گزارش تصویری و تحلیل فنی سردابه ماروسک و تپه قبرستان
مختصات جغرافیایی این تپه عبارت است از : طول جغرافیایی 58،32 و عرض جغرافیایی 36،31 . وسعت تپه حدود صد متر طول و پنجاه متر عرض در قسمت شرقی تپه و بیست و چهار متر عرض در قسمت غربی می باشد .
در پرونده این بنا که در اداره نیشابور وجود دارد ، قدمت این سردابه دوره ایلخانی و اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم ذکر شده است .
ارتفاع تپه در قسمت شرقی چهار متر و در قسمت غربی سه و نیم متر از سطح زمین های اطراف است . تعدادی قطعات سفالی به صورت ساده روی تپه مشاهده می شود . سنگ قبرهای این قبرستان قدیمی بوده و اغلب قبرها بدون سنگ است . ظاهراً قبرها با سنگ های بزرگ مشخص شده اند . تعدادی از قبرها که دارای سنگ می باشند تاریخ حدود 200 سال قبل را دارند .
تعدادی قبر جدید نیز در این محل وجود دارد که از سنگ های مسطح جهت نشان قبر استفاده شده است . بر روی تپه شرقی ، سردابه ای وجود دارد که ساختمان آن در فضای داخل این تپه احداث شده است .
این سردابه از دو اتاق به موازات یکدیگر و یک راهرو تشکیل شده و ارتفاع این سردابه از کف تا سقف حدود 160 سانتیمتر است . سقف آن از نوع ضربی و از جنس آجر است . دیوارهای بنا آجری و نمای دیوار گچی است . ابعاد آجرهای به کار رفته در این سردابه 23×23×5 و 24× 24×5 و 23×24×5 هستند .
در اتاق غربی تعداد زیادی اسکلت انسانی به صورت آشفته بر روی هم قرار دارند ، که چیدمان اسکلت ها توسط حفاران غیر مجاز آشفته شده است . مساحت دو اتاق بر روی هم حدود بیست و یک متر ( 4×5/20 متر ) است .
در ضلع شرقی این سردابه راهرویی به عرض هشتاد سانتیمتر وجود دارد که در فاصله یک متری با سنگ و خاک مسدود شده است . حفره ای در قسمت بالای سردابه توسط حفاران به وجود آمده و امکان ورود به داخل سردابه را میسر نموده است .
در پرونده این بنا که در اداره نیشابور وجود دارد ، قدمت این سردابه دوره ایلخانی و اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم ذکر شده است .
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمد حسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.