این کار با هدف افزایش آگاهی از پدیده سونامی در آستانه پنجمین سالگرد زلزله و سونامی بزرگ درشرق ژاپن در مارس 2011 (اسفند 1389) صورت گرفته است.
«موتوهیدا یوشیکاوا» نماینده ژاپن در سازمان ملل متحد پیش از تصویب این قطعنامه که با اکثریت آرا به تصویب رسید، گفت : با اینکه سونامی در مقایسه با سایر بلایای زیست محیطی پدیده ای نسبتا نادر است،اما می تواند خسارت های عظیم مالی و جانی را در پی داشته باشد.
وی افزود:باافزایش آگاهی اجتماعی از خطر وقوع سونامی، می توان از بیشتر این خسارت ها جلوگیری کرد وبه همین جهت، افزایش آگاهی در این زمینه یک چالش جهانی به شمار می رود.
درمجموع 142کشور ازجمله کشورهای آسیایی وآفریقایی که درگیر بااین پدیده هستند حمایت خود را ازاین طرح اعلام کردند.
«شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن نیز با ابراز خرسندی از تصویب این قطعنامه در بیانیه ای اظهار کرد که این کشور می خواهد با انتقال تجربیات واطلاعات خود در زمینه کاهش و پیشگیری از حوادث طبیعی، در ساخت یک جامعه بین المللی سازگار مشارکت داشته باشد.
این قطعنامه به ابعاد گسترده ویرانی ناشی از سونامی در دهه های اخیر از جمله سونامی سال 1960 در شیلی، 1976 در فیلیپین، 2004 در کشور های حاشیه اقیانوس هند و 2011 در غرب ژاپن تاکید می ورزد.
قطعنامه مذکور با اشاره به سند چارچوب کاهش خطر بلایای طبیعی که به عنوان یک راهنمای اقدام بین الملل در کنفرانس سازمان ملل متحد درماه مارس(فروردین)سال جاری در شهر «سندای» در استان «میاگی» ژاپن تصویب شده بود، «اهمیت آمادگی و انتشار سریع اطلاعات از طریق سیستم های هشدار اولیه» و مراحل بعدی در این زمینه را به رسمیت می شناسد.
انتخاب 5 نوامبر(14 آبان) به عنوان روز جهانی سونامی، برگرفته از داستان یک روستایی ژاپنی است که در 5 نوامبر سال 1854با به آتش کشیدن کیسه های برنج خود، مردمش را از خطر وقوع یک سونامی مرگبار آگاه کرد و جان بسیاری را نجات داد.
این تاریخ پیش از این در ژاپن به عنوان روز ملی سونامی و آمادگی در برابر حوادث طبیعی نام گذاری شده بود.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری«کیودو» ژاپن، سند این قطعنامه در ماه جاری برای تصویب رسمی در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح خواهد شد.