمی‌دهد و مجبوریم برای کمک به دریاچه از روشهای غیرمتعارف استفاده کنیم.

آق خاطرنشان کرد: طرح پیشنهادی بنده تحت عنوان مدیریت فازبندی شده دریاچه ارومیه دقیقا در همین راستاست و امیدواریم به زودی با این طرح موافقت شود تا بتوانیم ضمن اقدام برای احیا و مدیریت فازبندی شده دریاچه ارومیه، بخش‌هایی از دریاچه آرتمیا را نیز احیا کنیم.

عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه تصریح کرد: طرح ارائه شده بنده تحت عنوان مدیریت فازبندی شده دریاچه ارومیه توسط تعدادی از متخصصین برجسته دنیا که در ارتباط با دریاچه های شور فعالیت می‌کنند به عنوان یکی از راهکارهای مهم مورد تایید قرار گرفته است و نامه‌ای که در این خصوص به امضای این متخصصین رسیده بزودی به ریاست جمهوری، سازمان حفاظت محیط زیست و ستاد احیای دریاچه ارومیه ارسال خواهد شد.

وی در ادامه افزود: هشت سال پیش مقاله ای با عنوان "دریاچه ارومیه مرگ را به انتظار نشسته است" چاپ کرده و ضمن توصیف وضعیت بحرانی دریاچه، راهکارهایی را پیشنهاد دادم. راهکارهایی که هم اکنون در حال اجراست اگر آن زمان اجرا شده بود، دریاچه امروز به این حالت در نمی‌آمد.

بنیانگذار پژوهشکده آرتمیا و آبزیان دانشگاه ارومیه گفت: بنده دریاچه‌های مختلفی را که بحران در آنها با استفاده از روشهای سازه ای – مدیریتی تحت کنترل در آمده اند بررسی کردم، مانند دریاچه آرال که یازده برابر دریاچه ارومیه وسعت داشت و عمق حداکثرش به 70 متر می‌رسید. این دریاچه نیز در حال خشک شدن بود ولی مدیریت فازبندی شده باعث شد بیش از 10 درصد دریاچه تا این زمان احیا شود.

آق تصریح کرد: دولت تدبیر و امید از ابتدای تشکیل بطور واقعی برای احیای دریاچه ارومیه سرمایه گذاری کرده و ضمن بکارگیری متخصصین از داخل و خارج و تخصیص بودجه کلان برای احیای دریاچه برنامه ریزی می‌کند ولی هنوز هم در این برنامه ریزی‌ها و مطالعات لازم برای شناخت اولویت‌ها، دانشگاه‌های منطقه و متخصصین بومی نقش قابل توجهی ندارند.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا